Lanac je najavio zatvaranje tri preostala Veggie Preta u Londonu i Manchesteru nakon osam godina, pretvarajući ih u originalne Pret restorane do kraja mjeseca. No, Pret nije jedini koji se odlučio na ovakav potez.
Nedavno je veganski restoranNomas Gastrobar u Macclesfieldu najavio dodavanje mesa i sira na svoj jelovnik kako bi preživio u trenutačnom ekonomskom okruženju. Vlasnik Adonis Norouznia istaknuo je teškoće poslovanja isključivo s veganskom ponudom.
Nije riječ samo o ugostiteljstvu. Mnogo ljudi prelazi s vegetarijanstva ili veganstva na prehranu s mesom iz različitih razloga. Prodaja zamjena za meso je pala za 13,6% tijekom prošle godine.
Čak su i pojedinci mijenjali prehrambene navike. Cassie Nunn-Price bila je vegetarijanka 13 godina prije nego što je odlučila promijeniti prehranu jer joj je bilo teško održavati zdravu prehranu, dok je 26-godišnja Jenna Rumble prešla s veganske na vegetarijansku prehranu zbog socijalnog pritiska.
Broj vegana i vegetarijanaca raste, međutim, ljudi vole meso
Unatoč tome, broj vegana u UK kontinuirano raste, ali očito postoje i oni koji jednostavno nisu zainteresirani za vegetarijanstvo ili veganstvo.
Iako su neki restorani poput Veggie Preta zatvoreni, drugi dodaju više biljnih opcija na svoje jelovnike. Međutim, očito je da Britanci radije biraju objekte koji nude raznolikost u prehrani.
U konačnici, ovo možda samo naglašava čvrstu konkurenciju za veganske i vegetarijanske poslove te preferenciju Britanaca za objekte koji zadovoljavaju različite prehrambene potrebe.
Zagreb ove zime diše drugačije i priprema gastronomski comeback koji obećava uzbuđenje na svakom tanjuru. Noel zatvara godinu s velikim povratkom koji donosi novu energiju i novu priču. Prvi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom vraća Brunu Vokala u svoju kuhinju i najavljuje kreativni jelovnik koji se otvara 14. studenog.
U vremenu koje nas neprestano vuče naprijed, sve je više onih koji pokušavaju pronaći način da se zaustave – barem na trenutak. Među njima su i oni koji su shvatili da ravnoteža ne dolazi iz novih trendova, nego iz povratka jednostavnosti. Upravo u toj potrebi za smirenjem, sok od cikle postao je tiha revolucija među onima koji vjeruju da zdravlje nije stvar estetike, nego svakodnevnog ritma. Na obiteljskom gospodarstvu OPG Rossi, taj se ritam pronalazi u zemlji, u radu rukama i u svakom plodu koji nastane iz nje.
Jesensko popodne u Zagrebu nosi svoje vlastite mirise, mješavinu svježeg lišća i laganog dimnog dima iz obližnjih pekarnica, ali u srcu grada, iza staklenih vrata Molino Pizza & Bara, događa se priča o promjeni okusa koja podiže ritam svih osjetila. Tri nove pizze, svaka s pažljivo odabranim sezonskim namirnicama, poput vrganja, buče i roast beefa sa smokvama, ne slijede prolazne trendove, nego grade vlastiti jezik gastronomskog izražaja koji poziva na otkrivanje, kušanje i promišljanje. Jesenska pizza u Zagrebu ovdje dobiva novo značenje, od onih prvih zalogaja toplog tijesta do posljednjeg traga sira koji se lagano topi i miješa s bogatim kremama i začinima.
U svijetu u kojem je zdravlje postalo trend, teško je razlikovati ono što doista vrijedi od onoga što traje tek dok ne prođe sezona. U tom moru obećanja i prolaznih formula, hladno prešani sokovi OPG-a Rossi pojavljuju se kao tiha suprotnost svemu što je nametnuto. Nastali su iz zemlje, iz rada i iz ideje da tijelo ne traži savršenstvo, nego ravnotežu. Njihova priča ne počinje u laboratoriju, nego u polju, i ne završava etiketom, nego trenutkom u kojem prvi gutljaj podsjeti na okus koji ne pokušava impresionirati – samo vratiti smisao.
U vremenu u kojem se dani pretaču u brzinu, a mirisi zemlje polako blijede pod težinom betona, postoji mjesto koje diše drugačijim ritmom. Na obiteljskom gospodarstvu OPG Rossi skrivenom od vreve, sve počinje rukama koje sade, beru i pretvaraju plodove u nešto što ima okus doma i miris djetinjstva. U svijetu u kojem se sve ubrzalo, oni su odlučili usporiti – i vratiti se prirodi, radu koji ima smisla i hrani koja njeguje.
U svijetu u kojem sve traje predugo, a pažnja prekratko, postoji nešto što traje točno koliko treba – onoliko koliko traje jedan iskreni gutljaj. Na obiteljskom gospodarstvu OPG Rossi koje ne vjeruje u prečace, svaka biljka raste u ritmu zemlje, svaka kap soka ima trag ruku koje su je stvorile. Oni koji su odlučili usporiti, pronašli su smisao u jednostavnim stvarima: u radu rukama, u mirisu zemlje, u hrani koja ne pokušava biti više nego što jest, ali daje ono najvažnije – životnu snagu.
U svijetu u kojem se vrijeme mjeri porukama i rokovima, povratak kuhinji postao je oblik otpora. No, dok većina o njemu samo govori, neki su odlučili taj povratak doista živjeti. Na obiteljskom gospodarstvu OPG Rossi, među redovima povrća i voća, nastaju zimnice koje podsjećaju na sporije doba, ali govore jezikom sadašnjosti. One nisu tu da ukrase police, nego da spase dane koji prebrzo prolaze.
U vremenu u kojem se moda često svodi na brze geste i prolazne trendove, rijetki su trenuci kada se odjevni komad pretvori u priču. Upravo se to dogodilo kad je Mate Rončević, jedan od najpoznatijih domaćih PR-ovaca, na događanju portala Buro247, posvećenom omiljenom piću urbane generacije – espresso martiniu – iz svog modnog fundusa izvukao jaknu koja nije tek odjevni predmet, nego kultni simbol jedne modne ere.
U vremenu kada svi žele biti „autentični“, a rijetko tko to zaista jest, Igor Jurilj, poznatiji kao Yellow Yuri, odbacuje taj pridjev. Profesor koji je jedanaest godina sa žarom predavao engleski jezik, danas ilustrira svijet kao da iscrtava vlastiti životopis. Njegov prijelaz iz školskih klupa u umjetnost bio je spontan, ali osoban trenutak. Kako sam kaže, pravi smisao pronašao je u zapostavljenom crtanju. Nije to bila nikakva revolucija, nego evolucija. Buđenje u svijetu koji društvo često shvaća kao rizik.
Postoje ljudi čija prisutnost zauvijek promijeni naš način gledanja na svijet. Oni koji znaju spojiti ono što se čini nespojivim – misao i emociju, razum i bunt, filozofiju i rock’n’roll. Jedan od takvih bio je Goran Starčević, hrvatski filozof, pisac i prijatelj benda Veli Jože, kojem su članovi posvetili svoj novi singl „Pozdrav tebi, Stari” – nježnu, melankoličnu pjesmu o prijateljstvu, prolaznosti i svemu onome što ostaje kad riječi utihnu.
U trenucima kada se glasovi stišaju, a svjetla padaju, ona ostaje — gotovo poput tajnog dnevnika pretvorenog u melodiju. Tako započinje priča o Neli Đinđić, mladoj umjetnici koja je od scene TV-emisije stasala u majstoricu iskrenih rečenica i ranjivih nota. U Zagrebu, gradu koji je jednako često pod svjetlima reflektora koliko i u tišini snova, Nela je odlučila “arhivirati” jedno razdoblje – emocije, odnose, uspomene – ne da ih izbriše, nego da ih složi u pjesme koje dišu s njom. Kada je na WhatsAppu stisnula “arhiviraj”, shvatila je da to nije kraj, nego nastavak: poziv da svjesno okrene list i dopusti sebi da izgubi, pronađe i ponovno osjeti.