HELLO
Domagoj Kukec

Taylor Swift je govorila o psihološkim posljedicama svoje svađe s Kim Kardashian i Kanyeom Westom te oštro kritizirala glazbenu industriju zbog tretmana mladih pop zvijezda u novom intervjuu za Time, koji ju je proglasio osobom godine.

Nakon godine u kojoj je bila u središtu kulturnih razgovora zbog izuzetno profitabilne turneje Eras, Taylor Swift je osudila ono što smatra kratkovidnim pristupom diskografskih kuća koje mijenjaju, umjesto da njeguju svoje zvijezde.

PROČITAJTE: Lana Del Rey prorekla raspad glazbene industrije – Zašto je bila u pravu?

“Do trenutka kad umjetnik dovoljno sazre psihički da se nosi s poslom, obično te izbace s 29 godina”, kaže. “U 90-ima i 2000-tima, čini se da je glazbena industrija samo rekla: ‘Dobro, uzmimo hrpu tinejdžera, bacimo ih u vatru i gledajmo što će se dogoditi. Do trenutka kad nakupile dovoljno mudrosti da učinkovito obavljaju svoj posao, mi ćemo pronaći nove tinejdžere.'” Rekla je da je njezino rješenje bilo mijenjati stil sa svakim novim albumom: “Shvatila sam da svaka diskografska kuća aktivno radi na tome da me zamijeni. Umjesto toga, odlučila sam se prva zamijeniti novom verzijom sebe. Teže je pogoditi pokretnu metu.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Bila je posebno kritična prema Big Machineu, diskografskoj kući za koju je izdala prvih šest albuma i koju optužuje da ju je držala na tijesnoj umjetničkoj uzici. “Svaki kreativni izbor koji sam željela napraviti bio je doveden u pitanje, rekla je. “Stvarno sam previše razmišljala o tim albumima.” Ta veza je završila ogromnim nesporazumom. Taylor Swift se suprotstavila prijenosu vlasništva nad albumima Big Machinea glazbenom menadžeru Scooteru Braunu, s kojim se sukobila. “Moja djela prodavala su se nekome tko ih je želio iz nekih sumnjivih razloga, po mom mišljenju”, rekla je Timeu.

Scooter Braun se nije oglasio u vezi intervjua, ali je prethodno rekao da je “mnogo toga izgubljeno u prijevodu u vezi s tim dogovorom i cirkusom oko njega: “Mislio sam da je nepravedno, ali isto tako razumijem da su s druge strane vjerojatno smatrali da je i njima nepravedno.”

Kanye West i Kim Kardashian zamalo uništili karijeru Taylor Swift

Swiftin animozitet prema Braunu datira iz vremena kad je on upravljao Kanyeom Westom. West je objavio pjesmu Famous sa stihovima:I made that b*tch famous, koji se odnose na prethodnu svađu između njih dvoje. Taylor Swift je javno proturječila spornim stihovima, ali je bila kritizirana nakon što je Kim Kardashian, tadašnja Westova supruga, objavila snimku telefonskog razgovora između Kanyea Westa i Taylor Swift u kojem se činilo da je Swift odobrila pjesmu. Dulja verzija opravdala je Taylor Swift pokazavši da nije odobrila “b*tch” stih.

via GIPHY

Svađa je godinama dominirala tračerskim medijima i društvenim mrežama i oštetila reputaciju Taylor Swift (o čemu je aludirala naslovom svog šestog albuma). “Moja karijera mi je oduzeta”, kaže u intervjuu za Time. “Imate potpuno izrežiran scenarij, u nezakonito snimljenom telefonskom pozivu, koji je Kim Kardashian uredila i zatim objavila svima kako bi rekla da sam lažljivica. Psihički me to odvelo na mjesto na kojem nikada prije nisam bila. Preselila sam se u stranu zemlju. Nisam napustila kuću koju sam iznajmila godinu dana. Bojala sam se telefonskih poziva. Odbacila sam većinu ljudi u svom životu jer im više nisam vjerovala. Pala sam jako, jako nisko.”

PROČITAJTE: Taylor Swift brutalno ponizila Kanyea Westa

Kim Kardashian se nije oglasila, ali je rekla 2020. godine: “Nitko nikada nije porekao da je riječ ‘b*tch’ korištena bez njezinog odobrenja. Nikada nisam uređivala snimke (još jedna laž) – samo sam objavila nekoliko isječaka na Snapchatu kako bih istaknula svoj stav”, dodajući da ju je Taylor Swift “natjerala da brani Westa”. Kim Kardashian je također rekla u intervjuu iz 2016. godine da je Taylor “dala potpuno odobrenje” za stih. Taylor Swift je ponosno govorila o albumuReputation iz 2017. godine – koji su neki smatrali neuspjehom pri izlasku, ali ga sada s velikim oduševljenjem podržavaju – nazivajući ga “goth-punk trenutkom ženskog bijesa zbog gaslightinga koje je provodila čitava društvena struktura”.

Osim toga, u intervjuu za Time govorila je o svom ljubavnom životu s NFL igračem Travisom Kelceom, trenutnom projektu ponovnog snimanja njezinih albuma iz ere Big Machine te se osvrnula na usporedbe između njezine turneje “Eras” i Beyoncéine turneje Renaissance, koje su obje rezultirale popularnim koncertnim filmovima. “Očito je vrlo profitabilno za medije suprotstaviti dvije žene”, kaže.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Rekla je da je trenutna popularnost ženskih pop zvijezda – u nominacijama za Grammy 2024. dominiraju ženski izvođači – ohrabrujuća. “Ako gledamo ovo na najciničniji mogući način, ženske ideje postaju profitabilne što znači da će se stvarati više ženske umjetnosti. To je izuzetno ohrabrujuće.”

druge vijesti