HELLO
Domagoj Kukec

Taylor Swift je američka glazbena ikona koja je osvojila svijet svojim talentom, autentičnošću i emocionalnom povezanošću s publikom. Rođena je 1989. godine u Pennsylvaniji, a već u ranoj dobi pokazala je izniman interes za glazbu i pisanje pjesama.

Karijeru je započela kao country glazbenica, a brzo je stekla uspjeh s debitantskom pjesmom “Tim McGraw”. Tijekom vremena, njezin glazbeni stil evoluirao je u pop, a albumi poput “Fearless”, “Speak Now”, “Red” i “1989” donijeli su joj svjetsku slavu.

Jedan od ključnih elemenata privlačnosti Taylor Swift je njezina iskrenost i otvorenost u pisanju tekstova. Njezine pjesme često istražuju osobna iskustva, ljubavne veze i emocionalne izazove s kojima se mnogi ljudi mogu poistovjetiti. Zahvaljujući tome, stekla je velik broj obožavatelja diljem svijeta, koji su poznati kao “Swifties”.

Taylor Swift i Lana Del Rey

Taylor Swift je također poznata po svojoj angažiranosti u društvenim pitanjima. Bila je glasna zagovornica ženskih prava i borbe protiv nasilja nad ženama, a pobornica je i LGBTQ+ prava. Kroz svoje djelovanje, pokušava potaknuti promjene i širiti svijest o važnim pitanjima u društvu.

Uz glazbenu karijeru, Taylor Swift je poznata i po humanitarnom radu. Podupire brojne dobrotvorne organizacije, sudjeluje u akcijama, pomaže onima kojima je potrebno.

Njezina glazba, utjecaj i aktivizam učinili su je jednom od najmoćnijih i najutjecajnijih osoba u glazbenoj industriji. Taylor Swift i dalje omiljena među obožavateljima diljem svijeta. Ostavila je trajni pečat u povijesti glazbe.

Lana Del Rey rođena je 21. lipnja 1985. godine u New Yorku. Karijeru je započela pod umjetničkim imenom “Lizzy Grant”, no postala je poznata pod svojim sadašnjim pseudonimom.

Njezina glazbena karijera započela je objavljivanjem pjesama na internetu, koje su privukle  pažnju glazbenih kritičara i obožavatelja. Njezin prvi album “Lana Del Ray A.K.A. Lizzy Grant” objavljen je 2010. godine. Međutim, pravi uspjeh doživjela je drugim studijskim albumom “Born to Die” iz 2012. godine, koji je postao veliki hit i donio joj globalnu slavu.

Lana Del Rey je poznata po svojim elegantnim i nostalgičnim glazbenim aranžmanima, “vintage” stilu, te tekstovima koji istražuju teme poput ljubavi, tuge, tzv. američkog sna i odrastanja. Njezin glazbeni stil često se opisuje kao “retro-chic” i “cinematic”, a njezin senzualni vokal pridonosi jedinstvenom zvuku njezine glazbe.

Taylor Swift i Lana Del Rey

Tijekom svoje karijere, Lana Del Rey je izdala niz uspješnih albuma, uključujući “Ultraviolence” (2014), “Honeymoon” (2015), “Lust for Life” (2017) i “Norman F*cking Rockwell!” (2019). Njezine pjesme su hvaljene, mnogi je smatraju ikonom moderne glazbe.

Uz glazbena postignuća, Lana Del Rey je poznata po svojoj umjetničkoj estetici i stvaranju vizualno atraktivnih glazbenih spotova. Njezin autentičan stil i karizma osvojili su srca mnogih obožavatelja diljem svijeta.

Kolegij o Taylor Swift analizira njezine pjesme i utjecaj na suvremenu pop glazbu

Clive Davis Institut na Sveučilištu New York uveo je kolegij o Taylor Swift.

Predaje ga Brittany Spanos iz Rolling Stonea, a kolegij će obuhvatiti evoluciju Taylor Swift kao kreativne glazbene poduzetnice, naslijeđe pop i country skladatelja, rasprave o mladosti i djevojaštvu te rasne politike u suvremenoj popularnoj glazbi. Taylor Swift je pozvana da se obrati studentima. Popis zainteresiranih studenata je dug, lista čekanja je otvorena.

Kolegij se izvodi pod vodstvom iskusnog glazbenog autora Jasona Kinga.

Kolegij je ovako opisan: “Ovaj tečaj ima za cilj dekonstruirati privlačnost i averziju prema Taylor Swift putem pažljivog proučavanja njezine glazbe i javnog diskursa, kao i njezin vlastiti razvoj kao umjetnice i slavne osobe. Kroz štiva, predavanja i ostalo detaljno se analiziraju tinejdžerske godine kroz pop glazbu, zajednicu, medije, bjelačku kulturu i snagu u odnosu na njezin imidž, kao i onih koji su bili prije i doći će poslije nje. Također će se razmatrati teme poput autorskih prava i vlasništva, američkog nacionalizma i kontinuiranog utjecaja društvenih medija na industriju pop glazbe.”

PROČITAJTE: Grammy za album godine – Može li netko iznenaditi Taylor Swift?

Ciljevi kolegija su sljedeći:

  • Studenti će razviti razumijevanje Taylor Swift kao kreativne glazbene poduzetnice,
  • Studenti će naučiti dekonstruirati način na koji su njezina kreativnost i pisanje pjesama učinili da postane konstantno prisutna u glazbenoj industriji koja se stalno mijenja,
  • Studenti će učiti o nasljeđu pop i country tekstopisaca koji su utjecali na Taylor Swift, kao i raspravama o “čudima” u pop glazbenoj povijesti,
  • Studenti će razumjeti kako se rasprave o mladosti i djevojaštvu često eksploatiraju u medijima i glazbenoj industriji,
  • Studenti će učiti o politikama rasa u suvremenoj popularnoj glazbi i propitkivati odnos bijele rase prema politikama, pisanju tekstova, pogled na svijet Taylor Swift, te interakcijama sa širim svijetom kulture oko nje,
  • Studenti će razviti veću sofisticiranost u umjetnosti, kritičkom razmišljanju, istraživanju i vještinama pisanja.

Jason King kaže za Variety: “Za mene je ovaj tečaj bio logičan izbor kada ga je Brittany prvi put predložila. Ona je obožavateljica Taylor Swift, ali isto tako razumije kako je treba kulturološki kontekstualizirati i potaknuti studente da dublje razmišljaju o njoj i njezinoj glazbi iz perspektive roda, feminizma, rase, klase i drugih kategorija povezanih s identitetom, a takvo dublje razmišljanje je upravo cilj ovog programa. Ona je također bivša studentica naše škole i moja nekadašnja studentica, promatrao sam njezin uspon.”

Brittany Spanos dodaje: “Predavanje na Clive Davis Institutu bila je moja želja još od vremena kada sam pohađala fakultet. Pohađala sam nekoliko kolegija o snimljenoj glazbi dok sam bila na preddiplomskom studiju i ti su kolegiji bili temelj za moj rad glazbene novinarke. Pratim Taylor Swift još od početka svoje karijere i dugo sam njezina obožavateljica. Velika je čast moći podijeliti svoje znanje o njoj s ovom izvrsnom skupinom studenata. Nadam se da ću im pomoći preispitati kako pristupiti jednoj od najvećih i ponekad kontroverznoj zvijezdi, na isti način na koji su to meni omogućili profesori poput Jasona Kinga, Vivien Goldman i Joe Levy kad sam pohađala njihove kolegije.”

Lana Del Rey također ima svoj kolegij, analizirat će se način na koji je ova glazbena ikona promijenila glazbu

Clive Davis Institut na Sveučilištu New York uveo je kolegij i o Lani Del Rey. Kolegij pod nazivom “Teme u snimljenoj glazbi: Lana Del Rey predavat će novinarka i autorica Kathy Iandoli.

Prema izjavi predstavnika fakulteta, tečaj će istražiti doprinos Lane Del Rey pop kulturi 21. stoljeća, njezin odnos prema feminizmu, koji su njezini glazbeni utjecaji, na koje je umjetnike utjecala, te njezinu povezanost s pokretima za društvenu pravdu kao što su “#BlackLivesMatter”, “#MeToo” i “#TimesUp”.

Opis tečaja je: “Kroz osam kritički hvaljenih albuma, šest puta nominirana za Grammyja, umjetnica Lana Del  Rey predstavila je melankolični i barokni stil dream pop glazbe koji je zauzvrat pomogao promijeniti i izmijeniti zvuk (i raspoloženje) mainstream glazbe nakon 2010-ih godina. Kroz svoje impresivne vizuale i tematsku pažnju prema mentalnom zdravlju i pričama o toksičnoj i narušenoj ljubavi, Lana Del Rey je omogućila novu platformu za umjetnike svih spolova kako bi stvarali “anti-pop” djela koja će zaživjeti u mainstream glazbi.”

Razgovarajući s Varietyjem, Kathy Iandoli kaže: “Osjećam da je Lana Del Rey i model i opomena, složena pop zvijezda koja duboko prodire u srca svojih obožavatelja, ne zbog toga kako ih čini da se osjećaju prema njoj, već zbog toga kako ih čini da se osjećaju prema sebi. Ona je promijenila pop glazbu, preciznije “sad girl pop”, fokusirajući se na teme koje su ponekad kontroverzne. U slučaju Lane Del Rey postoji mnogo elemenata za učenje, a ovaj kolegij istražuje svaku dimenziju.”

PROČITAJTE: Lana Del Rey uzor je i Taylor Swift – Otkrijte zašto je njezin utjecaj posebno inspirativan za mlade žene!

Kolegij se izvodi pod vodstvom iskusnog glazbenog autora Jasona Kinga.

Jason King izjavio je za Variety o kolegiju: “Kada nudimo kolegije temeljene na umjetnicima, uvijek se pitamo: kako umjetničko djelo ovog umjetnika pomaže studentima da dublje razmišljaju o složenim kulturnim, društvenim ili političkim pitanjima i pokretima? Lana Del Rey odražava toliko promjena u suvremenoj kulturi, posebice promjene uloga suvremenih žena u pop glazbi. Proučavanje Lane Del Rey znači kritičko razmišljanje o sve većoj popularnosti tzv. “anti-popa”. To znači pronaći načine za razmatranje povećanog interesa za mentalno zdravlje i pitanja psihološkog oštećenja te procijeniti promjene u načinu na koji razmišljamo o identitetu, posebno u smislu rase, roda, nacije i klase. Lana Del Rey je posebno relevantna i kontroverzna kada je riječ o mijenjanju ideja o feminizmu tijekom posljednjeg desetljeća.”

“Pojedinačni tečajevi o umjetnicima na Clive Davis Institutu imaju za cilj potaknuti studente da dublje i kritički razmišljaju o ikonama koje obožavaju i razvijaju povijesno i kontekstualno razumijevanje tih umjetnika”, nastavlja Jason King. “Očekuje se da će studenti pristupiti proučavanju Lane Del Rey istim kritičkim pristupom kojim pristupaju proučavanju bendova i glazbenika kao što su Led Zeppelin, John Coltrane, Bob Marley, Stevie Wonder ili Joni Mitchell. Postoji sve više akademskih istraživanja i stručnih rasprava o Lani Del Rey, koji nastoje procijeniti njezin kulturni značaj i utjecaj.”

Povezanost slavnih pjevačica sa starom poezijom također je cilj kolegija

Postoji li veza između načina na koji Taylor Swift piše pjesme i stihova koje je napisao William Shakespeare? Kako je njemački filozof Friedrich Nietzsche povezan s glazbom Lane Del Rey? Kako kulturni stavovi prema pjevačicama odražavaju moderne feminističke ideje?

To su samo neka od pitanja kojima su se studenti bavili tijekom kolegija o svjetski poznatim zvijezdama na Sveučilištu New York. Kolegiji nisu samo za opuštanje. Pažljivo proučavaju stihove pjevačica, njihov utjecaj, ideje i mjesto u pop kulturi.

Kathy Iandoli vodi kolegij na Sveučilištu New York pod nazivom “Teme u snimljenoj glazbi: Lana Del Rey.” Profesorica je iskusna glazbena novinarka, spisateljica i kritičarka. “Rekla sam studentima – cilj ovog kolegija nije da vas pretvorimo u obožavatelje Lane Del Rey. I nećemo samo sjediti ovdje, slušati playliste s Lane Del Rey i samo se družiti svaki tjedan”, zaključila je Kathy Iandoli.

No, slušanje glazbe važan je dio kolegija. Kolegij se održava u sklopu Clive Davis Instituta, a studenti slušaju glazbu Lane Del Rey u posebnoj učionici s dobrom kvalitetom zvuka. Na taj način mogli su čuti sve detalje koje glazba nudi.

Kathy Iandoli kaže da je kolegij kombinacija glazbene kritike i društvenog komentara. Kolegij obuhvaća vrlo kompleksne teme.

Lana Del Rey, čija glazba često govori o mentalnom zdravlju i složenim odnosima, smatra se pionirom tzv. “Sad Girl Popa.” To ima veze s feminističkom “Sad Girl Teorijom.” Kathy Iandoli je rekla da ta teorija izražava ideju da žene koriste tugu kao sredstvo osnaživanja i otpora. Ženske kantautorice iz prošlosti bile su tužne jer ih je napustio ljubavnik, ali Lana Del Rey i druge pjevačice “Sad Girl Popa” tužne su iz drugog razloga: one su te koje napuštaju svoje ljubavnike.

“Biti sjetan u današnje vrijeme osnažujuće je jer ako si ti taj koji slamaš srca, ti kontroliraš tugu”, objasnila je Kathy Iandoli.

Da bi naučili o toj ideji, studenti će čitati eseje feminističkih mislilaca, gledati filmove i raspravljati o idejama.

Još jedan tečaj o Taylor Swift na Sveučilištu Texas usredotočen je na povezivanje prošlosti i sadašnjosti. Tečaj predaje profesorica srednjovjekovne književnosti Elizabeth Scala. Željela je pronaći način kako zainteresirati studente prvih godina za čitanje starijih djela i istraživačke metode.

U tečaju pod nazivom “Taylor Swift Songbook”, Elizabeth Scala se usredotočuje na pjesme Taylor Swift kao na poeziju.

“Počela sam s predavanjem o Taylor Swift kao pjesnikinji i bavljenjem njezinim stihovima kao poezijom”, rekla je. “A onda bih često te pjesme usporedila s ljubavnim pjesnicima iz renesanse”, izjavila je Elizabeth Scala.

Elizabeth Scala je rekla da je kolegij osmišljen kako bi studenti shvatili da je poezija dio njihovog svakodnevnog života kad slušaju glazbu Taylor Swift. Primjerice, studenti mogu vidjeti vezu između današnje popularne glazbe i pisaca poput Shakespearea i Roberta Frosta. Kroz glazbu Taylor Swift, studenti uče tehnike i strukturu poezije. Elizabeth Scala je primijetila da, iako studenti često slušaju tekst u glazbi, možda ne prepoznaju da je to poezija.

“Poeziju nosite sa sobom u džepu na svom iPhoneu cijelo vrijeme i stalno je slušate”, rekla je Elizabeth Scala. Dodala je da iako se tekstovi u glazbi često rimuju, moderna poezija to često ne radi.

Profesorica također povezuje pjesme Taylor Swift s drugim knjigama, filmovima i predstavama, poput Shakespeareovog “Romea i Julije”.

Jedna od pjesama koje su studenti pažljivo proučavali bila je “Love Story” s albuma “Fearless”. Pjesma opisuje scene iz “Romea i Julije”. Studenti raspravljaju o Taylor Swift kao liku “Julije” u pjesmi. Elizabeth Scala objašnjava da Taylor Swift stvara strukturu bajke, ali za razliku od kazališne drame, Taylor Swift kao Julija je vrlo aktivna. Elizabeth Scala kaže da pjesma olakšava studentima čitanje prva tri dijela drame.

Taylor Swift i Lana Del Rey

Taylor Swift i Lana Del ReyGETTY

Oba kolegija istražuju Lanu Del Rey i Taylor Swift, uključujući proučavanje količine kontrole koju glazbenik tekstopisac ima nad svojim radom.

Na kolegij u Texasu došao je jedan od ranih suradnika Taylor Swift kako bi govorio studentima. Na Sveučilištu New York kao gostujućeg predavača Kathy Iandoli je pozvala predstavnika koji je potpisao ugovor s Lanom Del Rey za Interscope Records, njezinu izdavačku kuću.

Kathy Iandoli je rekla da je Lana Del Rey idealna pjevačica za proučavanje jer je utjecala na novu generaciju pjevačica i kantautorica.

“Postoji nešto zaista bitno u glazbi koju stvara jer je dotaknula emocije i obratila se tim djevojkama, a te djevojke su kasnije uzele gitare i klavire”, rekla je Kathy Iandoli.

Biste li voljeli pohađati Lana Del Rey/Taylor Swift kolegij?

Vidi Rezultate

Loading ... Loading ...

Elizabeth Scala je primijetila da pjesme Taylor Swift pomažu studentima razumjeti kako je starija poezija zapravo slična poeziji koja se koristi u današnjoj popularnoj glazbi.

“Način na koji slušate i razumijete ove pjesme duboko je ukorijenjen u načinu na koji poezija funkcionira tisućama godina”, zaključila je Elizabeth Scala.

druge vijesti