Prirodna ili umjetna drvca: Koje odabrati za Božić?
Prirodna božićna drvca pružaju autentičan miris i blagdansku atmosferu, dok su umjetna drvca praktičnija za višegodišnju uporabu i nisu podložna otpadanju iglica.
Umjetna drvca skuplja su od pravih, no mogu se koristiti više godina i lakša su za održavanje. Međutim, prave božićne jelke su biorazgradive i bolje za okoliš.
Umjetna božićna drvca ne treba zalijevati i ne padaju im iglice. Mogu se pohraniti u kutiju, ali ponekad mogu biti teška za sastavljanje, za razliku od pravih drvaca koje samo treba staviti na stalak.
Prirodna ili umjetna drvca – oba imaju prednosti i mane
Umjetna božićna drvca koštaju oko sto eura i imaju prosječni “životni vijek” od deset godina. Prava božićna drvca srednje veličine koštaju oko 50 eura.
Umjetna božićna drvca izrađena su od metala i PVC-a – odnosno nerazgradive plastike dobivene iz nafte. Takva se drvca ne mogu reciklirati.
Na božićnim plantažama sije se novo drveće kako bi se nadoknadilo ono koje se posiječe. Prirodna božićna drvca mogu se reciklirati. Jedno pravo božićno drvce apsorbira više od jedne tone CO2 dok je na plantaži. Međutim, drvca se mogu tretirati pesticidima, herbicidima i gnojivima dok rastu i mogu na kamionima prevaliti velike udaljenosti prije nego što budu prodana.
Umjetna drvca su ponovno upotrebljiva i lako se mogu baciti kada više nisu potrebna. Međutim, ona nisu biorazgradiva i ležat će na odlagalištima otpada stoljećima.
Prava božićna drvca moraju se transportirati do odlagališta kako bi se reciklirala. Neki božićni rasadnici provode programe “treecycling-a” – recikliranja božićnih drvca.
Više od 100 000 ljudi samo u SAD-u radi u industriji božićnih drvaca. Većina njih radi na lokalnim božićnim plantažama koje posade dvije do četiri mladice za svako božićno drvce koje se posiječe te godine. S druge strane, industrija umjetnih božićnih drvaca većinu proizvodnje temelji u Kini.
Prirodna ili umjetna drvca – koja su ekonomičnija?
“Odabir” između prirodnih i umjetnih božićnih drvaca je dugogodišnja rasprava koja uključuje mnoge čimbenike. Evo nekoliko ključnih razlika između prirodnih i umjetnih božićnih drvaca:
1. Izgled i osjećaj: Prirodna božićna drvca imaju jedinstvenu, prirodnu ljepotu s mirisom borovine, dok umjetna drvca pokušavaju simulirati izgled pravih, ali mogu izgledati manje autentično.
2. Održavanje: Umjetna drvca zahtijevaju manje održavanja jer ne ispuštaju iglice i mogu se koristiti iz godine u godinu. S druge strane, prava drvca tijekom vremena ispuštaju iglice.
3. Cijena: Umjetna drvca imaju veći trošak na početku, ali mogu biti dugoročno ekonomičnija jer ih možete koristiti više godina. Prava drvca su obično jeftinija, ali morate kupiti novo svake godine.
4. Utjecaj na okoliš: Umjetna drvca proizvode se od sastojaka koji nisu biorazgradivi poput plastike i metala te dugo ostaju na odlagalištima otpada. Prava drvca su biorazgradiva i mogu se reciklirati ili koristiti kao kompost.
5. Rizik od požara: Prirodna božićna drvca su, kao biljke, podložna požaru ako nisu dovoljno hidratizirana. Ispravno održavano, zalijevano (ako je drvce u posudi) i držano dalje od izvora topline – i rizik od požara je minimalan. Umjetna drvca su manje zapaljiva jer su napravljena od materijala koji su otporni na vatru, ali ipak postoji opasnost od požara ako se na njima koriste neispravni ili oštećeni električni svjetlosni ukrasi.
6. Potpora lokalnom gospodarstvu: Odabir pravih božićnih drvaca može podržati lokalne gospodarstvenike, poput obiteljskih farmi, koja zapošljavaju ljude iz zajednice. S druge strane, industrija umjetnih drvaca većinom se temelji na proizvodnji u Kini.
7. Osobne preferencije: Na kraju, izbor između prirodnih i umjetnih drvaca ovisi o osobnim preferencijama, vrijednostima i potrebama svake obitelji.
Važno je pažljivo razmisliti o ovim čimbenicima pri odabiru božićnog drvca kako biste donijeli odluku koja najbolje odgovara vašim potrebama i uvjerenjima.
Sigurno ste se barem jednom zatekli na plaži ili pored bazena dok pada kiša — kapljice lagano klize niz kožu, zrak miriše svježe, sve djeluje pomalo filmski… sve dok u daljini ne zagrmi. Tada nastupa pitanje: trebam li ostati u vodi ili potražiti zaklon?
Posjet restoranu trebao bi biti užitak, ali svađe oko čekanja u redu, depozita za rezervacije i kolača mogu pokvariti doživljaj. Insajderi iz industrije objašnjavaju što je prihvatljivo, a što nije.
Zdravlje je usko povezano s pravilnom prehranom koja uključuje ključne vitamine poput vitamina A, B i C, koji podržavaju funkcije imunološkog sustava, zdravlje kože i oči te energiju.
Ovog ljeta, Pula se pretvara u modnu oazu čarolije i kreativnosti. Najisčekivaniji modni događaj godine, Stehlik Fashion Show, vraća se na svoje nezaobilazno mjesto ispred Arheološkog muzeja Istre, 4. srpnja u 21 sat, donoseći eksploziju boja, emocija i priča utkane u tkanine.