Oleander terasa pretvorila se u najpoželjniji adventski after work prostor Zagreba
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
Ovogodišnje izdanje donosi promišljen, konceptualno zaokružen doživljaj koji u sebi spaja vrhunsku gastronomiju, signature koktele, glazbene programe s potpisom te intimne, cozy kutke koji pozivaju na sporije uživanje i stvaranje malih, privatnih zimskih rituala. Umjesto klasičnih kućica, posjetitelji su dočekani nizom tematskih „vagona Orient Expressa” – devet elegantno uređenih točaka koje se nadovezuju jedna na drugu poput gastronomskih i miksoloških poglavlja iste priče.
After work ritam koji mijenja adventska pravila
Od samog otvaranja postalo je jasno da je Fooling Around osmišljen s misijom: stvoriti mjesto na kojem ćete nakon radnog dana udahnuti, usporiti i prepustiti se atmosferi koja balansira između urbanog ritma i zimskog šarma. Ritam večeri precizno je kuriran – svaki dan nosi svoj identitet, svoju glazbenu teksturu i emocionalni ton.
Petkom RNB Confusion donosi prepoznatljive R&B i hip hop setove, pretvarajući Oleander terasu u otvoreni klupski prostor okupan svjetlima, dok subotama FRKA preuzima urbano domaće ozračje. Glazbeni miksovi DJ-a Nene Martinovića, Vedrana Rake, Jazzoze, Bocce Sofistifunka, Stanka Bondže i Glazbene kuhinje stvaraju dinamičnu kulisu, a live nastupi Illana Kabilja, Denis & Dens te grupe Neki to vole vruće podižu atmosferu na razinu intimnog zimskog koncerta.
Utorci su rezervirani za Vocales – vokalne izvedbe koje večeri daju nježan groove, dok srijede, uz latino radionice, postaju najtoplije točke tjedna, prostor oslobođene, razigrane energije.
Posebna je atrakcija grijana ZABA kupola, svojevrsni zimski dnevni boravak na otvorenom, savršeno mjesto za cozy druženja, fotografije i spontanosti koje nastaju samo kada se arhitektura, svjetlo i glazba poklope u idealan trenutak.
Gastronomska priča ispričana kroz devet vagona
Koncept ovogodišnjeg Fooling Arounda temelji se na ideji bistro estetike koja prati ritam adventskog života, ali ga istovremeno podiže na razinu ozbiljne gastronomije. Svaki „vagon” ima svoj karakter, svoju priču, vlastiti potpis.
Gostovanja restorana i barova iz cijele regije, od Zadra do Beograda, unose svježinu i dinamiku. Suradnje poput Debeli Dabar × Urania, SoHo Sushi × KOi bar ili Melt × Ginglebells potvrđuju ambiciju projekta – spojiti kreativnost, tehničku preciznost i ležernu adventsku estetiku.
Neizostavni protagonisti su i domaćini: Esplanade te Esplanade 1925 Lobby & Cocktail Bar, koji ponovno oduševljavaju sinergijom chefice Ane Grgić Tomić i miksologa Vjenceslava Madića – Mastera Kishonija. Njihova zajednička paleta okusa spaja nostalgične zimske motive, suvremene tehnike i elegantnu razigranost.
Uz njih je i Noel*, čija se Michelinova preciznost jasno osjeti u svakom jelu i koktelu. Posebnu pažnju privlači i Svijet vina by Acrobat, koji donosi kobe delicije i impresivne vinske etikete.
BioMania: održivi odgovor na suvremene navike
Jedan od najsvježijih ovogodišnjih elemenata zasigurno je BioMania vagon – posve veganski, organski i bezglutenski koncept koji uvjerljivo pokazuje koliko gastronomski trendovi mogu biti edukativni, atraktivni i vizualno privlačni.
Na meniju su veganski bureci, arancini, egzotični bowlovi, bogate juhe i selekcija bio vina. Posebnu pozornost plijeni mogućnost naručivanja gluten-free Esplanade štrukli, čime se jedan od najpoznatijih zagrebačkih klasika otvara novoj, široj publici.
Lifestyle potpisi koji zaokružuju iskustvo
Fooling Around nije samo gastronomski ili glazbeni projekt – on je lifestyle manifest, adventsko iskustvo osmišljeno za publiku koja traži više. Melt i Ginglebells donose brunch atmosferu u zimskom ruhu, Institut za kobasice by Mate Janković udružuje se sa SOL-om, dok Central Station nudi signature koktele Filipa Lipnika i prepoznatljive slastice Realistično voće.
Posebno izdanje ovogodišnjeg programa je ReStyloh Market, elegantni održivi shopping u prostoru The Cluba, nakon kojeg se druženje nastavlja na terasi. Posjetitelji će moći otkriti domaće dizajnere, prirodnu kozmetiku i pažljivo odabrane pre-loved komade influencerica Isabelle Rakonić, Anje Dujaković i Nike Pavičić.
Advent posvećen jubileju: 100 godina Esplanade
Ove godine Fooling Around nosi dodatnu emocionalnu notu. Program je posvećen 100. obljetnici hotela Esplanade – jubileju koji se reflektira u dizajnu, koktel kartama i posebnim trenucima tijekom cijelog prosinca. Najavljeni su prigodni programi, elegantni Badnjak te dnevni doček Nove godine, koji će Oleander terasu transformirati u sofisticirani dnevni klub pod otvorenim nebom.
Fooling Around još je jednom potvrdio da je više od lokacije. To je mjesto gdje se advent živi, gdje se atmosfera ne samo stvara već i osjeća, gdje svaki posjet postaje mali ritual gradske zimske svakodnevice.
Ulaz je besplatan, a program traje od 26. studenoga 2025. do 1. siječnja 2026.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Ako si ovih dana prošetala Petrinjskom, možda te već negdje između jutarnje žurbe i popodnevnog posla presreo onaj topli, domaći miris koji se ne zaboravlja. Da, to je soparnik – onaj poljički, “prvi i pravi” – koji je napokon stigao u samo srce grada. Na adresi Petrinjska 28 otvoren je Soparnik To Go, treća lokacija brenda koji su Lucija i Mario Stipetić pokrenuli tamo gdje je ova delicija i nastala – u Tugarama, u srcu Poljica.
Britanski PR stručnjak tvrdi da su Harryjeve šale i medijski nastupi postali neučinkoviti te znak gubitka identiteta nakon odlaska iz kraljevske obitelji.
Glumac otkriva kako je politički govor o Tibetu doveo do dvadesetogodišnje zabrane prisustvovanja Oscaru i zašto nikada nije požalio što ga je izrekao.