HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Zdravlje nije odsutnost bolesti, nego stanje ravnoteže – fizičke, mentalne i probavne. Sve što unosimo u organizam gradi nas, mijenja nas, oblikuje naše raspoloženje, energiju i dugovječnost. U svijetu prepunom brzih rješenja, često zaboravimo da su najdjelotvornije stvari upravo one najjednostavnije – pravilna prehrana, voda, kretanje i mir. Hrana nije samo gorivo – ona je poruka tijelu.

Kad jedemo industrijski prerađene proizvode, šećere i loše masti, tijelu poručujemo da se ne brinemo o njemu. Kad jedemo cjelovito, raznoliko i prirodno, pokrećemo procese obnove, čišćenja i jačanja. Probava je središnja os probavnog zdravlja – ono što ne možemo probaviti, naše tijelo ne može iskoristiti. Zdrava probava znači dobru apsorpciju nutrijenata, snažan imunitet, bistar um i stabilno raspoloženje.

Nepravilan rad crijeva može uzrokovati osjećaj težine, umora, razdražljivosti i loš san. Zato crijeva nisu samo „cijev“ kroz tijelo – ona su drugi mozak. U njima nastaje serotonin, hormon sreće. U njima se nalaze milijuni živčanih stanica koje komuniciraju s mozgom u stvarnom vremenu. Kada crijeva stagniraju, stagnira cijelo tijelo. Zato redovita i kvalitetna probava nije luksuz, već temelj zdravlja.

PROČITAJTE: Osvježavajuća limunada po receptu Jennifer Garner neće vas razočarati

No, bez stresa – tijelo se obnavlja svaki dan ako mu damo šansu. Ključno je slušati tijelo i davati mu ono što ga pokreće. Topla voda ujutro, vlakna tijekom dana, fermentirani proizvodi, povrće, voće, zdrave masnoće i kretanje – to je formula za sklad. Nije stvar u gladovanju ni dijetama, već u mudrom odabiru.

PROČITAJTE: Hrana za probavu – Tajna vitalnosti počinje u trbuhu

Hrana može biti lijek – ako znamo što biramo. U nastavku ti donosim pažljivo osmišljen 7-dnevni jelovnik koji nije samo „za probavu“, već i za opće zdravlje, lakoću u tijelu i bolji osjećaj u vlastitoj koži.

Ako se držiš ovoga sedam dana – tvoje crijeva neće šaptati, nego govoriti: Hvala ti.

PRAVILA ZA SVE DANE:

  • Nakon buđenja: Popiti 2 čaše tople vode s malo limuna.

  • Između obroka: Piti vodu (min. 2,5 litre dnevno), topli čajevi (kamilica, đumbir, komorač).

  • Kretanje: Šetnja od 30 minuta dnevno, lagano istezanje ili joga za probavu.

  • Poželjno: Isti raspored jedenja svaki dan — doručak do 9 sati, ručak do 14, večera do 19.

DAN 1

Doručak (8:00)

  • Zobena kaša: 5 žlica zobenih pahuljica kuhati u vodi + 1 žličica mljevenih lanenih sjemenki

  • Dodati pola naribane jabuke + 4 suhe šljive (namočene preko noći)

  • Posuti s malo cimeta i dodati 1 žličicu maslinovog ulja

Međuobrok (10:30)

  • 1 kruška + 1 šalica toplog čaja od komorača

Ručak (13:30)

  • Varivo od leće:

    • 1 šalica leće, mrkva, celer, tikvica, luk, češnjak, lovorov list

    • Kuhano u maslinovu ulju s malo crvene paprike

  • 1 kriška integralnog kruha

Međuobrok (16:00)

  • Šaka oraha + šalica toplog biljnog čaja (menta ili đumbir)

Večera (18:30)

  • Salata: kuhani slanutak, rikola, maslinovo ulje, limun, malo naribanog đumbira

  • 1 pečeni batat s maslinovim uljem i timijanom

DAN 2

Doručak

  • Smoothie: 1 banana + 1 šalica kefira + 2 suhe smokve + 1 žličica chia sjemenki

  • 1 žlica zobenih pahuljica (ubaciti u smoothie)

Međuobrok

  • 1 kivi (s korom ako može) + topli čaj

Ručak

  • Juha od bundeve (bez vrhnja): pirjana na luku i maslinovu ulju

  • Integralna riža s blitvom i češnjakom

  • Zelena salata s maslinovim uljem i limunom

Međuobrok

  • 2 suhe marelice + 1 šalica čaja od đumbira

Večera

  • Kuhana brokula, mrkva i cvjetača s maslinovim uljem

  • Tvrdo kuhana jaja (2 kom)

  • 1 kriška integralnog kruha

DAN 3

Doručak

  • Proso kuhan u vodi, dodati pola naribane kruške, cimet i 1 žličicu maslinova ulja

  • 2 suhe šljive (namočene)

Međuobrok

  • Jogurt s probioticima + 1 žličica mljevenih lanenih sjemenki

Ručak

  • Kiseli kupus + pečeni krumpir u kori + grah salata s bučinim uljem

  • Čaša vode sobne temperature uz ručak

Međuobrok

  • 1 jabuka + 5 badema

Večera

  • Krema od kuhane tikvice, luka i celera

  • Pečeno pileće bijelo meso + leća

DAN 4

Doručak

  • 2 dvopeka s avokadom (gnječen s limunom i maslinovim uljem)

  • 1 kivi

  • Čaj od mente

Međuobrok

  • Kefir + 1 suha smokva

Ručak

  • Juha od povrća (mrkva, poriluk, celer)

  • Ječam s pirjanim povrćem (tikvica, paprika, crveni luk)

  • Salata s rukolom i limunom

Međuobrok

  • 1 breskva (ako nije sezona — naribana jabuka)

Večera

  • Palenta s blitvom i češnjakom + 1 kuhana repa

DAN 5

Doručak

  • Kaša od heljde s mljevenim lanenim sjemenkama + borovnice + malo cimeta

  • Topla voda s limunom

Međuobrok

  • 1 naranča + 1 žlica oraha

Ručak

  • Mahune s krumpirom, češnjakom i maslinovim uljem

  • Kiseli kupus ili salata od cikle

Međuobrok

  • Jogurt s probioticima + 1 žličica meda

Večera

  • Varivo od tikvica, poriluka i mrkve

  • 1 kuhano jaje

  • 1 kriška integralnog kruha

DAN 6

Doručak

  • Smoothie: 1 banana + 2 suhe šljive + šaka špinata + 1 žličica chia sjemenki + voda

  • 1 dvopek

Međuobrok

  • 1 kruška

Ručak

  • Crvena leća kuhana s povrćem + crvena paprika

  • Integralna tjestenina

  • Zelena salata s limunom

Međuobrok

  • Šaka lješnjaka

Večera

  • Prokulice kuhane na pari + kvinoja + 1 žličica maslinovog ulja

  • Jogurt s probioticima

DAN 7

Doručak

  • Zobene pahuljice u toploj vodi s 1 žlicom mljevenog lana + 1/2 naribane jabuke + cimet

  • 1 suha smokva

Međuobrok

  • 1 mandarina

Ručak

  • Varivo od graha + kuhani ječam

  • salata od kiselog kupusa

Međuobrok

  • 1 šalica čaja + 2 dvopeka s namazom od avokada

Večera

  • Povrtna juha

  • Kuhana cikla i kuhano jaje

  • 1 kriška raženog kruha


druge vijesti

biljke za božić

Genijalni blagdanski pokloni koji rastu, traju i pričaju priču: Upoznajte čarobne kokedame brenda Hangin’ garden

Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.

Design

05 prosinca 2025