Kada znate pravilno čuvati kolačiće i tijesto za kolače, možete ih sačuvati za kasnije i uživati u okusu svježe pečenih, domaćih kolačića. Uz nekoliko osnovnih trikova i jednostavne kuhinjske materijale, možete lako sačuvati preostale kolačiće i tijesto, uz dodatnu uštedu vremena. U nastavku pročitajte najbolje (i najgore) metode čuvanja kolačića i tijesta za kolače.
Zašto kolačići postaju ustajali?
Glavni razlog zašto kolačići gube svježinu je izloženost zraku. Dugotrajno izlaganje zraku potiče isparavanje, zbog čega kolačići postaju suhi i gube vlagu. Kako biste to izbjegli, osigurajte da su kolačići čvrsto zatvoreni i pravilno pohranjeni.
Kako čuvati kolačiće u zamrzivaču
Ako planirate jesti kolačiće više od četiri dana nakon pečenja, najbolji način za njihovo čuvanje je zamrzivač.
Pečeni kolačići mogu se čuvati u zamrzivaču do godinu dana, dok je tijesto za kolače najbolje iskoristiti unutar nekoliko mjeseci.
Koraci za čuvanje pečenih kolačića:
Stavite pečene kolačiće u hermetički zatvorene plastične posude namijenjene za zamrzivač.
Čuvajte ih u zamrzivaču do jedne godine.
Prebacite kolačiće u ukrasne kutije (npr. božićne limenke) tek nakon što ih izvadite iz zamrzivača.
Kako čuvati kolačiće u hladnjaku
Kolačići u hladnjaku mogu trajati do dva tjedna, ali ih je bolje pojesti unutar nekoliko dana. Ako kolačići sadrže lako kvarljive sastojke, poput džema, sira ili meringe, odmah ih stavite u hladnjak ili zamrzivač.
Koraci za čuvanje u hladnjaku:
Ohladite kolačiće nakon pečenja.
Stavite ih u potpuno zatvorene plastične vrećice ili posude.
Čuvajte ih u hladnjaku do dva tjedna.
Kako čuvati tijesto za kolačiće
Prema zdravstvenim preporukama tijesto za kolačiće može se čuvati u hladnjaku dva do četiri dana, a treba ga pohraniti u malim posudama. Zamrznuto tijesto za kolačiće može trajati do dva mjeseca.
Oblikujte tijesto u pojedinačne porcije spremne za pečenje.
Posložite porcije na lim za pečenje obložen papirom za pečenje ili podmazan maslacem.
Zamrznite tijesto na limu jedan sat kako biste spriječili lijepljenje.
Premjestite zamrznute porcije u hermetičku posudu i pohranite ih u zamrzivač.
Zamrzavanje nepodijeljenog tijesta:
Oblikujte tijesto u valjak, zamotajte ga u voštani papir i stavite u zamrzivač.
Kada ga želite koristiti, odmrznite tijesto nekoliko sati u hladnjaku prije rezanja, oblikovanja i pečenja.
Kako čuvati kolačiće na sobnoj temperaturi
Kolačići na sobnoj temperaturi ostaju svježi dva do tri dana.
Ako koristite staklenku za kolačiće ili neku drugu posudu koja nije hermetički zatvorena, prvo ih stavite u plastične vrećice kako biste spriječili ulazak zraka.
Najgori način čuvanja kolačića
Najgori način čuvanja kolačića je u staklenkama koje nisu hermetičke. Iako izgledaju lijepo, omogućuju prolaz zraka, zbog čega kolačići gube teksturu i vlagu.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
U svijetu mode, gdje se vizije mijenjaju brže nego se ispisuju trendovski manifesti, odlazak darija vitalea iz versacea u manje od godinu dana djeluje poput munje koja nakratko rasiječe nebo pa nestane, ostavljajući za sobom više pitanja nego odgovora. Njegov kratki mandat pretvorio se u fantastično zgusnutu priču o ambiciji, industrijskim tektonskim poremećajima, estetskim sudarima i suptilnim političkim turbulencijama koje rijetko dospiju na površinu. A ipak, svaki detalj otkriva novu perspektivu o tome kako se velika modna kuća nosi s vlastitom prošlošću i budućnošću, pogotovo u trenutku kad promjena vlasništva neminovno pomiče sve unutarnje kotačiće.
Američka voditeljica otvoreno podržala zakon koji će zabraniti korištenje društvenih mreža mladima do 16 godina i poručila da taj potez štiti djecu od ovisnosti, pornografije i gubitka socijalnih vještina.