Blagdanski recept: Kava s pepermintom kao iz Starbucksa
Uštedite vrijeme i novac preskačući odlazak po kavu i napravite ovu zdravu božićnu kavu s pepermintom kod kuće.
26 prosinca 2024
Gabriela Filca, glavna kuharica renomiranog hrvatskog restorana Nebo, nedavno je predstavila svoj prvi samostalni meni u prirodnom okruženju Like, na obali rijeke Gacke.
Ovaj događaj označava važnu prekretnicu u njezinoj karijeri, donoseći na stol konceptualnu i osmišljenu kolekciju jela koja spajaju suvremene tehnike s bogatstvom tradicije i prirode.
U rustikalnoj atmosferi, u okruženju koje ističe ljepotu netaknutih prirodnih krajolika, Gabriela Filca je ugostila niz zaljubljenika u gastronomiju, prikazujući specifičan pristup kuhinji i filozofiju koja stoji iza njezina rada.
Njezin novi meni u Nebu oslanja se na osobnu inspiraciju i posvetu bliskim osobama koje su obilježile njezin život i usmjerile je prema svijetu kulinarstva. Gabriela ističe kako je odrastanje u obitelji koja njeguje domaću hranu i autentične okuse bilo presudno za formiranje njezinog stila kuhanja. Domaći njoki, koji su prisutni u novom meniju, evociraju sjećanja na recepte njezine majke, dok je jelo „Kovač“, koje se temelji na ribljim filetima, posvećeno mentoru i kolegi chefu Deniju. On je igrao ključnu ulogu u njezinom usavršavanju tehnika odležavanja i pripreme morskih delicija. Ovim je izborom jela Gabriela dala intiman pogled u svoj kulinarski svijet, spajajući profesionalno i osobno u jedinstven doživljaj.
Posebnu pažnju zaslužuju neka od jela koja ističu autentičnost i raznolikost hrvatskih regija. Jelo koje uključuje puža u kombinaciji s bukovačom, celerom i grožđicama očituje njeno majstorstvo u balansiranju tekstura i okusa, dok je simentalka sa šipkom, broskvom i crnim korijenom dokaz njezine predanosti lokalnim i sezonskim namirnicama. Osim toga, Gabriela je u meni uvrstila i jelo od drena s kremom i pirovim žitaricama, naglašavajući bogatstvo plodova hrvatske jeseni, a jelo „More“ s dominantnim okusima srednje Dalmacije još je jedno od njenih inovativnih kreacija.
Odrastanje na vlastitoj zemlji u Prokiku, u Lici, gdje je od malih nogu sudjelovala u uzgoju hrane i stvaranju obiteljskih jela, ostavilo je dubok trag na njezin način razmišljanja o hrani i kulinarstvu. Filca naglašava kako je osnovna ideja ovog menija „s farme na stol“, čime želi istaknuti važnost sezonskih i lokalno uzgojenih sastojaka. Prirodni okoliš Like nije samo kontekst u kojem je njezin kulinarski put započeo već i inspiracija za održivu kuhinju kojoj je posvećena. Uz pravu dozu inovativnosti, svaki je tanjur prepoznatljiv, ali istovremeno prizeman i povezan s njezinim korijenima.
U suradnji s timom restorana Nebo, trudi se iskoristiti svaki sastojak do maksimuma, a posebna pažnja posvećena je očuvanju prirodnih resursa. Ovakva posvećenost ne samo da pridonosi ekološkoj održivosti nego i podupire visok standard kvalitete koji je Nebo doveo do prestižnog MICHELIN priznanja. Uz filozofiju ekološke odgovornosti, Gabriela vjeruje da će nova generacija hrvatskih kuhara svojim svježim idejama i kreativnošću dodatno obogatiti gastronomsku scenu Hrvatske.
Uz Gabrielu, restoran Nebo ima i talentiranog glavnog sommeliera Tomislava Mikinca, koji se može pohvaliti titulom sommelierskog prvaka Istre i Kvarnera. Mikinac je kreirao vinsku kartu koja broji više od 500 etiketa te je u stalnom procesu nadopunjavanja i prilagodbe sezonskom meniju restorana. Njegovo znanje i preciznost u slaganju vinskih kombinacija koje savršeno nadopunjuju Gabrieline kulinarske kreacije dodaju novu dimenziju cjelokupnom gastronomskom iskustvu koje Nebo pruža svojim gostima.
Restoran Nebo, smješten u Rijeci s pogledom na Jadransko more, spaja inovativne i tradicionalne hrvatske okuse u jedinstveno iskustvo koje nadilazi standardni fine dining. Uz gurmanske kreacije u elegantnom ambijentu restorana, gosti mogu uživati i u večernjim koktelima u lounge dijelu, pružajući im cjelovito iskustvo hrvatske gastronomije u suvremenom ruhu. Nebo je stoga postao destinacija koja odražava vrhunsku kuhinju, lokalne okuse i prirodne ljepote, vodeći posjetitelje na putovanje kroz okuse i mirise Hrvatske.
Što se tiče Billie Eilish, koncerti danas jednostavno traju predugo. Zato je ona obećala da nikada neće pjevati tri sata.
26 prosinca 2024
Uštedite vrijeme i novac preskačući odlazak po kavu i napravite ovu zdravu božićnu kavu s pepermintom kod kuće.
26 prosinca 2024
Poljubac na setu čini se kao posve jednostavna stvar. Ali ovim glumcima nije bio.
26 prosinca 2024
Ako ste upravo usred planiranja vjenčanja ili se tome nadate u budućnosti, proučite popis pogrešaka zbog koji mnogi mladenci najčešće požale.
26 prosinca 2024
Svatko je nekada malo pretjerao dok je partijao. Ali ovi celebrity partijaneri su "prešli igricu".
26 prosinca 2024