HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Paul McCartney ime je koje je postalo sinonim za glazbenu genijalnost, kreativnost i nevjerojatnu karijeru koja traje već sedam desetljeća. I dok smo upoznati s njegovim glazbenim stvaralaštvom, on je publiku diljem svijeta uspio još jednom iznenaditi – ovaj put s jedinstvenim autobiografskim djelom “LYRICS: Moj autoportret kroz pjesme”. Originalno objavljena 2021. godine, ova knjiga od sada je kroz više od 600 stranica dostupna u hrvatskom prijevodu, u mekom uvezu.

Kroz priče o pjesmama, intimnim komentarima, neotkrivenim pričama i osobnim fotografijama McCartney nas vodi na putovanje od vremena The Beatlesa, preko Wingsa, pa sve do njegove solo karijere. Otvoreno progovara i o nizu osobnih trenutaka koji su obilježili njegov život, osvrnuvši se kroz pjesme na odnos s prvom suprugom Lindom McCartney ili kao i odnosu s Johnom Lennonom.

Paul McCartney, LYRICS, autobiografija, glazbena genijalnost, kreativni proces, pjesme, hrvatski prijevod, The Beatles, Wings, ljubavne pjesme, inspiracija, umjetnost, glazbena povijest

McCartney otkriva priče iza nekih od svojih najpoznatijih pjesama, uključujući bezvremenske hitove kao što su “Yesterday”, “Let It Be” i “Hey Jude”, a otkriva i anegdote o inspiraciji koja stoji iza njih, poput trenutka kada je melodiju za “Yesterday” sanjao u snu, isprva ju nazvavši “Scrambled Eggs”, ili trenutaka kada mu je također u snu došla vizija njegove majke koja ga je nadahnula da napiše “Let It Be”.

Ono što “LYRICS” čini posebnim su autentični uvidi u kreativni proces jednog od najistaknutijih svjetskih autora glazbe. McCartney se prisjeća i suradnje s Johnom Lennonom, govoreći o njihovoj igri natjecanja koja je često rezultirala njihovim najboljim materijalom. Također, opisuje kako se poigravao jezikom, što je vidljivo u pjesmama poput “Penny Lane”, te kako je eksperimentirao s različitim melodijama i instrumentima, kao u pjesmama “Blackbird” i “Eleanor Rigby”.

Uz bogatstvo kreativnih uvida, njegove pjesme su zrcalile društvena i politička previranja svog vremena. Tako je “Blackbird” bila McCartneyjeva oda borbi za građanska prava u SAD-u, dok je “Eleanor Rigby” duboko promišljanje o samoći i prolaznosti vremena, inspirirano njegovim životom u Liverpoolu. Pjesme poput “Band on the Run” prenose njegovu želju za slobodom i svježim početkom nakon raspada The Beatlesa.

Osim glazbenih priča, McCartney kroz pjesme otkriva i dublje, osobne trenutke koji su oblikovali njegov život. “Maybe I’m Amazed” je ljubavna pjesma posvećena njegovoj prvoj supruzi Lindi McCartney, izražavajući zahvalnost za njenu podršku u teškim trenucima, dok pjesme poput “Dear Friend” i “Too Many People” otkrivaju emocionalne slojeve njegova odnosa s Johnom Lennonom, posebno nakon raspada benda.

Uz priče i stihove, knjiga donosi više od stotinu nikad prije viđenih fotografija, rukopisa i osobnih suvenira, omogućujući fanovima da zavire u McCartneyjev svijet kao nikada prije i kroz ovaj naslov dobiju uvid u osobni pogled na jedan izniman životni put.

“Lyrics: Moj autoportret kroz pjesme” je nezaobilazno djelo za svakog ljubitelja glazbe, povijesti i umjetnosti. Kroz stihove koje svi znamo i volimo, McCartney čitatelje vodi kroz svoju prošlost, ali i kroz povijest popularne glazbe, nudeći jedinstveni uvid u njegovu kreativnost i filozofiju. Ova knjiga najbliže je autobiografiji što ćemo ikada dobiti od ovog glazbenog titana.

Kada je 2021. objavljena, knjiga “Paul McCartney: LYRICS” izazvala je veliku pažnju diljem svijeta. Dvije godine kasnije objavljeno je originalno izdanje mekog uveza kojem je pridodano sedam novih pjesama i koje u hrvatskom prijevodu nosi naslov “LYRICS: Moj autoportret kroz pjesme”.

Upravo je od ove jeseni hrvatski prijevod ovog jedinstvenog djela objavljen u izdanju glazbene knjižare Rockmark te je dostupno u prodaji putem njihovog webshopa i na zagrebačkoj lokaciji knjižare (Ul. Hrvatske bratske zajednice 4).

druge vijesti