HELLO
Stipe Vukšić

Slavni redatelj Tim Burton iza sebe ima brojne kultne filmove, od Edwarda Škarorukog i Eda Wooda preko Charlieja i tvornice čokolade i Alise u zemlji čudesa pa sve do Beetlejuicea i njegovog ovogodišnjeg nastavka.

Ipak, svatko ima hejtere, a neki Burtonovi tvrde da je slavni redatelj – rasist.

Naime njegove filmove karakterizira jedan detalj – u njima gotovo isključivo glume bijelci.

Scena u novom Bubimiru je ponovno potaknula priče da je Tim Burton rasist

A sada je teorijama o navodnom rasizmu pridružena i scena iz nastavka Beetlejuicea.

Naime u jednome trenutku u filmu Beetlejuice Beetlejuice tinejdžerica Astrid Deetz (Jenna Ortega) ukrcava se na ‘Soul Train’.

@_zonageek_ que les pareció el trailer??? #beetlejuice #beetlejuice2 #winonaryder #michaelkeaton #edit ♬ Jump The Line – Harry Belafonte

Naravno, soul train doslovno znači vlak duša, ali soul je i glazbeni žanr kojega uglavnom izvode crnci. Tijekom 1970-ih u Americi je na TV-u išla glazbena emisija upravo toga imena, u kojoj su uz soul predstavljani i drugi „crnački“ žanrovi, poput R&B-a i hip-hopa.

Tako su se na X-u pojavili neki koji tvrde da je scena ‘bila nepotrebno rasistička i zbunjujuća’.

Teorija da je Tim Burton rasist postoji već dugo, a on je na nju odgovorio još 2016.

Jedan drugi korisnik nazvao je scenu ‘vraški rasističkom’, a treći je napisao: “Drago mi je što ljudi prozivaju Beetlejuice Beetlejuice zbog rasističkog prikaza crnaca. Jedina scena u kojoj su crnci u filmu je šala o Soul Trainu“, dodajući da je ipak “film dobar“.

Kritike za navodni rasizam popularne su i na TikToku.

Još 2016. Burton je odgovorio na kritike o svome castingu usred negativnih reakcija na film Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children.

@aspoonfulofchae #greenscreen I fully understand that it just might be me feeling a type of way after that scene but I needed to get this off my chest. The scene just felt in your face and obvious. Again overall, I did enjoy the movie. This one scene really just I didn’t like. #beetlejuicebeetlejuice #timburton #soultrain #aspoonfulofchae #foryoupage ♬ original sound – Chae’ Jones

Rekao je: “Danas se više priča o tome. Sjećam se kad sam kao dijete gledao The Brady Bunch i počeli su biti politički korektni. Kao, dobro, hajdemo imati jednog Azijata i jedno crno dijete“.

To mi je bilo malo uvredljivo… Odrastao sam gledajući crnačke akcijske filmove. I bili su mi sjajni. Nisam govorio, u redu, trebalo bi biti više bijelaca u ovim filmovima.”

druge vijesti

dnevni horoskop

Horoskop za petak, 20. rujna

Spremite se za petak 20. 9. kada će vam obiteljska harmonija biti savršen scenarij, dok će vaša privatna sfera izgledati kao totalni kaos – očekujte dramu koju niste mogli predvidjeti!

Horoskop

20 rujna 2024