HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Koliko god volimo uskočiti u avion kako bismo stigli na novo odredište, nije tajna da putovanje avionom može izazvati promjene u vašem tijelu, piše Conde Nast Traveller. Nizak zračni tlak, niske temperature i smanjena razina kisika mogu fizički utjecati na vas, a osim toga tu je i utjecaj općeg stresa na putovanju i poremećenog sna.

Postoje načini na koje se možete boriti protiv nekih nuspojava putovanja avionom. Tako su s popularnoga portala pitali nutricioniste o hrani koju biste trebali izbjegavati prije, tijekom i nakon leta.

Što se događa s vašom probavom kada putujete?

Tlak u kabini ima najveći utjecaj na našu probavu tijekom leta“, objašnjava Ellie Birch, viša nutricionistica u Holland & Barrett. Mnogi putnici osjećaju nadutost u zrakoplovu, a stručnjaci sugeriraju vezu između niskog tlaka zraka i širenja plinova u našim tijelima.

Možda ćete otkriti da ste napuhnutiji ili naduti – razmislite o tome da kad vam uši pucaju u avionu, vaš probavni sustav doživljava vrlo sličnu stvar“, kaže Ellie. “Hrana u zrakoplovima također obično ima tendenciju biti ultra-prerađena i niske nutritivne vrijednosti. Obroci imaju manje vlakana, a više šećera, soli i konzervansa, što također može uzrokovati probleme s probavom.”

hrana na letovima

Hrana u avionima obično je jako prerađena i niske nutritivne vrijednosti.FOTO: Unsplash

Dr. Jo Woodhurst, voditeljica odjela za prehranu u Ancient + Brave, se slaže. “Kako tlak zraka pada, plin se širi, što se lijepo vidi kada pogledate paketić orašastih plodova tijekom leta. To se također događa u crijevima, zbog čega se možete osjećati jako neugodno.”

Koju hranu ili piće trebate izbjegavati tijekom leta?

Nema dokaza koji bi upućivali na to da bismo se trebali drugačije hraniti dok letimo”, priznaje Ellie. Ali postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste pomogli svom probavnom sustavu u različitim uvjetima. Na primjer, “može biti važno povećati unos vode jer je u zrakoplovima obično manje vlage, što može dovesti do brže dehidracije.”

Slično tome, pomoći će izbjegavanje konzumiranja hrane i pića koja potiču dehidraciju. “Alkohol može uzrokovati dehidraciju, pogotovo ako uz njega ne pijete dovoljno vode”, objašnjava Stephanie Smith, nutricionistica za žensko zdravlje za Agora Health. “Ako ipak želite piti alkohol, odlučite se za nešto poput koktela Bloody Mary – sok od rajčice izvor je elektrolita, a bogat je i antioksidansima.”

Kava, osim što dehidrira, može biti i štetna za nervozne letače, pa ju je najbolje izbjegavati. “Kofein je stimulans, pa stimulira vaš živčani sustav i mozak, povećavajući proizvodnju hormona kao što je adrenalin“, kaže Stephanie. “Ovo nije nužno loša stvar, ali ako ste zabrinuti letač, možda bi bilo najbolje da svoja pića s kofeinom (prije i tijekom leta) zamijenite beskofeinskim. Umjesto toga, probajte vrući kakao, matcha latte s bademovim mlijekom, biljni čaj ili verziju vašeg omiljenog toplog napitka bez kofeina.”

Slana hrana na letovima nije dobar izbor

Također se preporučuje izbjegavanje slane hrane. “Previše soli može pogoršati dehidraciju, što može uzrokovati glavobolje, umor i maglu u mozgu”, kaže Stephanie. “Dakle, najbolje je odlučiti se za grickalice bez dodane soli i izbjegavati obroke pune soli prije i tijekom leta.”

Zapamtite da je ultra-prerađena hrana često bogata solju, pa se u zračnoj luci pokušajte odlučiti za svježi obrok usmjeren na cjelovite namirnice”, nastavlja ona. To može biti teško postići na duljim letovima kada se tijekom leta poslužuju obroci koji često sadrže prerađene sastojke i visoku razinu soli. Ako možete, pokušajte sami spakirati svoje obroke prije putovanja. “Hrana u avionu općenito ima malo vlakana (ovo je namjerno radi smanjenja nadutosti) i hranjivih tvari pa se putnici zbog nje često mogu osjećati tromo”, rekla je Stephanie.

hrana na letovima

Dobar je savjet jesti grickalice bez dodane soli ukoliko se spremate za let.FOTO: Unsplash

Najbolje je pojesti nešto lagano i lako probavljivo prije leta“, nastavlja ona. “Pokušajte jesti nešto bogato antioksidansima sa složenim ugljikohidratima poput cjelovitih žitarica umjesto težih obroka bogatih ugljikohidratima. Ili uzmite neke nutritivno bogate grickalice koje ćete pojesti uz hranu u avionu, ako ćete je jesti. Međuobroci koje bih preporučila su voće, orašasti plodovi i sjemenke, tamna čokolada, kokice i zobeni kolačići.”

Što bi još putnici trebali učiniti kako bi olakšali probavu tijekom leta?

  • Držite korak s dodacima koje obično uzimate.
  • Smanjite dehidrirajuća pića poput kofeina, alkohola i gaziranih pića.
  • Dajte prioritet hidrataciji. Ako ponesete praznu bocu za vodu koju ćete napuniti tijekom putovanja, osigurat ćete da ćete imati dovoljno vode. Pijenje 1,5 litara vode dnevno može spriječiti nadutost, pa težite tome.
  • Spakirajte praktične grickalice poput suhog voća, orašastih plodova i mješavina sjemenki s kojima je lako putovati.
  • Održavajte raznolikost prehrane kada ste na putovanju.

druge vijesti

žacstar

Knjigovođa kao stup poslovanja

Kad razmišljate o poslovanju, možda vas prvo ne asocira riječ "knjigovođa". Možda vam na pamet padnu inovacije, marketing, prodaja ili velike ideje. Ali iza svakog uspješnog projekta stoji jedna tiha, marljiva figura koja sve to drži pod kontrolom – knjigovođa. On je poput kućnog temelja – nevidljiv, ali neophodan. Jer, ruku na srce, bez dobrog knjigovođe, poslovni temelji bi se vrlo brzo uzdrmali.

Lifestyle

23 studenoga 2024