Koliko god volimo uskočiti u avion kako bismo stigli na novo odredište, nije tajna da putovanje avionom može izazvati promjene u vašem tijelu, piše Conde Nast Traveller. Nizak zračni tlak, niske temperature i smanjena razina kisika mogu fizički utjecati na vas, a osim toga tu je i utjecaj općeg stresa na putovanju i poremećenog sna.
Postoje načini na koje se možete boriti protiv nekih nuspojava putovanja avionom. Tako su s popularnoga portala pitali nutricioniste o hrani koju biste trebali izbjegavati prije, tijekom i nakon leta.
Što se događa s vašom probavom kada putujete?
“Tlak u kabini ima najveći utjecaj na našu probavu tijekom leta“, objašnjava Ellie Birch, viša nutricionistica u Holland & Barrett. Mnogi putnici osjećaju nadutost u zrakoplovu, a stručnjaci sugeriraju vezu između niskog tlaka zraka i širenja plinova u našim tijelima.
“Možda ćete otkriti da ste napuhnutiji ili naduti – razmislite o tome da kad vam uši pucaju u avionu, vaš probavni sustav doživljava vrlo sličnu stvar“, kaže Ellie. “Hrana u zrakoplovima također obično ima tendenciju biti ultra-prerađena i niske nutritivne vrijednosti. Obroci imaju manje vlakana, a više šećera, soli i konzervansa, što također može uzrokovati probleme s probavom.”
Hrana u avionima obično je jako prerađena i niske nutritivne vrijednosti.FOTO: Unsplash
Dr. Jo Woodhurst, voditeljica odjela za prehranu u Ancient + Brave, se slaže. “Kako tlak zraka pada, plin se širi, što se lijepo vidi kada pogledate paketić orašastih plodova tijekom leta. To se također događa u crijevima, zbog čega se možete osjećati jako neugodno.”
Koju hranu ili piće trebate izbjegavati tijekom leta?
“Nema dokaza koji bi upućivali na to da bismo se trebali drugačije hraniti dok letimo”, priznaje Ellie. Ali postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste pomogli svom probavnom sustavu u različitim uvjetima. Na primjer, “može biti važno povećati unos vode jer je u zrakoplovima obično manje vlage, što može dovesti do brže dehidracije.”
Slično tome, pomoći će izbjegavanje konzumiranja hrane i pića koja potiču dehidraciju. “Alkohol može uzrokovati dehidraciju, pogotovo ako uz njega ne pijete dovoljno vode”, objašnjava Stephanie Smith, nutricionistica za žensko zdravlje za Agora Health. “Ako ipak želite piti alkohol, odlučite se za nešto poput koktela Bloody Mary – sok od rajčice izvor je elektrolita, a bogat je i antioksidansima.”
Kava, osim što dehidrira, može biti i štetna za nervozne letače, pa ju je najbolje izbjegavati. “Kofein je stimulans, pa stimulira vaš živčani sustav i mozak, povećavajući proizvodnju hormona kao što je adrenalin“, kaže Stephanie. “Ovo nije nužno loša stvar, ali ako ste zabrinuti letač, možda bi bilo najbolje da svoja pića s kofeinom (prije i tijekom leta) zamijenite beskofeinskim. Umjesto toga, probajte vrući kakao, matcha latte s bademovim mlijekom, biljni čaj ili verziju vašeg omiljenog toplog napitka bez kofeina.”
Slana hrana na letovima nije dobar izbor
Također se preporučuje izbjegavanje slane hrane. “Previše soli može pogoršati dehidraciju, što može uzrokovati glavobolje, umor i maglu u mozgu”, kaže Stephanie. “Dakle, najbolje je odlučiti se za grickalice bez dodane soli i izbjegavati obroke pune soli prije i tijekom leta.”
“Zapamtite da je ultra-prerađena hrana često bogata solju, pa se u zračnoj luci pokušajte odlučiti za svježi obrok usmjeren na cjelovite namirnice”, nastavlja ona. To može biti teško postići na duljim letovima kada se tijekom leta poslužuju obroci koji često sadrže prerađene sastojke i visoku razinu soli. Ako možete, pokušajte sami spakirati svoje obroke prije putovanja. “Hrana u avionu općenito ima malo vlakana (ovo je namjerno radi smanjenja nadutosti) i hranjivih tvari pa se putnici zbog nje često mogu osjećati tromo”, rekla je Stephanie.
Dobar je savjet jesti grickalice bez dodane soli ukoliko se spremate za let.FOTO: Unsplash
“Najbolje je pojesti nešto lagano i lako probavljivo prije leta“, nastavlja ona. “Pokušajte jesti nešto bogato antioksidansima sa složenim ugljikohidratima poput cjelovitih žitarica umjesto težih obroka bogatih ugljikohidratima. Ili uzmite neke nutritivno bogate grickalice koje ćete pojesti uz hranu u avionu, ako ćete je jesti. Međuobroci koje bih preporučila su voće, orašasti plodovi i sjemenke, tamna čokolada, kokice i zobeni kolačići.”
Što bi još putnici trebali učiniti kako bi olakšali probavu tijekom leta?
Držite korak s dodacima koje obično uzimate.
Smanjite dehidrirajuća pića poput kofeina, alkohola i gaziranih pića.
Dajte prioritet hidrataciji. Ako ponesete praznu bocu za vodu koju ćete napuniti tijekom putovanja, osigurat ćete da ćete imati dovoljno vode. Pijenje 1,5 litara vode dnevno može spriječiti nadutost, pa težite tome.
Spakirajte praktične grickalice poput suhog voća, orašastih plodova i mješavina sjemenki s kojima je lako putovati.
Održavajte raznolikost prehrane kada ste na putovanju.
Postoje mjesta koja cijelu regiju definiraju više nego što se na prvu čini. Tunel Dingač – skroman, betonski, tek 400 metara dug – jedno je od tih mjesta. Pola stoljeća nakon svečanog otvaranja, ova mala pelješka arterija slavi veliku obljetnicu i otvara pitanje: kako je jedan tunel, skriven pod brdom Toma, postao istinski simbol upornosti, identiteta i vrhunskog vina?
Zima ima svoje nijanse. Negdje je oštra, negdje siva, ali u Kitzbühelu – ona je čista poezija. I upravo u toj tihoj, snježnoj magiji smjestila se Grand Tirolia, destinacija koja redefinira luksuz, mir i stil na jedan potpuno novi, neopisivo ugodan način.
Jesen u Kitzbühelu ne prolazi neopaženo, a rijetki koji kroče na teren Golf Cluba Eichenheim znaju da se ovdje spajaju trenutci discipline i trenutci potpunog predavanja prirodi. Dok se lopta kotrlja kroz zelene fairwaye, a planinske vrhove obasjava zlatno poslijepodne, svaki udarac postaje dio scenografije koja se ne može reproducirati ni u najskupocjenijim filmovima. Teren s osamnaest rupa, oblikovan rukom arhitekta Kylea Phillipsa, ne nudi samo izazov za igrače nego i priliku da se osjeti kako sport i krajolik dišu u istom ritmu, a Golf u Kitzbühelu postaje više od igre, postaje iskustvo koje traži da ga se doživi svim osjetilima.
Kad se planine u talijanskoj regiji Friuli Venezia Giulia obuku u zlatno i bakreno, krajolik poprima tonove koji djeluju gotovo nestvarno. Zrak postaje teži, ali mirniji, lišće na trenutke podsjeća na plamen, a rijeke na staklene niti koje razdvajaju šume od neba. Upravo tada počinje vrijeme jesenskih šetnji kroz Friuli Venezia Giuliju — razdoblje kada se priroda i čovjek na trenutak usklade, a korak postaje najprirodniji način promišljanja.
Uvučen između strmih, smrekom i jelom obraslih padina južnoga Schwarzwalda, božićni sajam u Ravennaschluchtu (Ravenna Gorge) nije tek još jedno šarenilo kućica i lampica: to je doživljaj koji se pamti. Zamislite malu kolibu u dnu kanjona, stisnutu pod monumentalnim željezničkim vijaduktom, s više od četrdesetak drvenih štandova koji se poput toplih otočića niza potok svjetla i dima od pečene spize, dok preko svega nadvija se masivni luk vijadukta, osvijetljen u bojama koje mu daju gotovo filmsku, nadrealnu siluetu — ovu vizuru čini jedinstvenom atmosfera mjesta i njegovo teatralno štivo svjetla.
Rujan u Hrvatskoj je čaroban – gužve ljetnih mjeseci polako nestaju, temperature su ugodne, more je još uvijek toplo, a lokalna kuhinja nudi prave jesenske delicije. Ako planirate putovanje po Hrvatskoj, donosimo vam top 5 destinacija koje morate posjetiti u ovom mjesecu, pokrivajući sjever, istok, zapad, jug i unutrašnjost zemlje. Svako mjesto ima svoju priču, prekrasnu prirodu i nezaobilaznu gastronomsku posebnost.
Dok se ljeto polako povlači pred jesenske dane, u Ozlju još uvijek traje ona posebna sezonska čarolija – manifestacija Dnevni boravak na rijeci. Ako ste među onima koji žele produžiti osjećaj bezbrižnih dana i mirnih večeri uz rijeku, sada je pravi trenutak da spakirate ručnik, sunčane naočale i krenete prema ovom skrivenom kutku opuštanja, udaljenom tek nekoliko desetaka minuta od Zagreba.
Na granici gdje planine ljube more, a mirisi lavande i soli lebde zrakom poput uspomene koja još traje, smjestio se One&Only Portonovi — destinacija koja ne traži da je opišete, već da je osjetite. U Crnoj Gori, zemlji u kojoj su dani obasjani suncem, a večeri obavijene elegancijom, One&Only Portonovi nije samo hotel. On je ritam. On je stanje duha.
U svijetu mode, gdje se vizije mijenjaju brže nego se ispisuju trendovski manifesti, odlazak darija vitalea iz versacea u manje od godinu dana djeluje poput munje koja nakratko rasiječe nebo pa nestane, ostavljajući za sobom više pitanja nego odgovora. Njegov kratki mandat pretvorio se u fantastično zgusnutu priču o ambiciji, industrijskim tektonskim poremećajima, estetskim sudarima i suptilnim političkim turbulencijama koje rijetko dospiju na površinu. A ipak, svaki detalj otkriva novu perspektivu o tome kako se velika modna kuća nosi s vlastitom prošlošću i budućnošću, pogotovo u trenutku kad promjena vlasništva neminovno pomiče sve unutarnje kotačiće.
Američka voditeljica otvoreno podržala zakon koji će zabraniti korištenje društvenih mreža mladima do 16 godina i poručila da taj potez štiti djecu od ovisnosti, pornografije i gubitka socijalnih vještina.