HELLO
Stipe Vukšić

Nešto više od godinu dana nakon što je okrunjen, kralj Charles III. otkrio je svoj prvi službeni kraljevski portret, rad uglednog britanskog slikara Jonathana Yeoa. Malo je reći da je izazvao kontroverzije i brojne komentare.

Yeo je kralja naslikao u crvenome odijelu kako izviruje iz jarke crvene pozadine. Na njegovo desno rame slijeće leptir. Yeo je angažiran za portret još 2020. kako bi se obilježilo 50 godina povezanosti Charlesa sa Suknarskom kompanijom (The Draper’s Company), jednim od najstarijih engleskih cehova.

Portret kralja Charlesa III. izazvao je brojne negativne komentare

Portretist je tijekom slikanja morao razmišljati i o tome kako će se slika uklopiti s ostatkom dekora u prostorijama Suknarske kompanije. Portret će stajati u velikoj dvorani društva koje je osnovano još u 14. stoljeću.

Charles je na portretu odjeven u crvenu uniformu kraljevskih Velških čuvara (Welsh Guard), jedne pješačke regimente britanske vojske. Kralj nosi čin pukovnika unutar ove vojne jedinice.

Neobičan izbor crvene boje upao je u oko brojnim komentatorima, od kojih su mnogi negativno komentirali portret na službenome kraljevom Instagram profilu. Jedan je korisnik rekao: “Izgleda kao da se kupa u krvi“, dok je drugi napisao: “Ne želim zvučati nepristojno, ali ovo je najgori kraljevski portret koji sam ikada vidio.” Treći korisnik sugerirao je da bi druga boja mogla bolje funkcionirati.

Volio bih ovo da je bilo koje druge boje osim crvene“, rekao je korisnik. “Stvarno je uhvatio njegovu bit u licu, ali grubost crvene boje ne odgovara mekoći njegova izraza.”

Umjetnik je objasnio zašto portret kralja Charlesa III. izgleda tako kako izgleda

Yeo, koji je tijekom karijere portretirao brojne slavne ličnosti, poput bivšeg premijera Tonyja Blaira, Charlesovog oca princa Phillipa te kraljice Camille, dao je izjavu u kojoj je objasnio svoje odluke.

Poput leptira kojeg sam naslikao kako mu lebdi iznad ramena, ovaj se portret razvio kako se mijenjala uloga subjekta u našem javnom životu. Dajem sve od sebe da uhvatim životna iskustva urezana u lice svakog pojedinca“, rekao je Yeo o svom radu. “U ovom slučaju, moj je cilj također bio osvrnuti se na tradiciju kraljevskog portretiranja, ali na način koji odražava monarhiju 21. stoljeća i, iznad svega, prenijeti duboku ljudskost subjekta. Nezamislivo sam zahvalan na prilici uhvatiti tako izvanrednu i jedinstvenu osobu, posebno u povijesnom trenutku kada postaje kralj.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @jonathanyeo

Yeo je rekao za BBC News da je Charles vidio sliku u “napola gotovom stanju” i “u početku je bio blago iznenađen jakom bojom, ali inače se činilo da se smiješi s odobravanjem“.

Kraljica Camilla navodno je prvi put vidjela portret i rekla: “Da, uhvatili ste ga.”

Navodno je za vrijeme ranog dijela procesa portretiranja čak i kraljica Elizabeta II. posjetila umjetnika, koji tvrdi da se i njoj svidio njegov rad i ideja.

Ako se njima sviđa…

druge vijesti