HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Dvoje prosvjednika zalijepilo je plakate na staklo koje prekriva sliku. Portret kralja nije oštećen te nije bilo ni uhićenja. Zanimljivo crveno umjetničko djelo Jonathana Yeoa, predstavljeno prošli mjesec, bilo je prva službena slika kralja od njegove krunidbe.

Grupa Animal Rising rekla je da su njezini pristaše zalijepili plakate na staklo štiteći sliku, što su opisali kao “bezbrižnu” akciju. Kraljevski portret prelijepili su slikom Wallacea, lika iz animiranog serijala Wallace i Gromit. Bila je to prosvjedna poruka koja je kritizirala standarde dobrobiti RSPCA statusa “osigurane farme”, s kraljem Charlesom pokroviteljem RSPCA.

Portret Kralja srećom je neoštećen

“Budući da je kralj Charles tako veliki obožavatelj Wallacea i Gromita, nismo mogli smisliti bolji način da privučemo njegovu pozornost”, rekao je Daniel Juniper iz skupine koja je osmislila kampanju.

Galerija, koja je sliku besplatno izlagala javnosti, priopćila je da je incident brzo okončan i da djelu nije nanesena nikakva šteta. Metropolitanska policija je rekla da nije pozvana, ali kao odgovor na snimke na društvenim mrežama, policajci su posjetili galeriju kako bi se raspitali o detaljima.

“Razgovarali smo s osobljem na mjestu događaja. Potvrdili su da nije oštećena ni slika ni staklo koje ju je prekrivalo”, stoji u priopćenju. “Osoblje je zamolilo prosvjednike da odu nakon incidenta, što su oni i učinili. Galerija nije željela prijaviti zločin i kao takva nema daljnjih policijskih radnji.”

PROČITAJTE: Zašto je novi portret kralja Charlesa crvene boje?

Slika je privukla veliku pozornost javnosti kada ju je kralj prošlog mjeseca otkrio u Buckinghamskoj palači. Slikar Jonathan Yeo uključio je sliku leptira, kako bi simbolizirao metamorfozu i ponovno rođenje te kraljevu podršku ekološkim ciljevima. RSPCA je rekla da je “šokirana ovim vandalizmom”, odvraćanjem od njezina rada na pomaganju životinjama. “I dalje smo uvjereni da je naša shema RSPCA Assured najbolji način da pomognemo životinjama na farmama u ovom trenutku, dok vodimo kampanju za promjenu njihovih života u budućnosti”, rekla je glasnogovornica.

portret kralja

druge vijesti