Hrvatske chefice sudjeluju u novom programu poznate šampanjske kuće Veuve Clicquot
Šampanjska kuća koja je ušla u povijest prekinuvši vladavinu muškaraca u svijetu proizvodnje šampanjaca, šalje još jednu snažnu poruku: Veuve Clicquot s oduševljenjem pozdravlja žene chefice lansiranjem programa Solaire Tables.
Prije više od 250 godina i prije rasprava o nejednakosti među spolovima, mlada udovica trajno je izmijenila stvarnost Clicquot šampanjske kuće. Nasljeđe Madame Clicquot je slavljeno od strane engleskog kraljevskog dvora do ruskog cara radi njenih izvrsnih šampanjskih kreacija sa žutom etiketom. Danas Maison Veuve Clicquot šalje još jednu snažnu poruku – pokretanjem novog programa sa svrhom podrške žena chefica: Solaire Tables Central Europe.
Solaire Tables program, nastao pod utjecajem velike dame Champagne, započeo j svoje dvogodišnje putovanje Centralnom Europom, uključujući odabrane zemlje: Sloveniju, Hrvatsku, Rumunjsku, Bugarsku i Mađarsku.
Veuve Clicquot spoj je tradicije i umjetnosti
“Svrha programa Solaire Tables je stvaranje jedinstvene zajednice strastvenih žena iz svijeta gastronomije sa područja Centralne Europe, koje se mogu poistovjetiti sa “solaire” kulturom. To podrazumijeva dijeljenje kreativnosti, inovativnosti i optimizma Madame Clicquot, te korištenje njihove ekspertize kako bi gastronomska scena još više zasjala.”
“Solaire” se odnosi na kultnu žutu boju koja od 1877. godine predstavlja izlazeće sunce i simbolizira uvjerenje Madame Clicquot da svaki novi dan donosi nove mogućnosti,” objasnila je Nora Szegedi, brand managerica Moët Hennessyja za Centralnu Europu.
U sklopu ovog kulinarskog programa, odabrani restorani na čelu sa ženama cheficama, nude jedinstveno Solaire Tables iskustvo, s degustacijskim menijima u solaire stilu. Gostilna Repovž(slovenski restoran sa zelenom Michelinovom zvjezdicom) na čelu s cheficama Sabinom Repovž i Ksenijom Mahorčič, ponosno je započela sa Solaire Tables programom.
U kombinaciji s najboljim Veuve Clicquot šampanjcima, ovo jedinstveno iskustvo nudi putovanje kroz okuse i tradiciju u skladu sa solaire kulturom te nadilazi sva očekivanja.
Vrijednosti kojima je težila Barbe Nicole Clicquot Ponsardin i čiji je moto bio “samo jedna kvaliteta, ona najbolja”, te koja je preuzela upravljanje kućom nakon suprugove smrti kad je imala 27 godina, bezvremenske su. Danas se njezini napori možda ne čine toliko izvanrednim, no Madame Clicquot je sve to učinila davne 1805. godine, suprotno željama njenog svekra koji je imao namjeru prodati šampanjsku kuću, u vrijeme kada je uloga žene u društvu bila sasvim drugačija.
Bila je inovator i poduzetnik; riskirala je i kršila pravila, uvodeći revolucionarne novitete koji i dan danas definiraju tehnologiju proizvodnje šampanjaca (poput prvog vintage šampanjca i prvog blendanog rose šampanjca). To je razlog zašto nas njezina priča i dan danas inspirira i ideja programa kojim Solaire Tables Central Europe želi podržati žene chefice u regiji.
Hrvatsku predstavlja Ana Grgić Tomić, chefica restorana Zinfandel´s i Le Bistro u zagrebačkom hotelu Esplanade, s dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj gastro sceni. Njeni inovativni i kreativni meniji uz koje se često uparuje i Veuve Clicquot šampanjac, dobro su poznati ne samo gostima hotela, već i domaćoj publici.
Druga hrvatska predstavnica je Lana Klingor Mihić, sLANA KUHArica, na čijim kreativnim i inspirativnim kulinarskim radionicama Masterchef at Home sudionici imaju mogućnost kušati Veuve Clicquot šampanjace uz pojedina jela.
Kako bi se stvorila što intimnija veza između chefica i solaire kulture, Maison Veuve Clicquot pozvao je odabrane chefice iz svih zemalja sudionica, na jedinstveno putovanje u Reims, dom ove šampanjske kuće. Osim vođene degustacija i posjete čuvenim podrumima, chefice su imale priliku sudjelovati i na radionici s Christophe Pannetierom, glavnim chefom Veuve Clicquot Maisona.
U bajkovitom ambijentu hotela Materra, smještenog usred slavonskih polja i ravnica, održan je iznimno ekskluzivan događaj pod nazivom Porsche Luxury Experience. Ovo jedinstveno iskustvo okupilo je odabrani broj uzvanika, koji su imali priliku uživati u kombinaciji vrhunske tehnologije i prirode istočne Hrvatske.
Na ovogodišnjem Greencajt festivalu, jedan od najzvučnijih gostiju dolazi iz srca Kopenhagena – Nick Curtin, chef i suvlasnik restorana Alouette, nositelja Michelinove zvjezdice i prestižne Michelinove zelene zvjezdice za održivost. Curtin je ime koje se sve češće spominje kada se govori o budućnosti fine dininga – onoj koja ne odustaje od vrhunske gastronomije, ali je duboko ukorijenjena u etici, transparentnosti i poštovanju prema prirodi.
Razgovor o životu, glazbi i riječima koje ostavljaju trag više nije rezerviran samo za kulturne priloge. U najnovijoj epizodi Špice s Macanom, kantautor Zlatan Stipišić Gibonni i novinar Ivo Šćepanović pričali su o tome kako pjesma može nadahnuti zbirku priča, pokrenuti razmišljanja i otvoriti pitanja identiteta i autentičnosti. Naizgled jednostavna tema, pretvara se u iskrenu, duboku i duhovitu priču o tome što nam je u životu važno, koliko slušamo jedni druge i što znači ostati vjeran sebi u svijetu prepunom buke.
Greencajt Film Festival održat će se 21. i 22. svibnja na Zagrebačkom velesajmu, u vanjskom prostoru Paviljona 13. u sklopu Greencajt festivala. Zahvaljujući partnerstvu s Raiffeisen Hrvatska, publiku očekuju dva dana ispunjena nagrađivanim dokumentarnim i autorskim filmovima – njih čak 80! Od očaravajućih prirodnih krajolika, drevnih plemena i njihovih kultura do priča o inovatorima koji pomiču granice – svaki film donosi novu perspektivu i nadahnuće, a ulaz je besplatan.
U srijedu je u Zagrebu otvoren prvi hrvatski Centar za zdravlje metabolizma, a tim povodom održan je i okrugli stol posvećen inzulinskoj rezistenciji - poremećaju koji pogađa gotovo 40 posto populacije te je povezan s razvojem više od 26 različitih bolesti, uključujući određene vrste karcinoma i povećan rizik od preuranjene smrti, osobito kod žena.
U komentarima su se nizale čestitke i poruke podrške, a mnogi pratitelji istaknuli su koliko je dirljivo vidjeti ovakvu povezanost ponosnog oca koji ne skriva emocije.
Trudnoća je čudesno, ali zahtjevno razdoblje. Tijelo žene prolazi kroz lavinu hormonalnih, fizioloških i emocionalnih promjena – a probava je često među prvim "žrtvama".