HELLO
Domagoj Kukec

Medvednica je danas bogatija za 5000 mladih hrastova koji će postati memorijalna stabla. Ovo je već peta takva sadnja u Hrvatskoj, a jedinstveni projekt Stablo uspomena ove godine se vratio na Zagrebačku goru jer zagrebačkim plućima treba pomoć.

Uz današnju sadnju 5000 mladih hrastova kitnjaka ukupno je dosad Hrvatska pošumljena s 30.000 sadnica u okviru Projekta Stablo uspomena. Memorijalna stabla sade se u spomen na naše najdraže koji nisu više s nama, a pokrenula ga je najveća udruga u zemlji – Udruga Posmrtna pripomoć u suradnji s Hrvatskim Šumama.

Pošumljavanje Medvednice: Sudjelovao i Ivan Dečak

U vrijednoj akciji pošumljavanja redovno sudjeluju i poznate javne osobe, pa se tako na Medvednici sadnje prihvatio i Ivan Dečak, poznati skladatelj, tekstopisac i frontmen grupe Vatra.

Pošumljavanje Medvednice

“Zaljubljenik sam u biljke i rado sam podržao ovu akciju pošumljavanja. Zagreb je ranije ove godine izgubio tisuće stabala u velikoj oluji, pa će mlada stabla sigurno dobro doći u održavanju prirodne ravnoteže. I stvarno je plemenito kad ljudi posvete stablo voljenoj osobi koja je preminula. To je daleko dublje i smislenije od vijenaca i svijeća”, poručio je Ivan Dečak.

Petra Majdak Bijelić, voditeljica Projekta Stablo uspomena od početka je osmislila i vodila projekt Stablo uspomena, pa je danas iznimno ponosna na rezultate. Naime, građani su vrlo dobro prihvatili memorijalna stabla i „posvajaju“ ih bez prestanka.

PROČITAJTE: Najpoznatije stablo Velike Britanije izbrisano s lica zemlje – Evo što se dogodilo Robin Hoodovom drvetu!

„Oko 18.000 memorijalnih stabala već raste u spomen na bliske ljude koji nisu više s nama. Toliko ih već ima ime i prezime. Iznimno smo ponosni što uistinu veliki broj građana podržava pošumljavanje memorijalnim stablima. Želimo ljudima pružiti mogućnost da ne režu cvijeće ili pale svijeće, već da podrže sadnju i rast novog stabla u ime nama drage osobe. Ujedno, akcija ima i iznimno izraženu ekološku dimenziju. Već jedno prosječno stablo godišnje smanji količinu CO2 u zraku za 12 kilograma, dok istovremeno proizvede kisika za četveročlanu obitelj“, rekla je Petra Majdak Bijelić, voditeljica Projekta Stablo uspomena. Istaknula je kako svatko od nas može podržati sadnju stabla u uspomenu na baku ili djeda, na preminule roditelje ili prijatelja. Projekt organizira i sadnju plaća Udruga Posmrtna pripomoć čiji članovi će memorijalno stablo dobiti besplatno, dok ne-članovi mogu također sudjelovati u projektu uz minimalnu naknadu. Radove sadnje izvode isključivo Hrvatske šume koje osiguravaju i sadni materijal.

Kratka crtica o hrastu kitnjaku:

Hrast kitnjak iznimno je vrijedna vrsta stabla, raste u visinu do 40 metara, a u promjeru do tri metra. U šumama se uzgaja do optimalne zrelosti od 120 godina, a živjeti može i do 1000 godina. Hrastovi žirovi iznimno su hranjivi i omiljeni u šumi za prehranu jelena, vjeverica, puhova, šumskih svinja…

druge vijesti