Već mnogima naširoko poznato mjesto u središtu Zagreba, bistro Beštija, ima pregršt noviteta, koji će uz stalne, zasigurno dovesti i nove zaljubljenike u klasične, a opet kompleksne okuse. Jesenski meni, koji potpisuje glavni chef Mateo Davidović, svu svoju kreativnost pokazao je kroz pet predjela, šest glavnih jela i dva deserta u jesenskom meniju. Masarykova 11/1, bez ikakve sumnje, mjesto je gdje će ove jeseni svi hedonisti i ljubitelji dobre hrane, pronaći svoj stol. Fokus novog menija bistroa, višegodišnjeg nositelja Michelinovog priznanja Bib Gourmanda, je na sezonskim namirnicama, a temelji se na dostupnosti lokalnih proizvoda i suvremenoj interpretaciji klasičnih okusa, ali sa svojim jedinstvenim twistom.
Predjela
Tatarski biftek jelo je zbog kojeg se mnogi vraćaju u Beštiju, a na jesenskom meniju, ostaje klasičan u srži, ali je obogaćen koštanom srži i suncokretovim sjemenkama i žumanjkom. Drugi novitet među predjelima je jadranska tuna, koja se služi s juzuom (hibridom limuna i mandarine), a japanski štih dobiva zahvaljujući prahu nori algi. Vrlo izdašno jesensko predjelo je i tost s bukovačama, ricottom i pečenim lukom. U predjelima se našao još jedan tost, koji se služi s kozicama i chilli i češnjakom. Tu je i mousse pašteta od pilećih jetrica s džemom od šljiva i crnog vina, s tostiranom briocheom sa strane, jelo koje će zadovoljiti kriterije i najzahtjevnijih gostiju. Među predjelima je i domaća focaccia sa sezamom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem Belić – jedno od onih jela koje se uvijek dodatno naručuje. Zbog velikog interesa, na jesenskom meni ponovno su kozice s maslacem od chilija i češnjaka, servirane na tostu. Tu je i domaća focaccia, koja se savršeno sljubljuje s Belić ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
Glavna jela
Klasici su vječni, pa je tako Beštija zadržala svoj bavette stake, koji u jesenskom meniju dolazi s klasičnim francuskim pepper sauceom i shiitake gljivama. Svoje mjesto među novitetima našla je i pasta coperta. Coperta na talijanskom znači dekica, a upravo je ova domaće rađena tjestenina u tom obliku. Poslužuje se s pireom od pečene bundeve i telaggio sirom, a cijela priča zaokružena je listovima pržene kadulje. Svinjetina je također jedan od noviteta, a u izvedbi Beštije svinjski kare služi se s jusom i domaće rađenim maslacem od jabuke. Vegetarijansko jelo na jesenskom meniju je pečeni celer, koji se servira s kremom od celera i crnog češnjaka, zaslužnog za umami. U ovoj kombinaciji dolaze prvo tostirani kesteni, pa onda okupani u temeljcu s maslacem i biljem. Jelo je završeno geliranom kovrčavom kaduljom. Novost u Beštiji je i mokra riža, inače vrlo popularno jelo u dijelovima Južne Amerike i Azije. U izvedbi kuhinje u Masarykovoj 11/1 radi se s dagnjama kuhanima s đumbirom, daikonom, sokom od limuna, limunskom travom, češnjakom i lukom. Mjesto na novom meniju našla je i losos pastrva, koja na tanjure gostiju stiže s dahl lećom, domaćim labnehom, hrskavom šalotom i špinatom.
Prilozi
U Beštiju je jesenski meni donio četiri priloga. Prvi je kremasti pire krumpir, serviran s konfitiranim češnjakom. Tu je i sezonska jesenska salata koja se služi s vinegretom od lješnjaka, posuta Parmigianino odležanim 24 mjeseca. Jesenski meni donio je i pravi comfort food iz djetinjstva; špinat s bešamelom. Novost je i confit od cvjetače s pireom od pečene cvjetače, ukiseljenim grožđicama i curry uljem.
Slatko
Ljubitelji deserta došli su na svoje. Beštija u ponudi ima dva noviteta. Prvi je topla čokoladna torta (bezglutenska), servirna s toplim zabaglioneom i pekan orasima. Drugi desert je izvedenica pite od jabuka. Točnije, između lisnatih kora nalazi se bogati nadjev od jabuke dopunjen diplomat kremom i domaćim karamel umakom.
Koncertom Mateja Meštrovića i Borne Šercara, putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman pretvoren je u pozornicu bezvremenskih klasika koja za posjetitelje ostaje otvorena do 6. siječnja 2026.
Hrvatska premijera novog BMW-a iX3 održana je 10. prosinca u BMW Tomić & Co. City Storeu na Rooseveltovu trgu u Zagrebu, gdje je domaća publika prvi put vidjela najnoviju generaciju električne mobilnosti brenda BMW. Tomić & Co. je predstavio ovaj model kao prvi serijski automobil razvijen na platformi Neue Klasse, pa je događaj najavio smjer u kojem se razvija električna budućnost marke. Program je vodio Ivan Vukušić, koji je naglasio ključne tehnološke inovacije i objasnio ulogu modela iX3 u novoj eri održive i inteligentne mobilnosti.
Talijanski beauty brend KIKO Milano, poznat po inovativnim formulama, vrhunskoj kvaliteti i razigranom pristupu ljepoti, ove sezone predstavlja jednu od svojih najraskošnijih kolekcija — Snow Kissed Holiday. Kolekcija je dostupna u Hrvatskoj čime se KIKO Milano dodatno približava ljubiteljicama kvalitetne kozmetike diljem zemlje.
Blagdanski dani napokon su pred vratima, a s njima i ona neodoljiva potraga za malim ritualima koji donose toplinu, mirise doma i onaj poznati osjećaj slatkog iščekivanja. Upravo zato stiže vijest koja će razveseliti sve ljubitelje finih, ručno rađenih zimskih poslastica.
U vremenu u kojem se putovanja sve više pretvaraju u intimna ogledala naših odnosa i želja, najnovije Booking.com-ovo istraživanje otkriva da Hrvati u sve većoj mjeri putuju kako bi iskušali čvrstoću svojih veza, ali i kako bi pronašli personaliziranu njegu kože koja će im vratiti energiju, jasnoću i osjećaj potpunosti. Putovanje tako prestaje biti tek fizični odlazak s jedne lokacije na drugu i postaje emotivni i senzorički prostor u kojem se preispituje bliskost, otkrivaju nove dimenzije partnerstva i ispisuju priče koje će se pamtiti dulje od samog odmora. Sve veći broj putnika odlučuje se prepustiti neizvjesnosti i dopustiti da ih situacije izvan zone komfora približe onima uz koje putuju, jer odnosi proživljeni u napetim, spontanijim okolnostima često govore više od najsmirenijih svakodnevnih trenutaka.
U raskošnom, svjetlucavom ambijentu obnovljene Gradske kavane, večer je mirisala na tradiciju, mediteranske biljke i onaj poseban trenutak kada se prošlost i sadašnjost dotaknu u savršenoj točki. Maraska je upravo ondje, u prisustvu brojnih poznatih lica i zaljubljenika u fine okuse, predstavila Heritage Pelinkovac, novi premium liker koji je istodobno hommage i hrabri iskorak prema budućnosti. Atmosfera je bila nalik elegantnoj filmskoj sceni u kojoj se sve generacije Zadra i Šibenika stapaju u moderni ritam grada, dok se nasljeđe jedne od najstarijih europskih destilerija pretače u čaše i priče.
Kako dani postaju kraći, a temperature sve niže, blagdansko razdoblje donosi dobro poznatu toplinu obiteljskih druženja, ali i darivanja. Kada se to spoji sa sezonskim popustima, mnogi se odlučuju na poklanjanje novih uređaja ili gadgeta. Očekivano, na vrhu liste najpoželjnijih i dalje su pametni telefoni koji nude napredne tehnologije, stalnu povezanost, dugotrajnu bateriju i kvalitetne kamere. No, bilo da kupujete mobitel ili neki gadget za sebe ili dragu osobu, blagdanski budžet treba mudro rasporediti kako bi poklona bilo dovoljno za sve.
Božićna kolekcija Intimissimija ove sezone donosi savršenu ravnotežu između udobnosti, razigranog blagdanskog šarma i luksuza koji je postao zaštitni znak talijanskog brenda. Intimissimi i ove godine ostaje vjeran svojoj estetici profinjene jednostavnosti, ali je blagdanskoj liniji dao dodatnu notu topline i vedrine kroz motive koji prizivaju bezbrižnost i radost prosinca. Kolekcija je osmišljena kao posveta domu, blagdanskom raspoloženju i malim ritualima koji se vežu uz kraj godine, a naglasak je stavljen na meke siluete, nježne linije i materijale koji pružaju ugodu od prvog dodira s kožom.
Donje rublje koje se vidi tek u naznakama, ali ostavlja dojam cijele modne priče. Pidžame koje nas vraćaju osjećaju doma, toplini i ritualima zbog kojih volimo prosinac. I estetika koja kombinira nostalgiju i suvremenost tako skladno da se čini kako je stvorena upravo za ovo blagdansko razdoblje. Intimissimi u svojoj božićnoj kolekciji 2025. još jednom dokazuje da je ljepota neraskidivo povezana s osjećajem – onim tihim, intimnim trenutkom kada se pogledamo u ogledalo i osjetimo istinsku mekoću vlastite ženstvenosti.
Blagdani uvijek iznova otvaraju isto pitanje: što pokloniti ljudima koje volimo, a da bude osobno, promišljeno i dovoljno posebno da preživi trenutak darivanja? U svijetu u kojemu najčešće darujemo iskustva koja nestaju već nakon nekoliko dana, sve se više vraćamo predmetima koji nose simboliku, trajnost i emociju. Upravo se tu, već godinama, smješta nakit – tihi pratioc naših dana, mala kapsula osobne povijesti koju nosimo uz kožu.
Božić je vrijeme kada domovi mirišu po kuhanom vinu, svjetlucaju lampicama i ispunjavaju se toplinom obiteljskog zajedništva. To je trenutak kada želimo pokazati pažnju prema ljudima koje volimo i izmamiti im iskren osmijeh kroz darove koji imaju dušu. I dok mnogi još traže inspiraciju, parfumerije Douglas i ove godine donose najbolje božićne ponude – od luksuznih parfema i make-up klasika do elegantnih poklona za dom. U bogatoj ponudi Douglas parfumerija možete pronaći sve što je potrebno za savršeni dar: mirise koji ostavljaju trag, šminku koja ističe ljepotu, ali i čokoladne poslastice koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.