HELLO
Stipe Vukšić

Kontroverzni Elon Musk natuknuo je da njegova društvena mreža X, nekada poznata kao Twitter, planira uvesti pretplatu za pristup sadržaju.

Vlasnik X-a je rekao da bi postavljanje tzv. paywalla spriječilo botove, odnosno automatizirane račune, koji su prema njegovom mišljenju najveći problem ove društvene mreže. Pretplata za Twitter nakon ovoga se čini bližom nego ikada.

Pretplata za Twitter mogla bi riješiti problem s botovima

Govoreći na sastanku s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, izvršni direktor Tesle i najbogatija osoba na svijetu, sugerirao je da će X početi s naplaćivanjem korištenja. Trenutačno Twitter korisnicima naplaćuje samo svoju pretplatničku uslugu X Premium, koja nudi pogodnosti kao što je kvačica za potvrđeni račun i košta 11 dolara mjesečno.

Prelazimo na malu mjesečnu pretplatu za korištenje sustava“, rekao je Musk.

Rekavši da kreiranje botova košta “samo novčić“, Elon Musk je dodao da bi povećanje cijene otvaranja računa na “nekoliko dolara ili tako nešto” moglo odbiti potencijalno zlonamjerne kreatore botova. Dodao je: “Osim toga, svaki put kad bi kreator bota želio napraviti još jedan  bot, trebao bi ga platiti“.

Elon Musk, koji je poznat po tome da često govori prvo što mu padne na pamet, nije potvrdio hoće li X sigurno uvesti pretplatu ili je to samo jedna od mogućnosti.

Musk je također rekao da X ima 550 milijuna korisnika mjesečno koji generiraju do 200 milijuna tvitova dnevno. Prethodno je platforma mjerila aktivnost drugačijom metodom, tako da bi objavljivala broj dnevno aktivnih korisnika. Takvih je kada je Musk u listopadu prošle godine kupio tvrtku bilo 238 milijuna.

Problem pada prihoda od oglasa mogao bi se riješiti ako se uvede pretplata za Twitter

Čini se da su se izgledi za uvođenje pretplate povećali zato što se ova društvena mreža bori s padom prihoda od oglašavanja. Musk je rekao da je bojkot oglašivača, potaknut zabrinutošću oko njegovog vodstva tvrtke i njezinog upravljanja neprimjerenim i mrzilačkim sadržajem, prouzročio pad prihoda od oglasa za 60%.

Muskov razgovor s Netanyahuom najavljen je kao rasprava o tehnologiji i umjetnoj inteligenciji, ali se tema brzo okrenula te su njih dvojica većinom razgovarali slobodi govora i antisemitizmu usred optužbi da X ne čini dovoljno da se uhvati u koštac s rasističkim govorom mržnje svojih korisnika.

pretplata za twitter

Čini se da će se omiljena aktivnost skrolanja kroz Twitter početi naplaćivati.FOTO: Unsplashed

Premijer Netanyahu rekao je kako se nada da će Musk pronaći način unutar granica prvog amandmana američkog Ustava (koji jamči slobodu govora u SAD-u) da suzbije antisemitizam i druge oblike mržnje na X-u.

Ohrabrujem vas i pozivam vas da pronađete ravnotežu“, rekao je Netanyahu. “To je teško, znam“.

Elon Musk je nakon ovoga razgovora na X-u napisao da je on osobnoza slobodu govora, ali protiv antisemitizma bilo koje vrste”. Vidjet ćemo je li i za uvođenje pretplate ili će se predomisliti, kao što mu se često događa.

druge vijesti