HELLO
Stipe Vukšić

Svake se godine milijuni veseljaka spuste na livadu punu šatora u Münchenu kako bi proslavili ljubav davnog bavarskog princa i njegove princeze na proslavi poznatoj kao Oktoberfest, piše National Geographic. OK, većina posjetitelja ne zna ništa o princu i princezi.

Ovih dana ljudi hrle na Oktoberfest u Münchenu sa željom da popiju litre piva, prepuste se njemačkim delicijama od bratwursta do golemih pereca i obučeni u dirndle, ako su žene, odnosno lederhosen, ako su muškarci.

Godišnji događaj koji se održava u Njemačkoj najveća je pučka fešta na svijetu i najveća smotra piva, s posjetiteljima koji svake godine popiju približno šest milijuna litara piva. U šatorima možete uživati u pivu do mile volje, plesati uz njemačku narodnu glazbu, pa čak i ići na karnevalske vožnje.

Ali postoji jedna čudna stvar u vezi s Oktoberfestom: 16-dnevni festival zapravo se uglavnom održava u rujnu. Zašto je to tako i zašto se uopće slavi Oktoberfest?

Kada je održan prvi Oktoberfest?

Izvorni Oktoberfest zapravo je održan u listopadu – točnije 17. listopada 1810., u čast vjenčanja bavarskog prijestolonasljednika Ludwiga i princeze Therese od Saxe-Hildburghausena koje je održano nekoliko dana ranije. Legenda kaže da je jedan pripadnik nacionalne garde došao na ideju festivala za obične ljude, no znanstvenici sumnjaju u to.

Ono što znamo je da je Bavarska u to vrijeme bila potpuno novo kraljevstvo: nakon godina provedenih u sklopu Svetog Rimskog Carstva, Bavarska je postala neovisna kao rezultat saveza kralja Maksimilijana I. s Napoleonom. Uz proslavu vjenčanja njegova sina, festival održan u glavnom gradu također je bio prilika za iskazivanje novodobivenog osjećaja nacionalnog ponosa.

Izvorni Oktoberfest trajao je tjedan igara. Središnje događanje bila je konjska utrka, posebno omiljena tradicija u tadašnjem Münchenu. Iako većina značajki modernog Oktoberfesta nije bila dio slavlja (pivo se počelo točiti tek 1815.) događaj je zabilježio veliki uspjeh. Livada na kojoj se festival održao (a ondje se održava i danas) od tada je u čast mladenke nazvana “Theresienwiese”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oktoberfest (@oktoberfest)

Bavarci su željeli još. Ali nije bilo kraljevskog vjenčanja koje bi platilo organizaciju, stoga je netko drugi morao preuzeti planiranje događaja. Sljedeće godine uskočila je Bavarska poljoprivredna zadruga — vrlo moćna organizacija u vrijeme kada je poljoprivreda bila glavna gospodarska grana.

Međutim, grad München preuzeo je organizaciju nakon 1819., a u desetljećima nakon toga moderni Oktoberfest počeo je poprimati oblik s dodatkom vrtuljaka, panoramskih kotača i pečenjara pilića. Dok se službeni Oktoberfest još uvijek održava na istom terenu u Münchenu, sada se diljem Njemačke održavaju Oktoberfest događanja kao proslava njemačke baštine.

A što je s pivom? Ono je brzo postalo temelj svečanosti. Godine 1835. povjesničar Jeffrey Gaab piše da su veseljaci popili 250 000 litara piva, a 1895. godine pivovare su počele graditi privremene pivnice za smještaj posjetitelja.

Zašto se Oktoberfest održava u rujnu?

Zašto se Oktoberfest danas uglavnom obilježava u rujnu? Odgovor je jednostavan: vrijeme.

Već 1828. posjetitelji festivala počeli su se žaliti na bavarsko kišovito listopadsko vrijeme, piše Moses Wolff u svom vodiču za Oktoberfest “Meet Me in Munich“. Tražili su da se proslava pomakne u neko drugo doba godine, ali vlasti nisu htjele poremetiti sezonu žetve.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oktoberfest (@oktoberfest)

Do 1890-ih, međutim, gradske su vlasti počele uzimati u obzir te zahtjeve povremeno pomičući datum – a 1905. godine čini se da je festival službeno isplaniran za kraj rujna. Danas gotovo uvijek završava u prvu nedjelju listopada.

Tijekom godina, Oktoberfest je otkazan samo 26 puta. Razlozi su bili Napoleonski ratovi  1813., razne epidemije kolere, oba svjetska rata i, posljednje, zbog pandemije COVID-a.

Današnji Oktoberfest izgleda prilično drugačije od svečanosti s početka 19. stoljeća. Kao prvo, konjske utrke više nisu dio festivala, osim u godinama okruglih obljetnica. Količina popijenog piva na Oktoberfestu također je znatno porasla zajedno s brojkama posjećenosti – s 1,5 milijuna litara piva 1950. na četiri milijuna litara 1970. i zatim šest milijuna litara od 1990-ih nadalje.

Oktoberfest je sada i globalni fenomen. Ne samo da posjetitelji dolaze u München iz cijelog svijeta kako bi imali priliku popiti pivo u tradicionalnim njemačkim nošnjama, nego zajednice diljem svijeta organiziraju vlastite proslave Oktoberfesta. Možda se ne sjećaju bavarske kraljevske obitelji koja je inspirirala događaj, ali nazdravljaju u njihovo ime.

druge vijesti