HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Baskija, španjolska autonomna zajednica jedna od najstarijih europskih kultura, a njezino je nasljeđe pomoglo u oblikovanju slavnog španjolskog grada San Sebastiana. Ovaj očaravajući grad omiljena je destinacija brojnih posjetitelja Španjolske koji žele vidjeti nešto više od Barcelone i Madrida, ali i samih Španjolaca koji se ne mogu nadiviti ljepotama tog grada. Rezultat su prenapučene ulice i krcati hoteli, smatra lokalno stanovništvo. upravo zato mnoge je iznenadila vijest da je ovaj španjolski grad odlučio je zabraniti hotele.

Čini se da nije svim turističkim zajednicama samo do novca.

španjolski grad odlučio zabraniti hotele

Zašto je čarobni lučki španjolski grad odlučio je zabraniti hotele?

Kako bi spriječio navalu turista i doveo red na ulice San Sebastiana, grad je odlučio donijeti razne mjere, a najzanimljiviji je svakako plan zabrane hotela.

Ovo svakako zvuči dramatično, no nije tako strašno kako bi na prvu pomislili. Naime, San Sebastian neće uništiti postojeće hotele već zabraniti izgradnju novih.

španjolski grad odlučio zabraniti hotele

Nadrapat će i turistički apartmani

Gradske vlasti žele zabraniti otvaranje bilo kakvih novih hotela ili turističkih apartmana kako bi promovirale održiviji pristup turizmu.

PROČITAJTE: Ne žele pijane mladenke i raskalašeno ponašanje – Ovaj je europski grad zabranio djevojačke i momačke zabave

Gradonačelnik San Sebastiana, Eneko Goia, rekao je da će neka od gradskih područja biti proglašena ‘zasićenima’. Prema njegovim riječima, ponuda smještaja za odmor turista već je velika, piše Timeout.

Generalni urbanistički plan, izvješće o stanju grada, ocrtao je neke od negativnih utjecaja koje je uzrokovao turizam, uključujući pad kvalitete hrane i kulture.

španjolski grad odlučio zabraniti hotele

Stanovnicima je toliko prisjeo nevjerojatan broj turista da su se u San Sebastianu pojavili i grafiti protiv turizma, s porukama poput “idi kući” razasutim po spomenicima i mostovima.

Palma de Mallorca već je došla na sličnu ideju

Vijest da je neki španjolski grad odlučio zabraniti hotele nije nova. Palma de Mallorca postala je prvi grad u Španjolskoj koji je zabranio Airbnb smještaje 2018. godine. A ove je godine Firenca u Italiji objavila da će zabraniti sve nove Airbnb smještaje i kratkoročni najam. Postoji mnogo drugih destinacija koje žele da se turisti drže podalje od mjesta odakle su došli.

Ove mjere trebale bi samim stanovnicima osigurati ugodniji život.

druge vijesti