HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Tijekom posljednjih nekoliko godina, Italija se dosjetila zgodne ideje za privlačenje ljudi u manje naseljena područja: prodaje kuće u određenim regijama za samo 1 euro. Jeftine kuće u Italije pokazale su se kao izvrstan uspjeh, piše Timeout pa su Talijani odlučili nastaviti s ovakvim programima.

Kuće za 3 eura u Siciliji – gdje da potpišemo?

Sambuca di Sicilia, malena općina u blizini istočnog vrha Sicilije, upravo je stavila na prodaju još jednu seriju od oko 12 nevjerojatno jeftinih kuća, ovaj put za 3 eura. Trenutno su u vlasništvu gradske vijećnice, koja je preuzela posjed nakon što su stanovnici pobjegli nakon potresa 1969. godine, ostavljajući ih praznima.

Jeftine kuće u Italiji

Sambuca, ItalijaGETTY

Jeftine kuće u Italiji ponovno su privukle pažnju i velik interes Talijana i stranaca koji su godinama sanjali o životu u mirnom talijanskom mjestašcu, daleko od užurbanog gradskog života.

PROČITAJTE: Putovanja u mirovini – Izašla je nova lista na kojoj se nalaze najbolje destinacije za putovanja za umirovljenike

Kuće se nalaze u staroj gradskoj četvrti Saracen, a u ponudi ima i jednosobnih, dvosobnih i trosobnih kuća. Neke imaju starinske balkone od kovanog željeza koji gledaju na male popločane uličice, a druge dvorišta s limunovim stablima ukrašena starinskim pločicama. Nije loše za 3 €, zar ne?

Talijani su ponosni na ovu ideju

Ovaj program je do sad bio iznimno uspješan, a smatra se da je prodaja 250 domova donijela 20 milijuna eura lokalnom gospodarstvu, kao što je promet od novih B&B, novih trgovina i ugovora s arhitektima, graditeljima, geodetima i dizajnerima interijera. Gradska vlast nada se da će novom akcijom privući još više kupaca.

Jeftine kuće u Italiji

Crkva u mjestašcu Sambuca di SiciliaGETTY

“Vrijeme prodaje je savršeno”, optimistično je izjavio novoizabrani gradonačelnik Giuseppe Cacioppo za CNN, “Turisti i zainteresirani kupci koji trenutno putuju u Italiju, te oni koji planiraju putovanje mogu ih doći pogledati.”

Koštaju li “jeftine kuće u Italiji” zaista 3 eura?

Da i ne, ovisi kako gledate.

Zaista se prodaju za 3 eura, no vjerojatno će vas na kraju stajati više od toga…

Naime, ove kuće se stavljaju na dražbu s početnom cijenom od 3 eura pa se zainteresirani trebaju natjecati s drugim potencijalnim kupcima.

Oni koji sudjeluju moraju platiti jamstvo od 5 000 eura (koje će biti vraćeno ako vaša ponuda ne uspije), a na temelju prethodnih krugova prodaje domovi se obično prodaju za između 5 000 i 10 000 eura.

Kuće zatim treba malo ili malo više preurediti uz radove koji moraju biti dovršeni u roku od tri godine od prodaje. Uređenje jedne od ovih nekretnina može stajati između 30 000 i 200 000 eura.

Dakle, ako tražite projekt koji uključuje renovaciju kuće u sicilijanskim brdima i imate nešto novca za uložiti, ovo bi mogla biti opcija za vas.

druge vijesti