HELLO
Stipe Vukšić

Island je nevjerojatno popularna destinacija za zimska putovanja zahvaljujući svojim jedinstvenim prirodnim krajolicima, toplim izvorima i mogućnosti da svjedočite nedostižnoj polarnoj svjetlosti. Obično se smatra super sigurnim mjestom za putnike i iseljenike – ali to ne znači da imun na prirodne katastrofe.

Seizmička aktivnost u jednoj regiji zemlje značajno je porasla u posljednjih nekoliko dana i čini se da je vrlo vjerojatna vulkanska erupcija. Ovdje je sve što znamo o putovanju na Island usred potresa.

Je li sigurno putovati na Island?

Dana 14. studenog objavljeno je da je seizmička aktivnost malo smanjena u intenzitetu, ali rizik od vulkanske erupcije ostaje visok. Zemlja je još uvijek pod izvanrednim stanjem, koje je proglašeno 10. studenoga. Međutim, za sada nijedna država nije zabranila putovanja na Island.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iceland (@iceland)

Studeni je prilično dobro vrijeme za posjet Islandu, s obzirom na to da nije vrhunac sezone. Štoviše, uvjeti su obično povoljni za priliku da uhvatite polarnu svjetlost.

Gdje je bio potres na Islandu?

1000 potresa zabilježeno je u području oko planine Thorbjörn i u blizini Grindavíka, grada na poluotoku Reykjanes, do 12.30 sati u nedjelju 12. studenoga. Grad je evakuiran iz predostrožnosti. Grindavík je oko 60 km udaljen od glavnog grada Islanda, Reykjavika.

Stanovnici su 13. studenog dobili rok do 16 sati da ponovno uđu u svoje domove i pokupe bitne stvari, ali su nakon toga ponovno evakuirani.

Kolika je vjerojatnost vulkanske erupcije?

Vrlo velika. Islandski meteorološki ured upozorio je da bi to moglo biti u roku od samo nekoliko dana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iceland (@iceland)

Jugozapadna regija Islanda doživjela je 30.000 potresa od kraja listopada. Stručnjaci kažu da ispod poluotoka aktivno teče rijeka magme duga oko 14 km. Pojavile su se slike cesta u gradu koje su se razdvojile, a stanovnici su prijavili stalno podrhtavanje. Smatra se da će erupcija započeti jugozapadno od Grindavíka, na morskom dnu.

Jesu li letovi na Island otkazani?

Letovi za i iz zračne luke Keflavik i Akureyri rade normalno. Visit Iceland je rekao da ‘u ovom trenutku nije moguće zaključiti kakav bi učinak moguća vulkanska erupcija na poluotoku Reykjanes mogla imati na promet letova prema i s Islanda.’

PROČITAJTE: Prepoznajete li neke? Ovo su znakovi depresije kod muškaraca

Ako imate rezerviran let za Island, najbolje je da na web-mjestu svoje zrakoplovne tvrtke pratite ažuriranja o tome hoće li to utjecati na vaše putovanje.

Koliko su česti potresi na Islandu?

Potresi su vrlo česti na Islandu. Država se nalazi na granici Srednjoatlantskog grebena, gdje se susreću sjevernoamerička i euroazijska tektonska ploča. Zato Island ima obilje fascinantnih prirodnih atrakcija i 33 aktivna vulkana. Međutim, učestalost potresa u posljednjih nekoliko dana znatno je veća od uobičajene, zbog čega je zemlja proglasila izvanredno stanje.

Kada je bio zadnji potres?

U srpnju 2022. potres magnitude 5,4 pogodio je južni poluotok. Godine 2008. dva potresa magnitude 6,1 pogodila su Island, između gradova Selfoss i Hveragerdi, nedaleko od Reykjavika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iceland (@iceland)

Posljednja vulkanska erupcija bila je 2021. godine, no prije toga je poluotok Reykjanes bio u stanju mirovanja 800 godina.

druge vijesti