HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Influencerica Hillary (@telloandrose) postala je viralna na Instagramu nakon što je podijelila tvrdnju koja je mnoge iznenadila: “Daska za rezanje sadrži 200 % više bakterija nego WC daska.” U opisu objave priznala je da ju je ta statistika “zgrozila”, a zatim iznijela vlastite metode čišćenja drvenih dasaka, koje koristi jer izbjegava plastiku zbog potencijalnog unošenja mikroplastike u hranu.

Prema njezinim savjetima, osnovno čišćenje uključuje toplu vodu, sapun i brisanje papirnatim ručnikom. Za dezinfekciju nakon pripreme mesa koristi ocat, a potom ispire dasku sapunom i vodom. Kada je riječ o uklanjanju jakih mirisa, preporučuje trljanje daske solju i limunom. Na kraju, kao dodatni korak njege, savjetuje nanošenje ulja koje se ostavi preko noći, a ujutro obriše.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Hillary \\ Tello and Rose (@telloandrose)

No, ne slažu se svi s njezinim pristupom. Jedna je korisnica, koja se predstavila kao mikrobiologinja, reagirala komentarom: “Bakterije na daskama i WC školjkama nisu iste. One s WC-a mogu biti opasni patogeni, dok su one na daskama obično bezopasne. Bakterije su posvuda – nemoj širiti paniku.”

Pročitajte: U Hrvatsku su stigle najpopularnije spužvice za čišćenje za kojima luduje cijeli internet

Skeptičnih komentara bilo je više: “Limun i sol neće ubiti salmonelu”, “Citrus i sol nisu sredstva za dezinfekciju”, “Čišćenje nije isto što i dezinfekcija.” S druge strane, neki su njezine metode dočekali s odobravanjem i znatiželjom: “Ovo je korisno”, “I ja sam se riješila plastičnih dasaka”, “Isprobat ću ovo.”

daska za rezanje

Iako mediji poput Good Housekeepinga i HuffPosta prenose tvrdnju da daske za rezanje sadrže 200 % više bakterija od WC dasaka, čini se da nema vjerodostojnog izvora koji to potvrđuje. HuffPost navodi da se podaci temelje na istraživanju Global Hygiene Councila, ali novinari Food & Winea i Daily Dota nisu uspjeli pronaći izvornu studiju.

Bez obzira na upitnu točnost ove statistike, stručnjaci ističu da pravilna higijena dasaka za rezanje ostaje ključna. U jednom pokusu britanske Agencije za standarde hrane (FSA) pokazalo se da nepravilno pranje dasaka nakon obrade sirovog mesa može uzrokovati kontaminaciju i povećati rizik od trovanja hranom.

druge vijesti