HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Tomislav Žalac, poznat kao @everdayimbaking na Instagramu, pravi je gastro-fenomen koji osvaja nepca i srca diljem svijeta. Ovaj 30-godišnji Slavonac, rođen u Slavonskom Brodu, ostvario je američki san spajajući dvije strasti – kuhanje i modeling. U New Yorku je trenutno Private Chef i dizajner/dekorater luksuznih torti.

PROČITAJTE: Jeste li spremni za podizanje temperature? Ovi muškarci imaju tijela poput bogova

Na svom Instagram profilu, koji prati više od 190 tisuća ljudi, među kojima su i zvijezde poput Sama Smitha i Jesseja Tylera Fergusona, Tomislav dijeli recepte koji iznenađuju nepca. Njegove objave nisu samo vizualno privlačne, već i kulinarski inovativne, spajajući tradicionalne hrvatske okuse s modernim tehnikama. Tako je, primjerice, reinterpretirao klasične recepte poput punjenih paprika i sarme, dajući im svjež i suvremen štih.

tom

Osim što je uspješan chef, Tomislav je i model, a njegova karizma i strast prema kuhanju čine ga jednim od najatraktivnijih Instagram chefova današnjice. Njegova sposobnost da tradicionalne recepte predstavi na nov i uzbudljiv način čini ga pravim ambasadorom hrvatske kuhinje u svijetu.

Ako tražite inspiraciju za jela koja će iznenaditi vaša nepca i oduševiti goste, Tomislav Žalac je ime koje trebate pratiti. Njegovi recepti nisu samo hrana za tijelo, već i za dušu, spajajući domaće okuse s modernim pristupom.

PROČITAJTE: Seksi chef otkriva recept za najbolju ljetnu tortu

Recept traži malo ljubavi i vremena, ali svaki zalogaj vraća dvostruko. Ako tražite impresivno jelo za goste – ili samo želite impresionirati sebe – ovo je vaš trenutak.

focaccia lazanja

FOCACCIA LAZANJA

Tijesto:

  • 450 g krušnog brašna,
  • 10 g soli,
  • 4 g šećera,
  • 8–9 g suhog kvasca,
  • 360 g mlake vode,
  • 25 g maslinovog ulja.

U velikoj zdjeli napravite udubinu u brašnu. U nju dodajte kvasac, šećer i 100 g mlake vode (topla na dodir, ne vruća). Lagano izmiješajte vodu, kvasac i šećer u središtu bez miješanja brašna. Pokrijte zdjelu krpom ili tanjurom i ostavite 10-15 minuta da se smjesa zapjeni – znak da je kvasac aktiviran.

Zatim dodajte sve preostale sastojke i miješajte špatulom ili rukom dok ne dobijete grubo tijesto. Pokrijte i ostavite da odmori 10-15 minuta.

Nakon što je tijesto odmorilo i postalo elastično, lagano navlažite ruke, pa podignite jednu stranu tijesta, istegnite je i preklopite prema sredini – kao da preklapate pismo. Ponovite s drugom stranom, pa i s gornjom i donjom. Dobit ćete uredan “paketić”. Okrenite tijesto tako da glatka strana bude gore i pustite da odmori. Ponovite ovaj postupak 2-3 puta za jaču strukturu bez klasičnog gnječenja.

Nakon posljednjeg preklapanja pokrijte tijesto i pustite da se diže na sobnoj temperaturi 1,5-2 sata (ili preko noći u hladnjaku).

Kad je tijesto prozračno i napuhano, izvadite ga i podijelite na 3 jednaka dijela. Svaki dio razvucite u pravokutnik.

PROČITAJTE: Poznati chef otkriva genijalan recept za pravi ljetni sendvič koji će vas osvježiti i u kojem ćete uživati bez grižnje savjesti

Na prvi list tijesta stavite mesni ragu i bešamel (ili ricottu). Pokrijte drugim listom tijesta, ponovite s raguom i bešamelom, pa stavite treći list i spojite rubove. Pustite da miruje još 1 sat.

Pećnicu zagrijte na 220 °C. Focacciu premažite ostatkom ragua, bešamela, naribanim parmezanom i maslinovim uljem. Pecite 30-40 minuta dok ne postane zlatno hrskava.

BEŠAMEL:
  • 25 g maslaca,
  • 25 g brašna,
  • 300 ml toplog mlijeka,
  • prstohvat muškatnog oraščića i soli.

Na srednje jakoj vatri otopite maslac i dodajte brašno. Miješajte pjenjačom 1–2 minute dok ne zapjeni i zamiriši na orašasto (ne smije potamniti!).

Postupno dodajte toplo mlijeko stalno miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Ako ih ima, snažno miješajte 30 sekundi – 1 minutu. Kuhajte uz stalno miješanje još 3-5 minuta dok se ne zgusne u kremasti umak. Začinite muškatnim oraščićem i solju. Ohladite prije nego ga dodate u tijesto!

MESNI RAGU:
  • 250 g mljevene govedine (ili janjetine, svinjetine…),
  • 1/2 male glavice luka,
  • 2 češnja češnjaka,
  • 200 g pasiranih rajčica,
  • 1 žlica koncentrata rajčice,
  • sol i papar,
  • 1,5 žličica origana,
  • 1–2 lovorova lista,
  • 1 žlica svježeg timijana,
  • 3–4 žlice crnog vina.

Na maslinovu ulju pirjajte luk i češnjak, dodajte meso i pirjajte 5–8 minuta dok ne dobije boju. Dodajte rajčicu, začine i vino. Kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Ohladite prije dodavanja na tijesto.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tom Zalac (@everdayimbaking)

druge vijesti