HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Tomislav Žalac, poznat kao @everdayimbaking na Instagramu, pravi je gastro-fenomen koji osvaja nepca i srca diljem svijeta. Ovaj 30-godišnji Slavonac, rođen u Slavonskom Brodu, ostvario je američki san spajajući dvije strasti – kuhanje i modeling. U New Yorku je trenutno Private Chef i dizajner/dekorater luksuznih torti.

PROČITAJTE: Jeste li spremni za podizanje temperature? Ovi muškarci imaju tijela poput bogova

Na svom Instagram profilu, koji prati više od 190 tisuća ljudi, među kojima su i zvijezde poput Sama Smitha i Jesseja Tylera Fergusona, Tomislav dijeli recepte koji iznenađuju nepca. Njegove objave nisu samo vizualno privlačne, već i kulinarski inovativne, spajajući tradicionalne hrvatske okuse s modernim tehnikama. Tako je, primjerice, reinterpretirao klasične recepte poput punjenih paprika i sarme, dajući im svjež i suvremen štih.

tom

Osim što je uspješan chef, Tomislav je i model, a njegova karizma i strast prema kuhanju čine ga jednim od najatraktivnijih Instagram chefova današnjice. Njegova sposobnost da tradicionalne recepte predstavi na nov i uzbudljiv način čini ga pravim ambasadorom hrvatske kuhinje u svijetu.

Ako tražite inspiraciju za jela koja će iznenaditi vaša nepca i oduševiti goste, Tomislav Žalac je ime koje trebate pratiti. Njegovi recepti nisu samo hrana za tijelo, već i za dušu, spajajući domaće okuse s modernim pristupom.

PROČITAJTE: Seksi chef otkriva recept za najbolju ljetnu tortu

Recept traži malo ljubavi i vremena, ali svaki zalogaj vraća dvostruko. Ako tražite impresivno jelo za goste – ili samo želite impresionirati sebe – ovo je vaš trenutak.

focaccia lazanja

FOCACCIA LAZANJA

Tijesto:

  • 450 g krušnog brašna,
  • 10 g soli,
  • 4 g šećera,
  • 8–9 g suhog kvasca,
  • 360 g mlake vode,
  • 25 g maslinovog ulja.

U velikoj zdjeli napravite udubinu u brašnu. U nju dodajte kvasac, šećer i 100 g mlake vode (topla na dodir, ne vruća). Lagano izmiješajte vodu, kvasac i šećer u središtu bez miješanja brašna. Pokrijte zdjelu krpom ili tanjurom i ostavite 10-15 minuta da se smjesa zapjeni – znak da je kvasac aktiviran.

Zatim dodajte sve preostale sastojke i miješajte špatulom ili rukom dok ne dobijete grubo tijesto. Pokrijte i ostavite da odmori 10-15 minuta.

Nakon što je tijesto odmorilo i postalo elastično, lagano navlažite ruke, pa podignite jednu stranu tijesta, istegnite je i preklopite prema sredini – kao da preklapate pismo. Ponovite s drugom stranom, pa i s gornjom i donjom. Dobit ćete uredan “paketić”. Okrenite tijesto tako da glatka strana bude gore i pustite da odmori. Ponovite ovaj postupak 2-3 puta za jaču strukturu bez klasičnog gnječenja.

Nakon posljednjeg preklapanja pokrijte tijesto i pustite da se diže na sobnoj temperaturi 1,5-2 sata (ili preko noći u hladnjaku).

Kad je tijesto prozračno i napuhano, izvadite ga i podijelite na 3 jednaka dijela. Svaki dio razvucite u pravokutnik.

PROČITAJTE: Poznati chef otkriva genijalan recept za pravi ljetni sendvič koji će vas osvježiti i u kojem ćete uživati bez grižnje savjesti

Na prvi list tijesta stavite mesni ragu i bešamel (ili ricottu). Pokrijte drugim listom tijesta, ponovite s raguom i bešamelom, pa stavite treći list i spojite rubove. Pustite da miruje još 1 sat.

Pećnicu zagrijte na 220 °C. Focacciu premažite ostatkom ragua, bešamela, naribanim parmezanom i maslinovim uljem. Pecite 30-40 minuta dok ne postane zlatno hrskava.

BEŠAMEL:
  • 25 g maslaca,
  • 25 g brašna,
  • 300 ml toplog mlijeka,
  • prstohvat muškatnog oraščića i soli.

Na srednje jakoj vatri otopite maslac i dodajte brašno. Miješajte pjenjačom 1–2 minute dok ne zapjeni i zamiriši na orašasto (ne smije potamniti!).

Postupno dodajte toplo mlijeko stalno miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Ako ih ima, snažno miješajte 30 sekundi – 1 minutu. Kuhajte uz stalno miješanje još 3-5 minuta dok se ne zgusne u kremasti umak. Začinite muškatnim oraščićem i solju. Ohladite prije nego ga dodate u tijesto!

MESNI RAGU:
  • 250 g mljevene govedine (ili janjetine, svinjetine…),
  • 1/2 male glavice luka,
  • 2 češnja češnjaka,
  • 200 g pasiranih rajčica,
  • 1 žlica koncentrata rajčice,
  • sol i papar,
  • 1,5 žličica origana,
  • 1–2 lovorova lista,
  • 1 žlica svježeg timijana,
  • 3–4 žlice crnog vina.

Na maslinovu ulju pirjajte luk i češnjak, dodajte meso i pirjajte 5–8 minuta dok ne dobije boju. Dodajte rajčicu, začine i vino. Kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Ohladite prije dodavanja na tijesto.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tom Zalac (@everdayimbaking)

druge vijesti

horoskop

Petak pod zvijezdama: što vam donosi 4. srpnja i zašto će vam ovaj dan promijeniti ritam ljeta

Petak 4. srpnja donosi jednu sasvim posebnu energiju – kao da svemir otvara vrata za male revolucije unutar nas. Neki će znakovi konačno povući crtu ispod starog poglavlja, drugi će dobiti neočekivani poziv koji će im promijeniti planove za vikend, a treći će samo gledati nebo i znati: nešto se pomiče. Merkur i Mars u zanimljivoj igri stvaraju savršen trenutak za hrabre izbore, ali i za emocionalna zatvaranja.

Horoskop

04 srpnja 2025