Ostaci čokolade? Nema problema! Što napraviti sa čokoladnim figuricama koje su vam viška
Uz mao mašte od svega se može napraviti nešto novo - na veliko zadovoljstvo svih čokoljubaca u vašoj blizini!
06 prosinca 202313:00
Dina PlevnikZamjenica glavnog urednika / Deputy editor
Čokoladnim figuricama svetog Nikole uskoro će isteći rok, slomili su se ili ih jednostavno imate previše? Mi znamo što napraviti s ostacima čokolade koju ne namjeravate pojesti u takvom obliku i kako od njih napraviti nešto novo i uzbudljivo, a pritom se odlično zabaviti u kuhinji.
Donosimo ideje koje će oduševiti svakog čokoljupca, ali i vaše goste i ukućane koje također možete uključiti u ovu aktivnost.
Hm, kućna radionica/zabava pod nazivom donesi svoju čokoladnu figuricu i ne zvuči tako loše ako vaši prijatelji vole pripravljati slastice ili ih degustirati.
Što napraviti s ostacima čokolade i kako je transformirati u nešto novo i uzbudljivo
Nemojte na silu jesti potrgane čokoladne figurice ili ih uvaljivati za poklone ako im je rok pri kraju. Imamo uistinu originalne ideje kako ih pretvoriti u mala čokoladna iznenađenja koja će sve oduševiti.
Rastopite ih i napravite glazuru za čokoladnu tortu
Zabavite se i napravite čokoladne toppere za torte i kolače, s brojevima, slovima ili zanimljivim motivima (na papiru za pečenje nacrtajte šablonu, rastopite čokoladu, nanesite na šablonu i pričekajte da se sve osuši)
Rastopite ih, dodajte bombone, sljezove kolačiće ili jestivo cvijeće i sami napravite personalizirane čokolade ili setove za toplu čokoladu koje ćete poklanjati za Božić
Naribajte ih i spremite u hladnjak pa nemilice sipajte po šlagu na vrućoj čokoladi, tortama, sladolednim kupovima i pjeni cappuccina. Ili njima obložite tortu
Što napraviti s ostacima čokolade? Iskoristite je za najatraktivnije čokoladne kekse do sada
Osmislite novi kolač i dodajte ih u glazuru kojoj inače možda ne pripadaju
U trenutku kada namirnica postaje glavna priča, a jednostavnost prostor za kreativnost, nastaje zimski meni koji slavi čiste okuse, tišinu prostora i večeri koje se pamte – bez žurbe, bez viška, s jasnim karakterom.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
Više od deset godina nakon preventivne operacije koja joj je spasila život, slavna glumica otvoreno govori o tijelu, solidarnosti i pravu žena na informirane zdravstvene odluke.