HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Kako napraviti savršen umak za tjesteninu? Ako ste ikad pogledali neku kulinarsku emisiju u kojoj je glavni chef Talijan, jasno vam je da je za to potreban ovaj jedan skroman, ali savršeno učinkovit sastojak, a sad su to potvrdili i znanstvenici. Naime, krajem prosinca 2024. godine, talijanski istraživači s Instituta Max Planck za fiziku složenih sustava, zajedno s istraživačima sa Sveučilišta u Barceloni i Instituta za znanost i tehnologiju Austrije, surađivali su na izvješću u kojem se opisuje kako znanstveno izraditi savršen tanjur slavnog jela s tjesteninom cacio a pepe. Evo do kojih su zaključaka došli.

Savršen umak za tjesteninu mora sadržavati ovo

Za ovaj recept nužna je voda sa škrobom u kojoj se kuhala tjestenina, a miješanje te vode s ribanim sirom ujedno je i najdelikatniji dio postupka kuhanja ovog slavnog jela.

PROČITAJTE: Seksi talijanski kuhar objasnio – Ovako se radi najukusnija i najbrža tjestenina s rajčicom

Znanstvenici su otkrili su da je ključna strategija “pričekati neko vrijeme prije miješanja vode i sira, kako bi se voda ohladila. To je zato što, na visokim temperaturama, proteini sira mogu formirati grudice”, objašnjavaju.

savršeni umak za tjesteninu hello magazine croatia hrvatska

Voda sa škrobom, u kojoj se kuhala tjestenina tajni je sastojak savršenog umaka u svakom jelu s tjesteninom pa prije no što procijedite tjesteninu, svakako odvojite jednu kutljaču te vode u zdjelicu sa strane, kako biste je umiješali u umak.

“Koncentracija škroba igra ključnu ulogu u održavanju umaka kremastim i glatkim, bez grudica ili odvajanja. Ako je sadržaj škroba manji od 1 % težine sira, umak je sklon odvajanju u neugodne grudice veličine sustava koje odgovaraju ‘mozzarella fazi.’ S druge strane, više od 4 % škroba rezultira umakom koji postaje krut i neprijatan kako se hladi”, stoji u analizi. Idealan raspon, kako je potvrđeno testovima okusa i teksture, leži između 2 % i  3 %, osiguravajući stabilnost i ugodnu konzistenciju.”, objasnili su stručnjaci.

Otkriven je i idealni omjer za cacio e pepe

Kako onda glasi recept za savršeni cacio e pepe, odnosno tjesteninu sa sirom i paprom, do koje su došli znanstvenici?

  • 240 grama tjestenine
  • 160 grama sira Pecorino (i Parmezan je prihvatljiv)
  • Svježe mljeveni papar

Savjet plus – nemojte ribati sir već ga u blenderu izblendajte s nekoliko žlica mlake vode u kojoj se kuhala tjestenina.

 

 


druge vijesti

lego

U Hrvatsku za nekoliko dana dolazi najtraženiji LEGO set sezone – Mračna kuća iz Stranger Thingsa koju žele i kolekcionari i dizajneri interijera

Postoje LEGO setovi koji se slažu, izlože i s vremenom padnu u zaborav. A postoje i oni rijetki, pomno osmišljeni modeli koji nadilaze granicu igračke i postaju predmet želje, razgovora i statusa. Upravo takav je novi LEGO Icons set inspiriran serijom Stranger Things – Creel House, mračna kuća iz Hawkinsa koja u Hrvatsku stiže za svega nekoliko dana i već sada se smatra jednim od najpoželjnijih kolekcionarskih izdanja ove godine.

Design

13 prosinca 2025

nemo

Zašto je Nemo vratio trofej Eurosonga i što to znači za budućnost natjecanja?

Eurosong je desetljećima volio sebe zamišljati kao sigurno utočište glazbe – prostor u kojem se politika zaustavlja na vratima pozornice, a reflektori obasjavaju isključivo pjesme, izvođače i obećanje zajedništva. No povijest tog natjecanja pokazuje da se stvarnost uvijek, prije ili kasnije, probije kroz scenografiju. Odluka Nema, pobjednika Eurosonga 2024., da vrati svoj trofej Europskoj radiodifuznoj uniji (EBU), nije samo osobni čin savjesti, nego i simbolički rez u tkivu natjecanja koje se već godinama bori s vlastitim proturječnostima.

Celebrity News

13 prosinca 2025