
Što će jesti zvijezde? Ovo je kuhar dodjele Oscara – pogledajte njegov omiljeni recept
I oni koji dobiju kipić i oni koji ostanu praznih ruku dobro će se najesti.
02 ožujka 2025
TV chefovi i talijanske none već nas godinama podučavaju da ne preskačemo ovaj korak, a sad je i znanost potvrdila da je ključan.
Kako napraviti savršen umak za tjesteninu? Ako ste ikad pogledali neku kulinarsku emisiju u kojoj je glavni chef Talijan, jasno vam je da je za to potreban ovaj jedan skroman, ali savršeno učinkovit sastojak, a sad su to potvrdili i znanstvenici. Naime, krajem prosinca 2024. godine, talijanski istraživači s Instituta Max Planck za fiziku složenih sustava, zajedno s istraživačima sa Sveučilišta u Barceloni i Instituta za znanost i tehnologiju Austrije, surađivali su na izvješću u kojem se opisuje kako znanstveno izraditi savršen tanjur slavnog jela s tjesteninom cacio a pepe. Evo do kojih su zaključaka došli.
Za ovaj recept nužna je voda sa škrobom u kojoj se kuhala tjestenina, a miješanje te vode s ribanim sirom ujedno je i najdelikatniji dio postupka kuhanja ovog slavnog jela.
Znanstvenici su otkrili su da je ključna strategija “pričekati neko vrijeme prije miješanja vode i sira, kako bi se voda ohladila. To je zato što, na visokim temperaturama, proteini sira mogu formirati grudice”, objašnjavaju.
Voda sa škrobom, u kojoj se kuhala tjestenina tajni je sastojak savršenog umaka u svakom jelu s tjesteninom pa prije no što procijedite tjesteninu, svakako odvojite jednu kutljaču te vode u zdjelicu sa strane, kako biste je umiješali u umak.
“Koncentracija škroba igra ključnu ulogu u održavanju umaka kremastim i glatkim, bez grudica ili odvajanja. Ako je sadržaj škroba manji od 1 % težine sira, umak je sklon odvajanju u neugodne grudice veličine sustava koje odgovaraju ‘mozzarella fazi.’ S druge strane, više od 4 % škroba rezultira umakom koji postaje krut i neprijatan kako se hladi”, stoji u analizi. Idealan raspon, kako je potvrđeno testovima okusa i teksture, leži između 2 % i 3 %, osiguravajući stabilnost i ugodnu konzistenciju.”, objasnili su stručnjaci.
Kako onda glasi recept za savršeni cacio e pepe, odnosno tjesteninu sa sirom i paprom, do koje su došli znanstvenici?
Savjet plus – nemojte ribati sir već ga u blenderu izblendajte s nekoliko žlica mlake vode u kojoj se kuhala tjestenina.
Tajči Cameron otkrila kako su je mediji preoblikovali nakon Eurosonga, ali njezina priča ostaje nepromijenjena.
03 ožujka 2025
Marijana Batinić podijelila simpatičan trenutak s kćeri Rozom na Maldivima, gdje je snimanje koktela postalo pravi obiteljski show!
03 ožujka 2025
Zrinka Cvitešić emotivno reagirala nakon što "Čovjek koji nije mogao šutjeti" nije osvojio Oscara, a redatelj Slijepčević prozvao "krivce".
03 ožujka 2025
Nebojša Slijepčević izjavio je da su glavni krivci što film nije osvojio Oscara producenti Danijel Pek i Katarina Prpić, koji su odlučili prisustvovati dodjeli umjesto da ostanu kod kuće
03 ožujka 2025
Halle Berry je, uz ispriku Brodyjevoj djevojci Georgini Chapman, poljubila nagrađivanog glumca i nasmijala sve prisutne.
03 ožujka 2025