
Janjetina s bižima kao iz djetinjstva – Danijela Dvornik otkrila obiteljski recept
Danijela se prvi put okušala u pripremi ovog jela, uz stručnu pomoć svoje majke.
28 svibnja 2025
TV chefovi i talijanske none već nas godinama podučavaju da ne preskačemo ovaj korak, a sad je i znanost potvrdila da je ključan.
Kako napraviti savršen umak za tjesteninu? Ako ste ikad pogledali neku kulinarsku emisiju u kojoj je glavni chef Talijan, jasno vam je da je za to potreban ovaj jedan skroman, ali savršeno učinkovit sastojak, a sad su to potvrdili i znanstvenici. Naime, krajem prosinca 2024. godine, talijanski istraživači s Instituta Max Planck za fiziku složenih sustava, zajedno s istraživačima sa Sveučilišta u Barceloni i Instituta za znanost i tehnologiju Austrije, surađivali su na izvješću u kojem se opisuje kako znanstveno izraditi savršen tanjur slavnog jela s tjesteninom cacio a pepe. Evo do kojih su zaključaka došli.
Za ovaj recept nužna je voda sa škrobom u kojoj se kuhala tjestenina, a miješanje te vode s ribanim sirom ujedno je i najdelikatniji dio postupka kuhanja ovog slavnog jela.
Znanstvenici su otkrili su da je ključna strategija “pričekati neko vrijeme prije miješanja vode i sira, kako bi se voda ohladila. To je zato što, na visokim temperaturama, proteini sira mogu formirati grudice”, objašnjavaju.
Voda sa škrobom, u kojoj se kuhala tjestenina tajni je sastojak savršenog umaka u svakom jelu s tjesteninom pa prije no što procijedite tjesteninu, svakako odvojite jednu kutljaču te vode u zdjelicu sa strane, kako biste je umiješali u umak.
“Koncentracija škroba igra ključnu ulogu u održavanju umaka kremastim i glatkim, bez grudica ili odvajanja. Ako je sadržaj škroba manji od 1 % težine sira, umak je sklon odvajanju u neugodne grudice veličine sustava koje odgovaraju ‘mozzarella fazi.’ S druge strane, više od 4 % škroba rezultira umakom koji postaje krut i neprijatan kako se hladi”, stoji u analizi. Idealan raspon, kako je potvrđeno testovima okusa i teksture, leži između 2 % i 3 %, osiguravajući stabilnost i ugodnu konzistenciju.”, objasnili su stručnjaci.
Kako onda glasi recept za savršeni cacio e pepe, odnosno tjesteninu sa sirom i paprom, do koje su došli znanstvenici?
Savjet plus – nemojte ribati sir već ga u blenderu izblendajte s nekoliko žlica mlake vode u kojoj se kuhala tjestenina.
Ella Dvornik u videu otkrila potresne detalje iz prošlosti, opisavši kako je godinama trpjela različite oblike zlostavljanja u vezi koju je nazvala 'groznom'.
13 lipnja 2025
Ovakav prizor se na Balkanu rijetko može vidjeti.
13 lipnja 2025
Slavna glumica neprestano dokazuje da pravu sreću zaista čine sitnice.
13 lipnja 2025
Pas zasigurno ne vodi običan život – on je pravi član obitelji, okružen ljubavlju, pažnjom, i svime što život s Markom nosi.
13 lipnja 2025
Susret velikana umjetničke scene oduševio je sve pratitelje.
13 lipnja 2025