Obožavate neodoljiv tiramisu, elegantan talijanski kolač s kavom i piškotama? Ova neodoljivo ukusna poslastica izumljena je u talijanskoj pokrajini Veneto, a dolazi od riječi koja znači “podigni me”, jer sadrži kavu koja razbuđuje. Ako još niste pronašli savršen omjer sastojaka za izradu ovog deserta, recept za tiramisu Kristine Štrige, poznate hrvatske food influencerice koja stoji iza profila @cellulite_factory svakako morate isprobati.
Recept za tiramisu Kristine Štrige korak po korak
“Prijateljica mi je jučer poslala poruku da više nigdje ne naručuje tiramisu jer se razočara zato što nije kao moj. Pa evo vam recept da se i vaši prijatelji razočaraju”, napisala je Kristina uz recept za tiramisu koji osvaja.
Napomena: Ovo je masa za jednu posudu cca 25*20 cm, dubine oko 7 cm.
Sastojci:
400 g piškota
4 žumanjka, pazite da su jaja svježa
80 g šećera
20 g vanilin šećera
2-3 žlice vode
400 g mascarpone sira
200 ml vrhnja za šlag
korica naranče ili mahuna vanilije, po želji
oko 300 ml jače kave, turska ili moka
kakao, za posluživanje
30-50 ml ruma (ovisno kako intenzivno volite)
Priprema:
U loncu zakuhati vodu i šećer u sirup. Kad zakuha, smanjiti vodu i ostaviti da kuha na laganoj vatri.
Za to vrijeme u zdjeli miksajte žumanjke oko 3 minute. Polagano uz neprestano miksanje ulijevajte sirup. Ja ulijem oko 2 žlice sirupa, miksam 2 minute, opet ulijem malo sirupa i miksam i tako dok ne potrošim sirup. Smjesa sa žumanjcima će vam postati jako pjenasta i svjetla. Nakon što ste dodali sav sirup miksajte još 5-7 minuta kako bi se krema ohladila.
U drugoj zdjeli miksajte 2-3 minute mascarpone s vanilin šećerom i koricom naranče/mahunom vanilije (ja inače stavim samo vaniliju, ali sad sam htjela naranču). Dodajte 1/4 kreme od žumanjaka i umiksajte u sir. Ostatak kreme od žumanjaka nježno špatulom umiješajte u mascarpone.
U trećoj zdjeli izmiksajte vrhnje u mekani šlag (pazite da ne premiksate!). Sad taj šlag nježno špatulom umiješajte u mascarpone i jaja.
Kavu prelijte u zdjelicu i dodajte rum (ja sam ovaj put koristila liker od naranče). Kratko umočite piškote u kavu i slažite ih u pekač u jednom sloju. Rasporedite polovicu kreme te preko nje rasporedite ostatak namočenih piškota.
Završite slasticu kremom koju zagladite po površini. Ostavite u hladnjaku preko noći. Prije serviranja posipajte kakaom.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Britanski PR stručnjak tvrdi da su Harryjeve šale i medijski nastupi postali neučinkoviti te znak gubitka identiteta nakon odlaska iz kraljevske obitelji.
Glumac otkriva kako je politički govor o Tibetu doveo do dvadesetogodišnje zabrane prisustvovanja Oscaru i zašto nikada nije požalio što ga je izrekao.