Prvi smo kušali ovogodišnje Fuliranje i otkrili jela zbog kojih će Zagreb poludjeti
Ako postoji adventska manifestacija koja iz godine u godinu potvrđuje da je puno više od klasike, onda je to Fuliranje koje se ove zime vraća na Trg Josipa Jurja Strossmayera s temom Priroda i društvo, jer su organizatori najavili najangažiraniju, najkreativniju i najrazigraniju verziju festivala dosad, pa se već na prvim koracima kroz najavu moglo osjetiti kako će se tradicija i suvremeni duh spojiti u jednu veliku, šarmantnu učionicu na otvorenom koja će pričama, instalacijama i posebnim Nature & History Trailom voditi posjetitelje kroz skrivenu povijest Zagreba.
Da će Fuliranje ponovno postati gastronomska prijestolnica Adventa, uvjerili smo se na ekskluzivnom pretpremijernom kušanju ponude održanom u Metrou Jankomir, gdje su se najbolji domaći chefovi i najuzbudljiviji street-food koncepti okupili kako bi nam predstavili jela koja će ove zime osvajati grad, dok je atmosferu već na samom početku podigla Rakijarnica svojim kuhanim pelinom koji je zagrijao i ruke i raspoloženje.
Picnic Mingle & Fun otvorio je gastro rapsodiju sendvičem od pastramija koji je bio toliko sočan i aromatičan da smo odmah poželjeli još jedan, dok su nas Ante i Danilo iz Dante Tapas & More potpuno razoružali dalmatinskom Baošticadom, inovativnom interpretacijom pašticade u bao pecivu, zbog koje će njihov štand sigurno postati jedna od najposjećenijih adventskih točaka.
Ekipa iz Bunceka podigla je atmosferu na novu razinu predstavivši četiri verzije bunceka iz različitih gastronomskih tradicija, a talijanski Don Prasco, koji je kombinirao domaći buncek s pestom, rikolom, jabukom i salsom verde, pokazao je kako se i najtradicionalnije jelo može pretvoriti u potpuno novo iskustvo.
Michelinovski Noel* donio nam je pravi mali blagdanski show u formi PigRolla i Purice 2.0, čime je dokazao da fine dining itekako može živjeti u street-food formatu, dok je Strikoman’s Bistro oduševio tempura hobotnicom u hot-dog pecivu, jelu koje je izazvalo jednaku dozu znatiželje i čiste, bezrezervne oduševljenosti.
Spud Bud ostao je vjeran svojoj slasnoj filozofiji i pripremio sekeli gulaš i trgani buncek, dok je Pastamisee potvrdio da je pasta pripremljena u kolutu Grana Padano sira iskustvo kojem se nitko neće moći oduprijeti, posebice uz novi Bolognese koji su chefovi mjesecima usavršavali.
Chef Mario Mihelj na pretpremijeri je pokazao zašto njegovi šiševi iz godine u godinu imaju kultni status, dok je Mama Zakucava već na prvu osvojila publiku svojim neodoljivim varijacijama comfort klasika koje će mnogi posjetitelji sigurno pretvoriti u svoju blagdansku rutinu.
Slatki dio ponude ove godine predvodi Brûlée Bar koji najavljuje spoj kreme, vatre i slatkiša, dok će Juraj Klepić ponovno podići prašinu TikTok senzacijom Tortom Matildom i nezaobilaznim Dubai fritulama, zbog kojih se čeka u redu bez pogovora.
Uz odličnu hranu i kreativna pića, Fuliranje ove zime donosi i bogat edukativni, humanitarni i glazbeni program koji će uključivati radionice Zero Waste koncepta, angažirane umjetničke projekte, glazbene nastupe za sve generacije, posebne dane za umirovljenike i dječje programe, pa će Trg J. J. Strossmayera postati mjesto na kojem će se miješati mirisi, zvukovi, održivost, kreativnost i nezaobilazna adventska radost.
Fuliranje službeno počinje warm up programom 26. studenoga i traje sve do 7. siječnja 2026., pa nas čeka više od mjesec dana uživanja u najfinijim zalogajima u gradu, plesnim ritmovima, dobroj energiji i blagdanskom duhu koji iz godine u godinu pokazuje zašto je baš Fuliranje omiljena adventska priča u Zagrebu.
Edited in Tezza with: Mood, Exposure, Contrast, & Sharpen
Edited in Tezza with: Vintage, Exposure, Contrast, Temperature, & Crop
U iščekivanju Božića, ali i posljednje epizode, donosimo recept za doboš tortu – savršen klasik za blagdanski stol, koji spaja tradiciju i nezaboravne okuse Austro-Ugarske.
Bakalar, skandinavska riba koja je stoljećima bila specijalitet hladnih sjevernih mora, danas je nezaobilazna delicija mediteranske kuhinje, posebno tijekom blagdana. Taj fascinantni spoj tradicije i okusa u Istri doživljava pravu renesansu, a recept za jednostavno i brzo jelo koje oduševljava i najmlađe otkriva Aleksandar Stefanov, majstor bakalara s iskustvom od gotovo tri desetljeća.
U trenutku kada namirnica postaje glavna priča, a jednostavnost prostor za kreativnost, nastaje zimski meni koji slavi čiste okuse, tišinu prostora i večeri koje se pamte – bez žurbe, bez viška, s jasnim karakterom.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
U danu koji prirodno poziva na tišinu, usporavanje i povratak sebi, Matija Cvek objavio je novu pjesmu – onu koja ne traži pažnju glasno, ali je dobiva iskreno. Objavljena na Božić, pjesma Dom su ljudi (radni naziv prema poruci) donosi jednostavnu, ali duboko univerzalnu misao: dom nisu ni gradovi ni adrese, nego ljudi s kojima dijelimo život.
U Ujedinjenom Kraljevstvu utrka za vrh glazbenih ljestvica svake je godine u prosincu žešća nego u bilo kojem drugom razdoblju. Tijekom božićnog tjedna i najveće zvijezde i manje poznata imena ulažu iznimne napore kako bi s pjesmom ili albumom dosegli prvo mjesto – jer se božićni broj jedan smatra osobito prestižnim i simbolički snažnim uspjehom.
Vratimo se nakratko u veljaču. Dodjela Grammyja 2025. godine i Beyoncé koja ispisuje povijest. Ne samo da joj je napokon dodijeljena najvažnija nagrada večeri, album godine, nego je postala i prva crna žena koja je osvojila Grammy za najbolji country album – za Cowboy Carter. Nedavne promjene koje je uvela Recording Academy tu pobjedu čine još monumentalnijom: moguće je da je Beyoncé ujedno i posljednja osoba koja će ikada osvojiti tu nagradu u tom obliku.
Godinama se činilo da je Gmail adresa nešto što dobiješ jednom – i zauvijek ostaje isto. Bez obzira na to jesi li je otvorio kao tinejdžer, pod nadimkom koji danas zvuči neugodno, ili prije nego što si mogao predvidjeti koliko će Google račun postati važan dio svakodnevice.