Od džempera do jesenskog zraka, postoji upravo nešto u jeseni što povezujemo s Taylor Swift. Prije nekoliko godina ponovno je postao viralan recept Taylor Swift zbog kojega cijeli internet otada pali pećnice i pokušava ga imitirati. Dala nam je još jedan razlog da volimo jesen: ove čajne kolačiće od chai čaja s glazurom od jaja. Taylor je recept za ove kolačiće objavila prvi put na Instagramu još 2009.
Recept Taylor Swift za kolačiće datira iz 2009.
Prema u međuvremenu obrisanoj objavi na Tumblru, nakon što su obožavatelji molili za recept, Taylor je u postu na blogu odgovorila da postoje dva načina za izradu ovih kolačića.
“Brz i jednostavan način je napraviti šećerne kolačiće od mješavine šećernih kolačića i samo otvoriti paketić chai čaja i uliti ga u tijesto dok ga radite. Jer ste zauzeti i želite da vam pravljenje kolačića bude opušteni dio vašeg dana i gotovo“, piše Taylor.
Da biste ih napravili od nule, što je Swift dodala da je napravila dok je snimala svoj album 1989., počinjete s osnovnim, ali “ludo dobrim” receptom za šećerne kolačiće poput onog od poznate food blogerice Joy the Baker i onda dodajete Taylorine sastojke. Joy je kasnije sama objavila ovaj recept poznate pjevačice.
Ovo je recept Taylor Swift za čajne kolačiće
Trebat će vam:
omekšali neslani maslac i neutralno ulje. Koristit ćemo mješavinu masnoća da spojimo ovaj mekani i nježni kolačić,
granulirani šećer i šećer u prahu. Šećer u prahu pomoći će apsorbirati dio vlage iz ulja i učiniti kolačiće mekanima i lakima za žvakanje,
višenamjensko brašno, soda bikarbona i sol,
začini za čaj: mljeveni đumbir, mljeveni cimet, piment, kardamom, klinčići i prstohvat crnog papra,
jaje,
ekstrakt vanilije,
šećer u prahu za glazuru,
mrvica muškatnog oraščića,
mlijeko ili liker od jaja za glazuru.
Postupak:
Prvo umutite sam maslac u zdjeli kako biste bili sigurni da je super omekšao. Dodajte ulje. Ulje se možda neće u potpunosti uklopiti u maslac i to je u redu. Samo stavite sve u zdjelu.
U zdjelu s maslacem i uljem dodajte kristalni šećer, šećer u prahu i začine.
Joy u ovaj recept voli dodati začine šećeru i masnoći jer masnoća pomaže da se topli okusi začina jako dobro rasporede. Masnoća uvijek pomaže okusu.
Dodajte jaje i ekstrakt vanilije.
Dodajte suhe sastojke. Odložite ručni mikser i drvenom kuhačom ili lopaticom umiješajte brašno u mokre sastojke. Tijesto će se činiti mekanim.
Pokrijte i ostavite tijesto u hladnjaku najmanje sat vremena kako bi brašno upilo vlagu, a maslac se ohladio.
Kad se ohladi, podijelite tijesto na dvije žlice. Koristite žlicu za kekse, a zatim oblikujte tijesto u deblje diskove.
Premažite svaki komad tijesta za kolačiće cimetnim šećerom prije nego što ga stavite nekoliko centimetara jednog od drugog na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Dok se kolačići peku, umutite laganu glazuru sa šećerom u prahu, mlijekom (ili još bolje, likerom od jaja) i dodatno mljevenim muškatnim oraščićem.
Žličicom glazure nanesite na sredinu svakog kolačića i pospite muškatnim oraščićem te ostavite da se slegne.
I tako – imate kolačiće kao Taylor.
Koji vam sastojci trebaju za recept Taylor Swift?
Za kolačiće:
120 ml neslanog maslaca, na sobnoj temperaturi,
120 ml biljnog ulja,
100 grama granuliranog šećera,
120 grama šećera u prahu,
350 grama mljevenog đumbira,
250 grama mljevenog cimeta,
250 grama mljevene pimente,
50 grama mljevenog muškatnog oraščića,
50 grama kardamoma,
30 grama mljevenog klinčića,
prstohvat svježeg mljevenog crnog papra,
1 veliko jaje,
10 grama ekstrakta vanilije,
250 grama višenamjenskog brašna,
5 grama sode bikarbone,
2 grama košer soli,
cimetni šećer za motanje,
1 vrećica chia čaja.
Za glazuru:
180 grama šećera u prahu,
2 grama mljevenog muškatnog oraščića, plus još malo za posipanje po vrhu kolačića,
U trenutku kada namirnica postaje glavna priča, a jednostavnost prostor za kreativnost, nastaje zimski meni koji slavi čiste okuse, tišinu prostora i večeri koje se pamte – bez žurbe, bez viška, s jasnim karakterom.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
Više od deset godina nakon preventivne operacije koja joj je spasila život, slavna glumica otvoreno govori o tijelu, solidarnosti i pravu žena na informirane zdravstvene odluke.