Priprema započinje zagrijavanjem pećnice na 180 °C i obilnim mazanjem kalupa za kuglof (24 cm) maslacem te posipanjem brašnom. U zdjelu stavite brašno, đumbir, cimet, prašak za pecivo i sodu bikarbonu te ih ostavite sa strane.
U drugoj zdjeli kremasto izmiksajte maslac i šećer. Postupno dodajte jaja, a zatim melasu i mlijeko, sve miksajući dok ne dobijete glatku smjesu. U smjesu dodajte suhe sastojke i miksajte minutu na većoj brzini. Na kraju, umiješajte nasjeckani kandirani đumbir i sirup.
Prebacite smjesu u pripremljeni kalup, lagano udarite kalupom o radnu površinu kako biste uklonili mjehuriće zraka i pecite 45 minuta do sat vremena, provjeravajući čačkalicom. Ostavite kuglof u kalupu desetak minuta, a zatim ga pažljivo preokrenite na rešetku da se potpuno ohladi.
Za glazuru, pomiješajte šećer u prahu i limunov sok te prelijte preko ohlađenog kolača. Po želji, pospite sjemenkama šipka za dodatni vizualni i okusni dojam. Poslužite ovaj kuglof s đumbirom i cimetom i uživajte u blagdanskoj atmosferi s najdražima!