HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Godinama tražite najbolji recept za korčulanske fritule? Ne tražite dalje! Poznata food influencerica Kasandra Draganić snimila je video u kojem korak po korak radi tu obožavanu tradicionalnu poslasticu i to prema originalnom receptu koji je dobila s Korčule. Jedva čekamo da ulovimo malo slobodnog vremena da ih pripremimo za nadolazeće blagdane!

recept za korčulanske fritule hello magazine croatia hrvatska recepti božić 2024 blagdanski kolači

Recept za korčulanske fritule bolje od “onih” o kojima svi trenutno govore

“Ove korčulanske fritule su bolje od onih koje nećemo spominjati o kojima bruji cijela Hrvatska!”, napisala je Kasandra aludirajući na kontroverzne Dubai fritule o kojima svi govore ove godine, a koje na Adventu u Zagrebu stoje puno previše.

PROČITAJTE: Ovaj recept za najmekše buhtle s pekmezom Sanje Mijac nikog neće ostaviti ravnodušnim

“Vrijeme je da pripremite svoje fritule, a imamo recept koji nas je oduševio. Poslala ga je @vinkalo s Korčule, a ja sam ga malo doradila po svom. Tamo ih zovu prikle ili pršurate. I obožavamo ih”, napisala je food influencerica i dodala recept koji će, vjerujemo, mnogi sačuvati i ponoviti.

recept za korčulanske fritule hello magazine croatia hrvatska recepti božić 2024 blagdanski kolači

Recept za korčulanske fritule bez greške:

Sastojci: 

  • 500 g krumpira
  • 1,5 l vode
  • 1 žličica soli
  • 500 g brašna
  • 10 g kvasca
  • 2 -3 žlice šećera
  • 1 žlica vanilije
  • 2 žlice rakije (lozovače)
  • 80 g grožđica
  • korica jednog limuna i naranče
  • 1 l ulja za prženje
  • šećer u prahu

Priprema:

  1. Očišćene krumpire isjeći na kockice i staviti kuhati u slanoj vodi. U drugu posudu usuti brašno. Skuhani krumpir ocijediti i odvojiti 700 ml vode i preliti preko brašna, miješajući u jednoličnu gustu masu. Ostaviti da se malo ohladi. Krumpir zgnječiti kao za pire i ostaviti da se malo prohladi.
  2. U prohlađeno brašno dodati kvasac, obje vrste šećera, rakiju, koricu limuna i naranče i zgnječeni krumpir. Sve dobro izmiješati i nastaviti tući drvenom žlicom dok se tijesto ne počne odvajati od posude (ili jednostavno ubacite u samostojeći mikser). Smjesa će biti gusta i ljepljiva. Naposljetku dodajte grožđice, promiješajte i ostavite pokriveno jedan sat da smjesa naraste.
  3. Uliti ulje u posudu za prženje. Rukom grabiti tijesto, stisnuti šaku, te između palca i kažiprsta žličicom namočenom u ulje uzimati po malo tijesta i stavljati u vruće ulje da se prži do zlatno smeđe boje. Pržene prikle vaditi na upijajući papir te ocijeđene posipati šećerom po želji. Mi dajemo prednost šećeru u prahu.

“Originalni recept je iz knjižice Slatka Korčula Franice Tasovac. Napominjem, ja sam ga malo promijenila (izbacila badem, smanjila grožđice, dodala 3 grama više kvasca)”, dodala je Kasandra Draganić.

druge vijesti

barcaffe

Najveći coffee showdown godine stiže u Zagreb: Tko će odnijeti titulu najboljeg barista i osvojiti 5 000 €?

Dok miris svježe pripremljene kave svakodnevno ispunjava kafiće diljem regije, a baristi stvaraju male umjetničke radove u svakoj šalici, iza kulisa se sprema najveći događaj godine za ljubitelje kave i coffee profesionalce. Barcaffè Barista Cup 2025, najvažnije i najprestižnije regionalno natjecanje u pripremi kave, ponovno stiže u Zagreb, gdje će ove jeseni okupiti najbolje bariste iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Otvorene su prijave za peto izdanje Barista Cupa, a svi baristi koji se žele dokazati na najvećoj regionalnoj sceni imaju priliku prijaviti se do 31. kolovoza - putem video prijave kojom demonstriraju svoju stručnost, kreativnost i strast prema kavi.

Lifestyle

21 srpnja 2025

motovun

Filmske čarolije pod zvijezdama: zašto je ljetno kino u Motovunu nezaobilazni događaj ljeta

Postoje mjesta na kojima film nije samo projekcija na platnu, već gotovo mitsko iskustvo koje se urezuje u pamćenje svim osjetilima. Motovun je jedno od takvih mjesta. Kad padne noć, a zidine tog istarskog gradića utihnu pod ljetnim nebom, započne čarolija — filmska, emotivna, gotovo svemirska. Ljetno kino u Motovunu, koje se ovog srpnja vraća nakon prošlogodišnje premijere, više je od običnog kulturnog događaja. To je hommage vremenu, prostoru i svima nama koji u kinu ne tražimo samo priču, nego i mjesto pripadanja.

Glazba/Festivali

19 srpnja 2025