Godinama tražite najbolji recept za korčulanske fritule? Ne tražite dalje! Poznata food influencerica Kasandra Draganić snimila je video u kojem korak po korak radi tu obožavanu tradicionalnu poslasticu i to prema originalnom receptu koji je dobila s Korčule. Jedva čekamo da ulovimo malo slobodnog vremena da ih pripremimo za nadolazeće blagdane!
Recept za korčulanske fritule bolje od “onih” o kojima svi trenutno govore
“Ove korčulanske fritule su bolje od onih koje nećemo spominjati o kojima bruji cijela Hrvatska!”, napisala je Kasandra aludirajući na kontroverzne Dubai fritule o kojima svi govore ove godine, a koje na Adventu u Zagrebu stoje puno previše.
“Vrijeme je da pripremite svoje fritule, a imamo recept koji nas je oduševio. Poslala ga je @vinkalo s Korčule, a ja sam ga malo doradila po svom. Tamo ih zovu prikle ili pršurate. I obožavamo ih”, napisala je food influencerica i dodala recept koji će, vjerujemo, mnogi sačuvati i ponoviti.
Recept za korčulanske fritule bez greške:
Sastojci:
500 g krumpira
1,5 l vode
1 žličica soli
500 g brašna
10 g kvasca
2 -3 žlice šećera
1 žlica vanilije
2 žlice rakije (lozovače)
80 g grožđica
korica jednog limuna i naranče
1 l ulja za prženje
šećer u prahu
Priprema:
Očišćene krumpire isjeći na kockice i staviti kuhati u slanoj vodi. U drugu posudu usuti brašno. Skuhani krumpir ocijediti i odvojiti 700 ml vode i preliti preko brašna, miješajući u jednoličnu gustu masu. Ostaviti da se malo ohladi. Krumpir zgnječiti kao za pire i ostaviti da se malo prohladi.
U prohlađeno brašno dodati kvasac, obje vrste šećera, rakiju, koricu limuna i naranče i zgnječeni krumpir. Sve dobro izmiješati i nastaviti tući drvenom žlicom dok se tijesto ne počne odvajati od posude (ili jednostavno ubacite u samostojeći mikser). Smjesa će biti gusta i ljepljiva. Naposljetku dodajte grožđice, promiješajte i ostavite pokriveno jedan sat da smjesa naraste.
Uliti ulje u posudu za prženje. Rukom grabiti tijesto, stisnuti šaku, te između palca i kažiprsta žličicom namočenom u ulje uzimati po malo tijesta i stavljati u vruće ulje da se prži do zlatno smeđe boje. Pržene prikle vaditi na upijajući papir te ocijeđene posipati šećerom po želji. Mi dajemo prednost šećeru u prahu.
Reproduktor videozapisa
Media error: Format(s) not supported or source(s) not found
“Originalni recept je iz knjižice Slatka Korčula Franice Tasovac. Napominjem, ja sam ga malo promijenila (izbacila badem, smanjila grožđice, dodala 3 grama više kvasca)”, dodala je Kasandra Draganić.
Ako želite kožu koja blista, više energije i zdravlje koje prkosi godinama, ne tražite dalje — ovi prirodni sokovi s razlogom su na tronu anti-age napitaka!
U svijetu u kojem društvene mreže obiluju savršenim tanjurima i još savršenijim tijelima, rijetko što zvuči tako iskreno i toplo kao – domaći kolačići. Još kad ih pripremi netko poput Marka Petrića, teško im je odoljeti. No, ovdje nije riječ samo o receptu – već o spoju ljubavi, zdravlja i životne ravnoteže.
Od gradskih terasa u srcu Zagreba, poput Botaničkog vrta ili Tkalčićeve ulice, do lounge barova na obali u Splitu ili Dubrovniku, slavimo ga na ljetnim zabavama, vjenčanjima ili kao idealan predah na plaži, a svjedoče o tome i nasmijana lica, instagramske priče i sve češće zdravice u njegovo ime.
Ako ste mislili da ste probali sve verzije talijanskih klasika - razmislite ponovno. Ovo nisu obične lazanje, niti je ovo klasična focaccia. Ovo je dekadentna, sočna, hrskava fuzija koja miriše na nedjeljni ručak i izgleda kao san u obliku kruha. Tri sloja tijesta, bogat bešamel, moćan mesni ragu s crnim vinom i dašak parmezana za hrskavi završetak.
Dok miris svježe pripremljene kave svakodnevno ispunjava kafiće diljem regije, a baristi stvaraju male umjetničke radove u svakoj šalici, iza kulisa se sprema najveći događaj godine za ljubitelje kave i coffee profesionalce. Barcaffè Barista Cup 2025, najvažnije i najprestižnije regionalno natjecanje u pripremi kave, ponovno stiže u Zagreb, gdje će ove jeseni okupiti najbolje bariste iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Otvorene su prijave za peto izdanje Barista Cupa, a svi baristi koji se žele dokazati na najvećoj regionalnoj sceni imaju priliku prijaviti se do 31. kolovoza - putem video prijave kojom demonstriraju svoju stručnost, kreativnost i strast prema kavi.
Postoje mjesta na kojima film nije samo projekcija na platnu, već gotovo mitsko iskustvo koje se urezuje u pamćenje svim osjetilima. Motovun je jedno od takvih mjesta. Kad padne noć, a zidine tog istarskog gradića utihnu pod ljetnim nebom, započne čarolija — filmska, emotivna, gotovo svemirska. Ljetno kino u Motovunu, koje se ovog srpnja vraća nakon prošlogodišnje premijere, više je od običnog kulturnog događaja. To je hommage vremenu, prostoru i svima nama koji u kinu ne tražimo samo priču, nego i mjesto pripadanja.