Doživite vrhunsku mediteransku kuhinju u Splitu: Allora predstavlja novi večernji meni
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Filozofija kuhinje ostaje jednostavna, ali precizno postavljena: kvalitetna namirnica nosi cijelo jelo. U Allori se koriste sezonski i, kad god je moguće, lokalni sastojci koji se minimalno tretiraju, kako bi njihova prirodna tekstura, aroma i punoća okusa došli do izražaja. Upravo ta kombinacija jednostavnosti i tehničke vještine, nadahnute elementima visoke francuske kuhinje, daje potpis svakom tanjuru.
Među jelima koja su već postala zaštitni znak restorana posebno se ističe lobster pasta, spoj ručno rađene, in-house pripremljene tjestenine i svježeg hlapa u bogatoj, reduciranoj šalši. To je jelo koje savršeno sažima Allorin pristup – ništa suvišno, samo jasna ideja i besprijekorno izvedena tehnika. Veliku pozornost privlači i tartar od jadranskih kozica, delikatan spoj svježine, citrusnih nota i lagane emulzije vlasca, jelo koje gotovo pedantno slavi čistoću mora i minimalizam pripreme. U ribljem segmentu menija filozofija se nastavlja kroz tehnički precizne interpretacije – od tune u tri izvedbe (tartar, sashimi i tataki) preko cevichea od brancina i kapesanti do kremastog, ali istovremeno iznenađujuće laganog rižota od plavog raka i šafrana. Meso pritom ostaje jednako snažna točka ponude, naglašena odabirom premium komada i pripremom koja poštuje prirodnu teksturu i puni okus.
Allora danas nudi cjelodnevno iskustvo: dnevni ručkovi poslužuju se od 13 do 18 sati, svaki dan, uz ležerniji ton, ali istu razinu posvećenosti sastojcima. Petkom se posebno ističe tradicionalni Dan bakalara, kada se ovo kultno mediteransko jelo poslužuje u čak šest različitih interpretacija, što ga čini jednim od najpopularnijih dana u tjednu. Do kraja godine svake subote program je obogaćen glazbom uživo, stvarajući atmosferu koja spaja dobru hranu, elegantan izlazak i vibrantan ritam grada.
Uz novitete, Allora priprema i posebnu poslasticu za kraj godine – 29. prosinca ugostit će vrhunskog chefa Hrvoja Zirojevića, koji će zajedno s njihovim chefom Andrijom Kaćunkom kreirati ekskluzivnu 4-hands dining večeru kroz pet sljedova pažljivo osmišljenih kreacija. Cjelokupni dojam večeri upotpunit će nježna glazbena izvedba, stvarajući ugodnu i sofisticiranu atmosferu, a gosti su pozvani na vrijeme rezervirati svoje mjesto.
I dalje, prostor ostaje jedan od ključnih elemenata Allorinog identiteta. Dizajn arhitektonskog studija Zarez oblikovan je kao topla, suvremena mediteranska scena – puno prirodnih materijala, prozračnosti i svjetla, uz detalje koji prostoru daju karakter. Opušten, elegantan lounge ambijent i veliki centralni bar čine Alloru mjestom na kojem se ne dolazi samo jesti, nego i ostati; mjestom gdje se gastronomija prirodno isprepliće s druženjem, glazbom i atmosferom. Novi večernji meni pozicionira Alloru kao ozbiljan gastronomski projekt koji zadržava toplinu brasserie pristupa, ali ga nadograđuje suvremenim tehnikama, snažnim okusima i jelima koja se pamte. Bez pretjerane formalnosti, ali s jasnom ambicijom, Allora potvrđuje da je Poljička cesta 28a adresa na kojoj se istinski uživa u hrani i atmosferi.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Ako si ovih dana prošetala Petrinjskom, možda te već negdje između jutarnje žurbe i popodnevnog posla presreo onaj topli, domaći miris koji se ne zaboravlja. Da, to je soparnik – onaj poljički, “prvi i pravi” – koji je napokon stigao u samo srce grada. Na adresi Petrinjska 28 otvoren je Soparnik To Go, treća lokacija brenda koji su Lucija i Mario Stipetić pokrenuli tamo gdje je ova delicija i nastala – u Tugarama, u srcu Poljica.
Britanski PR stručnjak tvrdi da su Harryjeve šale i medijski nastupi postali neučinkoviti te znak gubitka identiteta nakon odlaska iz kraljevske obitelji.
Glumac otkriva kako je politički govor o Tibetu doveo do dvadesetogodišnje zabrane prisustvovanja Oscaru i zašto nikada nije požalio što ga je izrekao.