Ima li što slasnije i ukusnije od domaće štrudle s jabukama i neodoljivog mirisa cimeta u zraku kad krenu prvi dani jeseni? Ako još niste pronašli savršen recept za štrudlu od jabuka, pozivamo vas da isprobate onaj koji je Kasandra Draganić upravo objavila na svom Instagram profilu, a za koji ne sumnjamo da je pun pogodak. Njezin partner Ribafish jednom je prilikom izjavio da je “pravo čudo što ta žena zna s kolačima” pa jedva čekamo vikend da prema njezinim uputama napravimo tradicionalni desert koji baš svi obožavaju.
Recept za štrudlu od jabuka Kasandre Draganić
Kasandra Draganić i Ribafish objavili su video na kojem ona korak po korak radi štrudlu od jabuka, koju on obožava.
“Ovaj početak jeseni miriše na štrudlu od jabuka, a kako smo ih iz Liča donijeli hrpu, Riba si je dao za zadatak da me tri dana gnjavi da je ispečem. Pa sam je konačno i ispekla. Ako još uvijek nemate recept za odlično vučeno tijesto, evo vam i to”, napisala je Kasandra uz video.
“Ovako ga ja radim od prvog dana, s malim trikovima za bolji uspjeh, jedino što mijenjam su nadjevi, od slatkih do slanih. Ovaj put sam narezala na sitne kockice jabuke, dodala im malo putra i šećera, posula sve cimetom i kuhala dok se šećer nije otopio, a jabuke omekšale”, dodala je.
Krenimo na recept za štrudlu od jabuka:
Recept za tijesto:
550 grama glatkog brašna
2-2,5 dcl vode
1 žlica octa
3 žlice ulja
prstohvat soli
Postupak:
U brašno dodajte ulje, ocat i sol, pa dodajte vodu. Dodajte prvo 2 dcl pa vidite je li dovoljno.
Količina vode ovisi o kvaliteti brašna pa neko upije više, neko manje vode.
U svakom slučaju, trebate na kraju dobiti čvrsto, ali meko tijesto. Na dodir baš poput ušne resice pa onda i ja stojim nasred kuhinje s prstima na ušima i tijestu da usporedim.
Tijesto premažite žlicom ulja i pustite da se odmori cca sat vremena. Nakon toga prebacite tijesto na pobrašnjen stolnjak i razvaljajte ga na veličinu pizze.
Premažite još žlicom – dvije ulja i pustite 10 -15 minuta da upije.
I krenite razvlačiti, pažljivo i strpljivo od sredine prema van dok tijesto ne prekrije cijeli stolnjak.
Nadjev stavite na jednu stranu i preklopite, s pomoću stolnjaka tijesto te zarolajte.
Razrežite na komade koji vam stanu u pleh za pečenje, prebacite unutra i premažite otopljenim maslacem.
Pecite štrudlu na 190 °C 15 minuta pa opet premažite maslacem i pecite još 15 minuta.
Kad je pečena, malo je ohladite pa posipajte bogato šećerom u prahu.
I uživajte u domaćoj štrudli koja miriše na jesen.
U iščekivanju Božića, ali i posljednje epizode, donosimo recept za doboš tortu – savršen klasik za blagdanski stol, koji spaja tradiciju i nezaboravne okuse Austro-Ugarske.
Bakalar, skandinavska riba koja je stoljećima bila specijalitet hladnih sjevernih mora, danas je nezaobilazna delicija mediteranske kuhinje, posebno tijekom blagdana. Taj fascinantni spoj tradicije i okusa u Istri doživljava pravu renesansu, a recept za jednostavno i brzo jelo koje oduševljava i najmlađe otkriva Aleksandar Stefanov, majstor bakalara s iskustvom od gotovo tri desetljeća.
U trenutku kada namirnica postaje glavna priča, a jednostavnost prostor za kreativnost, nastaje zimski meni koji slavi čiste okuse, tišinu prostora i večeri koje se pamte – bez žurbe, bez viška, s jasnim karakterom.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
U danu koji prirodno poziva na tišinu, usporavanje i povratak sebi, Matija Cvek objavio je novu pjesmu – onu koja ne traži pažnju glasno, ali je dobiva iskreno. Objavljena na Božić, pjesma Dom su ljudi (radni naziv prema poruci) donosi jednostavnu, ali duboko univerzalnu misao: dom nisu ni gradovi ni adrese, nego ljudi s kojima dijelimo život.
U Ujedinjenom Kraljevstvu utrka za vrh glazbenih ljestvica svake je godine u prosincu žešća nego u bilo kojem drugom razdoblju. Tijekom božićnog tjedna i najveće zvijezde i manje poznata imena ulažu iznimne napore kako bi s pjesmom ili albumom dosegli prvo mjesto – jer se božićni broj jedan smatra osobito prestižnim i simbolički snažnim uspjehom.
Vratimo se nakratko u veljaču. Dodjela Grammyja 2025. godine i Beyoncé koja ispisuje povijest. Ne samo da joj je napokon dodijeljena najvažnija nagrada večeri, album godine, nego je postala i prva crna žena koja je osvojila Grammy za najbolji country album – za Cowboy Carter. Nedavne promjene koje je uvela Recording Academy tu pobjedu čine još monumentalnijom: moguće je da je Beyoncé ujedno i posljednja osoba koja će ikada osvojiti tu nagradu u tom obliku.
Godinama se činilo da je Gmail adresa nešto što dobiješ jednom – i zauvijek ostaje isto. Bez obzira na to jesi li je otvorio kao tinejdžer, pod nadimkom koji danas zvuči neugodno, ili prije nego što si mogao predvidjeti koliko će Google račun postati važan dio svakodnevice.