Putopis za sladokusce: Nova top lista kaže da su ovo najbolje slastičarnice u Parizu
Ove slastičarnice su tres chic, nemojte ih preskočiti ako se spremate na putovanje u Pariz.
27 prosinca 202308:00
Dina PlevnikZamjenica glavnog urednika / Deputy editor
Uz Eiffelov toranj, očaravajuću arhitekturu, bogatu povijest i modni stil bez premca, Pariz je poznat i po neodoljivim slasticama. Poznate pâtisserie koje su spoj slastičarnice i pekarnice, nude pregršt neodoljivih pekarskih proizvoda i kolača koji svojim izgledom mame iz izloga, a u kojima Parižanke i Parižani vole uživati u hodu, ili uz kavicu i trač na terasi. Koje su najbolje slastičarnice u Parizu?
Ako se spremate na putovanje, i radite popis mjesta koje morate posjetiti, a obožavate slatko, ne brinite. Urednički tim Time Out Paris kušao je skoro sve kolače u gradu i složio popis najboljih lokacija za sve slatkog zuba. Vjerovat ćemo im!
Najbolje slastičarnice u Parizu
Prema izboru Timeouta, na prvom mjestu se nalazi slavni Tapisserie, a slijedi ga niz nevjerojatno šarmantnih pekarnica/slastičarnica u kojima se vrijedi zaustaviti i pojesti nešto slatko.
Vlasnici Septimea Bertrand Grébaut i Théophile Pourriat odlučili su se za jednostavan pristup slatkim poslasticama u slastičarnici Tapisserie. Kombiniraju organsko, kamenom mljeveno brašno s karakterom, lokalne poslastice i poštenu trgovinu. “Torta od vanilije i kolač od jabuke kuharice Fanny Payre rustikalni su i ukusni, kao i fontainebleau”, piše Timeout.
Drugo ime na popisu najboljih slastičarnica u Parizu je Pages Blanches.
Kaori Akazawa vodi vas na slatko putovanje od Francuske do Japana u ovoj šarmantnoj pekarnici, slatkom dodatku Ryuji Teshiminog gurmanskog restorana Pages, u srcu 8. okruga. Flan od vanilije i tart od malina i japanskih jagoda i macha flan nešto su što svakako vrijedi probati.
Tko bi rekao da će dorayaki, jelo koje se sastoji od dvije palačinke u sendviču između slatke paste od azuki graha postati kulinarski marotte pariških sladokusaca? Sada je vrijeme da ih isprobate u ovoj japanskoj čajani koju su otvorila dva bivša slastičara kultne Aide: Romain Gaia i Murata Takanori. To je također prilika da otkrijete druga delikatna japanska peciva kao što su mochi, daifuku, baba s japanskim viskijem…
Ako volite voćne, ali suptilne deserte, s pravom količinom slatkog, posjetite ovo luksuzno mjesto na lijevoj obali Pariza. Svjetski poznata slastičarka Claire Damon radila je na raznim kultnim lokacijama, od Fauchona preko Laduréea do Plaza Athénée, a sada oduševljava slasticama u Des Gâteaux et du Pain. Naručite tartelete od rabarbare i grejpa, Mont-Blanc od višnje ili millefeuille od pistacija.
Bajkovita slastičarnica uvijek iznova oduševljava svojom nevjerojatnom tortom od limuna, prhkim kolačima i carskim sezonskim kolačima, otkriva Timeout. Uz slastičarnicu Bontemps nalazi se čajana, puna namještaja od kovanog željeza i buketa cvijeća pa dok jedete kolače na svježem zraku možete napraviti odlične fotografije za Instagram.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.
Nakon gotovo tisuću dana šutnje, potresa i dugotrajnih radova, jedan od najintimnijih prostora hrvatske kulturne baštine ponovno će oživjeti: Atelijer Meštrović sredinom prosinca otvara svoja vrata s novim stalnim postavom, promišljenim s iznimnom pažnjom i dubokim poštovanjem prema životu i djelu Ivana Meštrovića.
Britanski PR stručnjak tvrdi da su Harryjeve šale i medijski nastupi postali neučinkoviti te znak gubitka identiteta nakon odlaska iz kraljevske obitelji.
Glumac otkriva kako je politički govor o Tibetu doveo do dvadesetogodišnje zabrane prisustvovanja Oscaru i zašto nikada nije požalio što ga je izrekao.