HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Ako ste bili u Parizu, ili samo redovito maštate o tom gradu gledajući fotografije na društvenim mrežama, sigurno ste čuli za legendarni kafić Café de Flore.

Dugovječna tradicija ljupkog kafića sa zelenom tendom

Fotogeničan kafić sa zelenom tendom danas je omiljeno mjesto influencera s Instagrama, no njegova popularnost nije ništa novo, dapače, on se smatra najboljim mjestom u Parizu već 140 godina.

Smješten na uglu između ulica Boulevard Saint-Germain i Rue Saint-Benoit, ovo je jedan od najstarijih kafića u Parizu, otvoren davne 1880. godine.

Bio je omiljeno okupljalište francuskih filozofa, pisaca i umjetnika koji su satima pretresali svoje revolucionarne ideje ispijajući tople i hladne napitke na lokaciji koja je i danas prestižna.


Café de Flore je brojnim slikarima i filmašima poslužio kao inspiracija za dočaravanje vibrantnog pariškog načina života. Pablo Picasso je u njega redovito svraćao.

Mlađe generacije ovaj kafić pamte po sceni iz popularne serije Emily in Paris u kojoj Emily upoznaje Thomasa.

Cappuccino s natpisom osvaja društvene mreže

Premda je uređenje ostalo manje – više jednako, Café de Flore svoju je ponudu prilagodio mlađoj publici. Najpopularnije piće je cappuccino s imenom kafića ispisanim na pjeni, što na fotografijama izgleda posebno efektno.

Za spomenuti cappuccino potrebno je platiti 7.40 eura što ne odbija posjetitelje koji ponekad čekaju u redu kako bi dobili stol u popularnom kafiću.

Uz cappuccino ili toplu čokoladu, možete naručiti peciva, tipične francuske deserte ili pojesti sendvič i salatu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @monpetitplaisir808

Zanimljiva činjenica

Premda je Café de Flore danas mjesto na kojem svi turisti žele popiti kavu, pariška legenda kaže da je cool mjesto u gradu zapravo bio kafić Les Deux Magots, koji se nalazi preko puta. Kreativni umovi poput Hemingwaya i Picassa zasitili su se gužve zbog koje nisu mogli u miru razgovarati pa su počeli zalaziti u Cafe de Flore koji je uvijek bio poluprazan. Upravo tako ovaj je kafić počeo graditi svoj kultni status kojim se ponosi i danas.

druge vijesti