Salate su pravi spas tijekom ljetnih vrućina – brzo se pripremaju, a nude beskrajne mogućnosti za kreativnost zahvaljujući obilju svježeg povrća i voća te mahunarki, sjemenki i žitarica. Sve što je potrebno jest malo mašte i namirnice iz hladnjaka postaju ukusan i zdrav obrok.
Salate sadržavaju potrebne makronutrijente (proteine, ugljikohidrate, masti) i odgovarajuću količinu mikronutrijenata (vitamina i minerala), čineći ih idealnim obrokom za ponijeti na posao ako smo u gradu, ili na plaži ako uživamo u godišnjem odmoru.
Bez obzira na to gdje se nalazili, jedemo li meso, jesmo li vegani ili fleksitarijanci, nećemo moći odoljeti salatama čije recepte donosimo u nastavku.
Salata s batatom i lećom
Sastojci:
- 100 g miješanih mladih listova,
- 100 g cherry rajčica,
- 50 g paprike,
- 50 g ljubičastog luka,
- 50 g rotkvica,
- 100 g pečenih slanutka s paprikom u prahu i soli,
- 50 g zelene leće,
- 100 g pečenog batata, narezanog na kockice.
Preljev:
- 2 žlice maslinovog ulja,
- 1 žlica jabučnog octa,
- 1 žlica meda ili agavinog sirupa,
- 1 žličica Dijon senfa,
- sol i papar po ukusu.
Operite povrće i narežite ga na manje komade. Sve zajedno promiješajte, začinite i prelijte umakom od maslinovog ulja, jabučnog octa, meda i senfa.
Salata od tjestenine s tunom
Brz način života zahtijeva jednostavan pristup kuhanju, a u to se savršeno uklapa Nikina verzija salate s tjesteninom. Skuhanoj tjestenini po izboru, dodajte tunu i cherry rajčice. Od majoneze, limunovog soka te soli i papra napravite umak kojim ćete preliti salatu i sve sastojke povezati u skladnu cjelinu.
Ova salata je odlična kada vam od prethodnog ručka ili večere ostane višak tjestenine, čime smanjujete otpad od hrane, a dobivate još jedan dodatni ukusni obrok.