Jeste li znali da su vrganji niskokalorični, a usto i vrlo zdravi? Vrganji su bogati i moćnim antioksidansima, poput beta-karotena i likopena, a usto su i. naravno, vrlo ukusni. Savršen je dan za preukusni rižoto s vrganjima. Spremit ćemo ga prema receptu poznate hrvatske food influencerice Kasandre Draganić.
Rižoto s vrganjima – evo kako ga napraviti korak po korak
Provjereno izvrstan recept Kasandre Draganić mogu ponoviti i oni koji nisu vješti u kuhinji ako mu posvete malo više pažnje, a nikoga neće razočarati.
Evo kako Kasandra radi rižoto s vrganjima, korak po korak.
“Rižoto, naizgled tako jednostavan, a ako želite pravi kremasti rižoto, ipak zahtjeva malo više truda. No, gotovo je sve u pola sata (sa sjeckanjem i ribanjem) i ovo mi je uvijek jelo to go kad trebam nešto toplo, kremasto, slasno i, realno, na brzinu”, govori Kasandra.
Što je najbitnije za savršen rižoto s vrganjima?
“Riža je ključna. Birajte dobru rižu. Da znam, cijene su otišle u nebesa, ali dobra riža čini itekakvu razliku. Za rižoto su savršene tri sorte riže: Arborio, Carnaroli i Vialone Nano. Isprobala sam ih sve i meni je ipak Carnaroli najdraža”, govori partnerica slavnog Ribafisha.
“Sljedeća stvar koju možda nemate uvijek u kuhinji (a trebali biste imati) je temeljac. Ja jednom tjedno uzmem lončinu od 10 litara i kuham satima, meso, kosti, povrće i onda sve isporcijam u plastike i stavim u duboko pa kad zatrebam, uvijek imam opciju. Temeljac mora biti vruć kad ga ulijevate u tavu s rižom.
Ok, i tu mi je nekoliko ljudi reklo da nije prijeko potrebno, no ja se ovog pravila držim k’o pijan plota.
Sljedeća stvar. Miješanje i miješanje. Miješajte i tavom i kuhačom, cijelo vrijeme miješajte da se otpusti škrob u riži i da on dobije tu kremoznost.
I zadnje, ali opet jako bitno – maslac. Kad mislite da je dosta, stavite još. Dobit ćete onu savršenu teksturu koju nalazite u najboljim restoranima.”
Evo i recepta!
Sastojci:
- šalica carnaroli riže,
- 1 srednja glavica luka ili još bolje ljutike,
- 2 češnja češnjaka,
- 250 g vrganja,
- 1 žličica soli,
- 1/2 žličice papra,
- 1/2 žličice majčine dušice,
- 1,5 l temeljca,
- 120 g maslaca,
- 2 žlice maslinovog ulja,
- 1 dcl bijelog vina ili prošeka,
- 20 g ribanog parmezana,
- 1 žlica peršina.
Postupak:
- Otopite 20 g maslaca na 2 žlice maslinovog ulja. Dodajte sitno sjeckani luk.
- Kad luk omekša, dodajte i češnjak, svježe mljeveni papar, pola količine soli i majčinu dušicu. Promiješajte i kad češnjak zamiriše dodajte vrganje.
- Miješajte na srednjoj vatri dok vrganji ne otpuste svu vodu i počnu se pržiti.
- Tad im dodajte rižu. Pržite sve zajedno cca 2 minute dok se sva riža ne zagrije.
- Tad pojačajte vatru, ulijte vino i kad vino prokuha, malo po malo dodajte vrući temeljac i miješajte i miješajte pa temeljac pa miješajte i tako cca 15 -17 minuta dok riža nije savršeno al dente kuhana.
- Ugasite vatru, dodajte ostatak maslaca i parmezan, i miješajte dok se sir i maslac ne utope i rižoto postane savršeno kremast.
- Dodajte svježi peršin i poslužite! Dobar tek!