HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Jeste li znali da su vrganji niskokalorični, a usto i vrlo zdravi? Vrganji su bogati i moćnim antioksidansima, poput beta-karotena i likopena, a usto su i. naravno, vrlo ukusni. Savršen je dan za preukusni rižoto s vrganjima. Spremit ćemo ga prema receptu poznate hrvatske food influencerice Kasandre Draganić.

Rižoto s vrganjima – evo kako ga napraviti korak po korak

Provjereno izvrstan recept Kasandre Draganić mogu ponoviti i oni koji nisu vješti u kuhinji ako mu posvete malo više pažnje, a nikoga neće razočarati.

Evo kako Kasandra radi rižoto s vrganjima, korak po korak.

“Rižoto, naizgled tako jednostavan, a ako želite pravi kremasti rižoto, ipak zahtjeva malo više truda. No, gotovo je sve u pola sata (sa sjeckanjem i ribanjem) i ovo mi je uvijek jelo to go kad trebam nešto toplo, kremasto, slasno i, realno, na brzinu”, govori Kasandra.

Što je najbitnije za savršen rižoto s vrganjima?

“Riža je ključna. Birajte dobru rižu. Da znam, cijene su otišle u nebesa, ali dobra riža čini itekakvu razliku. Za rižoto su savršene tri sorte riže: Arborio, Carnaroli i Vialone Nano. Isprobala sam ih sve i meni je ipak Carnaroli najdraža”, govori partnerica slavnog Ribafisha.

“Sljedeća stvar koju možda nemate uvijek u kuhinji (a trebali biste imati) je temeljac. Ja jednom tjedno uzmem lončinu od 10 litara i kuham satima, meso, kosti, povrće i onda sve isporcijam u plastike i stavim u duboko pa kad zatrebam, uvijek imam opciju. Temeljac mora biti vruć kad ga ulijevate u tavu s rižom.

Ok, i tu mi je nekoliko ljudi reklo da nije prijeko potrebno, no ja se ovog pravila držim k’o pijan plota. 

Sljedeća stvar. Miješanje i miješanje. Miješajte i tavom i kuhačom, cijelo vrijeme miješajte da se otpusti škrob u riži i da on dobije tu kremoznost.

I zadnje, ali opet jako bitno – maslac. Kad mislite da je dosta, stavite još. Dobit ćete onu savršenu teksturu koju nalazite u najboljim restoranima.”

Evo i recepta!

Sastojci:
  • šalica carnaroli riže,
  • 1 srednja glavica luka ili još bolje ljutike,
  • 2 češnja češnjaka,
  • 250 g vrganja,
  • 1 žličica soli,
  • 1/2 žličice papra,
  • 1/2 žličice majčine dušice,
  • 1,5 l temeljca,
  • 120 g maslaca,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 1 dcl bijelog vina ili prošeka,
  • 20 g ribanog parmezana,
  • 1 žlica peršina.
Postupak:
  1. Otopite 20 g maslaca na 2 žlice maslinovog ulja. Dodajte sitno sjeckani luk.
  2. Kad luk omekša, dodajte i češnjak, svježe mljeveni papar, pola količine soli i majčinu dušicu. Promiješajte i kad češnjak zamiriše dodajte vrganje.
  3. Miješajte na srednjoj vatri dok vrganji ne otpuste svu vodu i počnu se pržiti.
  4. Tad im dodajte rižu. Pržite sve zajedno cca 2 minute dok se sva riža ne zagrije.
  5. Tad pojačajte vatru, ulijte vino i kad vino prokuha, malo po malo dodajte vrući temeljac i miješajte i miješajte pa temeljac pa miješajte i tako cca 15 -17 minuta dok riža nije savršeno al dente kuhana.
  6. Ugasite vatru, dodajte ostatak maslaca i parmezan, i miješajte dok se sir i maslac ne utope i rižoto postane savršeno kremast.
  7. Dodajte svježi peršin i poslužite! Dobar tek!

druge vijesti