Miramare by fratelli Cerea ima veliki potencijal za Michelinovu zvjezdicu
Proslavljeni talijanski chef Bobo Cerea kuhao je u novom restoranu u Poreču koji su on i brat Enrico koncipirali u suradnji s najvećom hrvatskom hotelskom kompanijom Valamar.
Jedan od nasljednika restoranske dinastije Cerea, čija obitelj već više od šest desetljeća vodi ekskluzivni restoran Da Vittorio s tri Michelinove zvjezdice u Bergamu, u porečkom je Valamar Collection Isabella Resortu pripremio spektakularni degustacijski meni u kojemu je spojio talijansku tradiciju i blagodati istarskog podneblja
Roberto “Bobo” Cerea, proslavljena zvijezda talijanske restoranske scene, kuhao je koncem srpnja u restoranu Miramare by Fratelli Cerea u Valamar Collection Isabella IslandResortu na otoku Sveti Nikola kraj Poreča.
Jedan od nasljednika restoranske dinastije Cerea, čija obitelj već više od šest desetljeća vodi ekskluzivni restoran Da Vittorio s tri Michelinove zvjezdice u Bergamu, u Poreču je pripremio spektakularni degustacijski meni u kojemu je spojio talijansku tradiciju i blagodati istarskog podneblja.
Talijanski chef je na otok Sveti Nikola stigao u sklopu dugoročne suradnje između Valamara i obitelji Cerea s ciljem da podigne međunarodnu prepoznatljivost Istre i Hrvatske na razinu svjetski prepoznate gastronomske turističke destinacije. Prvi korak ka ostvarenju spomenutog cilja ostvaren je krajem lipnja otvaranjem restorana Miramare by Fratelli Cerea, a drugi je započet gostovanjem proslavljenog talijanskog virtuoza.
„Mislim da je Miramare by Fratelli Cerea među najljepšim restoranima u Hrvatskoj i siguran sam da ima potencijala za Michelinovu zvjezdicu. Ovo je tek početak naše suradnje s Valamarom. Imamo još prostora za napredak, ali već sada sam izuzetno zadovoljan s jelima koja izlaze iz kuhinje jer smo Miramare otvorili krajem lipnja, a već smo postigli poprilično visoku kvalitetu koju i gosti prepoznaju“, izjavio je tijekom večere dobro raspoloženi Bobo Cerea.
Goste koji su objedovali u romantičnom ambijentu pored bazena, s fantastičnim pogledima na pučinu i zalazak sunca, Cerea je pozdravio nježnim i kremastim „špagetima“ od sirove tune u slasnom umaku Bagna Cauda. Jednostavnim, no opet moćnim jelom najavio je večer mediteranske gastronomske rapsodije.
Na tanjuru su se potom našli rep škampa na mariniranim patlidžanima, krema od pistacija i butarga cipla. Vizualno atraktivna i okusom raskošna delicija bili su savršena uvertira za rižoto, vječni klasik lombardijske tradicionalne kuhinje. Bobo Cerea je za ovu prigodu odlučio uzeti samo najbolje od plodova Jadranskog mora te pripremio kremasti rižoto s jakobovim kapicama, kozicama, dagnjama i škampima. Rižoto je krasila valovito kremasta tekstura za koju je prvenstveno zaslužan temeljac jer, kako kažu u srcu Lombardije, da bi imao dobar rižot, moraš imati Carnaroli rižu i dobar temeljac.
No, zvijezda večeri su svakako bili Paccheri da Vittorio, jelo od tri vrste rajčica i pet do šest godina odležanog parmezana s daškom svježeg bosiljka. Riječ je o svjetski poznatoj tjestenini s rajčicama koja se nalazi i na degustacijskom meniju samog Da Vittoria i stoga možemo doslovno reći da vrijedi tri Michelinove zvjezdice, a Cerea je gostima otkrio da tajna njene baršunaste, posve glatke teksture leži u temperaturi kuhanja umaka i u neprekidnom miješanju, kao kad se kuha rižoto.
Tavu ispunjenu kremastim, crvenim sokom rajčica zamijenio je potom tanjur s vladarom obalnog mora. Gosti su uživali u fileu brancina na kremi od krumpira sa šafranom, a već bogatu paletu boja upotpunila je marmelada od žute rajčice, prah od maslina i kapara te granita od mediteranskog bilja.
Večer mediteranske tradicije zaokružio je desert, odnosno – deserti. Iako je na degustacijskom meniju kao desert predstavljen „samo“ čokoladni tiramisu u čaši, Cerea je obišao sve stolove i osobno gostima poslužio i male cannole (punjene na licu mjesta, pred svakim gostom ponaosob!), kao i Cerein glasoviti ljetni panettone, tako da je svatko imao priliku kušati čak tri slastice. Na kraju je gostima poslužen i Espreso Martini, osvježavajući a moćni koktel koji se savršeno sljubio s desertima.
Gastro rapsodija pritom nije završila ovom Cereinom večerom, jer je degustacijski meni s potpisom braće Cerea uklopljen u redovnu ponudu i dostupan je svim gostima Miramare by Fratelli Cerea restorana, koji ostaje otvoren do listopada. No, ovime je suradnje Valamara i obitelji Cerea tek započela. Osim otvaranja restorana, suradnja podrazumijeva i višemjesečne treninge za Valamarove kuhare, voditelje restorana, sommeliere i druge djelatnike restorana kako u Valamarovim restoranima u Hrvatskoj, tako i u restoranima obitelji Cerea u Italiji, u čemu će svakako sudjelovati tim restorana Miramare, ali i brojni drugi specijalisti hrane i pića u Valamaru.
“Valamar kontinuirano ulaže u hrvatsku gastronomiju te u svojoj ponudi već ima brojne inovativne koncepte i prepoznatljive F&B objekte. Braća Enrico „Chicco“ i Roberto “Bobo“ Cerea, jedni su od najutjecajnijih europskih chefova, čije su Michelinove zvjezdice napravile iznimno mnogo za talijansko područje Bergamo, kao i za sve druge destinacije u kojima su otvorili svoje restorane. Bobo je prošle godine u našem restoranu Spinnaker na porečkoj rivi napravio pravi gastro spektakl, stoga smo uvjereni kako ovo nije samo dugoročno strateški bitan potez za Valamar, već i za hrvatski turizam te samu destinaciju. Iznimna nam je čast ponovno surađivati s ovim gastro virtuozima, a još veća što će naši zaposlenici imati priliku od njih učiti zanat. Ovaj početak suradnje temelj je za izgradnju odnosa s obitelji Cerea i zajedničke projekte najvišeg nivoa u budućnosti”, izjavio je Dario Kinkela, direktor sektora hrane i pića u Valamaru.
Ova suradnja ostvaruje se upravo u godini u kojoj Valamar, vodeća hrvatska turistička kompanija, obilježava 70 godina postojanja. Valamar je prepoznat kao najbolji poslodavac, najveći investitor te kvalitetan partner destinacijama i lokalnim poduzetnicima, a kontinuirana ulaganja u društvenu odgovornost, proizvode, destinacije i lokalne zajednicu okosnica su stvaranja novih dugoročnih vrijednosti poslovanja Valamara.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Prepoznatljiv po svojem glamuru i perfekcionizmu, stilist i modni vizionar Marko Grubnić ponovno demonstrira kako izgled može biti osobni potpis, manifest i umjetnička izjava.
U svijetu mode, gdje se vizije mijenjaju brže nego se ispisuju trendovski manifesti, odlazak darija vitalea iz versacea u manje od godinu dana djeluje poput munje koja nakratko rasiječe nebo pa nestane, ostavljajući za sobom više pitanja nego odgovora. Njegov kratki mandat pretvorio se u fantastično zgusnutu priču o ambiciji, industrijskim tektonskim poremećajima, estetskim sudarima i suptilnim političkim turbulencijama koje rijetko dospiju na površinu. A ipak, svaki detalj otkriva novu perspektivu o tome kako se velika modna kuća nosi s vlastitom prošlošću i budućnošću, pogotovo u trenutku kad promjena vlasništva neminovno pomiče sve unutarnje kotačiće.
Američka voditeljica otvoreno podržala zakon koji će zabraniti korištenje društvenih mreža mladima do 16 godina i poručila da taj potez štiti djecu od ovisnosti, pornografije i gubitka socijalnih vještina.