Milica Šundov Šupe, slavna food blogerica te vlasnica Instagram profila milyfoodhr, svakodnevno oduševljava fanove svojim receptima.
Milica ima bogatu gastro biografiju, a za sebe kaže: “Uvijek sam imala izražen interes za gastronomiju i sve što je povezano s njom. Iza mene je niz gastro projekata i priloga u našim časopisima. Iako sam tada na jedan drugi način sudjelovala u takvim projektima učila sam od velikih uredničkih i fotografskih imena … Moja me znatiželja i strast prema dobroj hrani tjera da uvijek iznova otkrivam nove namirnice i njihove kombinacije ali i drugačije načine izražavanja. Novo vrijeme donijelo je nove tehnologije, a kažu da si mlad onoliko koliko ih brzo usvajaš! Oduševila sam se platformom Tik Tok i tako je počela 2021. počela moja food-blogerska avantura. Kuhanje me opušta, doživljavam ga kao još jedan način kroz koji se mogu kreativno izraziti. Usporedila bih cijeli proces stvaranja jela sa slikanjem ili komponiranjem glazbe. Uz iste sastojke ipak će svatko dobiti potpuno drugačiji rezultat. Potpuno osoban, drugačije teksture i okusa. Moje kuhanje obilježili su okusi i mirisi rodne Dalmacije a dodatno su ga obogatila različita mjesta u kojima sam kasnije živjela a posebnima su ih učinili ljudi za koje sam kuhala i koji su meni kuhali. Shvatili ste, hrana je vrlo važna u mom životu i naprosto je obožavam snimati i pisati o njoj iz dana u dan. Osim hrane veliki sam ljubitelj dobrog vina i finih koktela tako da ćete na mom profilu naći poneki takav recept.”
Sada je s HELLO! magazinom ekskluzivno podijelila recepte koje ćemo pripremati nekoliko puta tjedno, definitivno.
LJUTI BATACI I GAZPACHO OD MANGA
Za ljute batake:
1 kg bataka @medimursko pile
1 žlica krupne morske soli
1 žlica crvene ljute dimljene paprike
1 žlica češnjaka u prahu
1 žlica
Drveni štapići
1 mango
1 svježi krastavac
1/2 ananasa
½ crvene paprike
1/ zelene ljute papričica
50 ml maslinovog ulja
2 naranče
1 limun
½ avokada
svežanj peršina
Par kapi tabasca, prstohvat soli
PRIPREMA:
1. Batake oprati, zarezati pri vrhu i odvojiti od kosti kako biste ogolili kost. Možete ih i dodatno nataknuti na male drvene štapiće kako bi ih bilo lakše umakati u gazpacho.
2. Napravite mješavinu od svih navedenih začina pa dobro obložite batake i prelijte uljem. Neka malo odleže u ulju prije pečenja.
3. Ispecite batake na roštilju.
4. Ogulite voće i povrće, krastavac operite, iscijedite sok od naranče i limuna.
5. U blender ubacite, mango, 1/2 avokada 1/2 ananasa, malo ljute zelene papričice, 1/2 krastavca, sok od jedne i pol naranče i jednog limuna te peršin. Sve smiksajte i dodajte par kapi tabasca, mrvicu soli.
Nasjeckajte: ¼ ananasa na sitne kockice, pola crvene slatke papričice što sitnije, 2 mlada luka i pola krastavca. Pola naranče nasjeckajte na trokutiće. Razlijte gazpacho u čaše koje ste kratko stavili u frizer. Nasjeckano povrće rasporedite po čašama i ukrasite trokutićima naranče. Zalijte s mrvicu maslinovog ulja. Ulijte gazpacho u smrznute čaše, dodajte malo
Poslužite ljute batake s roštilja i hladnim gazpachom od manga. Nevjerojatno dobra kombinacija!
HUMUS
Ako volite slanutak, ovaj odlični bliskoistočni namaz bit će dobra ideja kad ne znate što biste još osim klasičnih narezaka pripremili za druženje s prijateljima.
SASTOJCI:
2 limenke od 400 g slanutka (slanutak/chickpeas)
1 žličica soli
1 režanj češnjaka
2-3 žlice tahinija (paste od sezama)
sok pola limuna
1/2 dcl vode
prstohvat bijelog papra
1/2 dcl maslinovog ulja
Prepržene sjemenke sezama
PRIPREMA:
Slanutak isperite po mlazom hladne vode i očistite od opni ako ih ima. Ubacite u multipraktik zajedno s češnjakom, limunovim sokom i soli. Dodajte malo vode i počnite miksati. Malo po malo dodajte maslinovo ulje. Ako je smjesa previše gusta, dodajte još malo vode. Servirajte u zdjelu za posluživanje, napravite utore malom žlicom i pospite preprženim sezamom i prelijte maslinovim uljem. Poslužite uz preprženi kruh ili tortilje. Ponekad umjesto sezama odvojim jednu količinu slanutka, prepržim ga na tavici da bude malo hrskav pa začinim slatkom crvenom paprikom i kurkumom.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Ponekad se čini da savršen beauty trenutak zahtijeva cijeli arsenal proizvoda, no onda se pojave oni mali, pažljivo osmišljeni dragulji koji sve mijenjaju. Upravo takva mala revolucija stiže iz suradnje dvaju domaćih brendova – Ruka Beauty i JN Beauty – koji su udružili estetiku, stručnost i filozofiju „manje je više“ te stvorili mini glam duo koji stane u svaku torbicu, a pruža neočekivano snažan efekt.
Prepoznatljiv po svojem glamuru i perfekcionizmu, stilist i modni vizionar Marko Grubnić ponovno demonstrira kako izgled može biti osobni potpis, manifest i umjetnička izjava.
U svijetu mode, gdje se vizije mijenjaju brže nego se ispisuju trendovski manifesti, odlazak darija vitalea iz versacea u manje od godinu dana djeluje poput munje koja nakratko rasiječe nebo pa nestane, ostavljajući za sobom više pitanja nego odgovora. Njegov kratki mandat pretvorio se u fantastično zgusnutu priču o ambiciji, industrijskim tektonskim poremećajima, estetskim sudarima i suptilnim političkim turbulencijama koje rijetko dospiju na površinu. A ipak, svaki detalj otkriva novu perspektivu o tome kako se velika modna kuća nosi s vlastitom prošlošću i budućnošću, pogotovo u trenutku kad promjena vlasništva neminovno pomiče sve unutarnje kotačiće.
Američka voditeljica otvoreno podržala zakon koji će zabraniti korištenje društvenih mreža mladima do 16 godina i poručila da taj potez štiti djecu od ovisnosti, pornografije i gubitka socijalnih vještina.