Milica Šundov Šupe, slavna food blogerica te vlasnica Instagram profila milyfoodhr, svakodnevno oduševljava fanove svojim receptima.
Milica ima bogatu gastro biografiju, a za sebe kaže: “Uvijek sam imala izražen interes za gastronomiju i sve što je povezano s njom. Iza mene je niz gastro projekata i priloga u našim časopisima. Iako sam tada na jedan drugi način sudjelovala u takvim projektima učila sam od velikih uredničkih i fotografskih imena … Moja me znatiželja i strast prema dobroj hrani tjera da uvijek iznova otkrivam nove namirnice i njihove kombinacije ali i drugačije načine izražavanja. Novo vrijeme donijelo je nove tehnologije, a kažu da si mlad onoliko koliko ih brzo usvajaš! Oduševila sam se platformom Tik Tok i tako je počela 2021. počela moja food-blogerska avantura. Kuhanje me opušta, doživljavam ga kao još jedan način kroz koji se mogu kreativno izraziti. Usporedila bih cijeli proces stvaranja jela sa slikanjem ili komponiranjem glazbe. Uz iste sastojke ipak će svatko dobiti potpuno drugačiji rezultat. Potpuno osoban, drugačije teksture i okusa. Moje kuhanje obilježili su okusi i mirisi rodne Dalmacije a dodatno su ga obogatila različita mjesta u kojima sam kasnije živjela a posebnima su ih učinili ljudi za koje sam kuhala i koji su meni kuhali. Shvatili ste, hrana je vrlo važna u mom životu i naprosto je obožavam snimati i pisati o njoj iz dana u dan. Osim hrane veliki sam ljubitelj dobrog vina i finih koktela tako da ćete na mom profilu naći poneki takav recept.”
Sada je s HELLO! magazinom ekskluzivno podijelila recepte koje ćemo pripremati nekoliko puta tjedno, definitivno.
LJUTI BATACI I GAZPACHO OD MANGA
Za ljute batake:
1 kg bataka @medimursko pile
1 žlica krupne morske soli
1 žlica crvene ljute dimljene paprike
1 žlica češnjaka u prahu
1 žlica
Drveni štapići
1 mango
1 svježi krastavac
1/2 ananasa
½ crvene paprike
1/ zelene ljute papričica
50 ml maslinovog ulja
2 naranče
1 limun
½ avokada
svežanj peršina
Par kapi tabasca, prstohvat soli
PRIPREMA:
1. Batake oprati, zarezati pri vrhu i odvojiti od kosti kako biste ogolili kost. Možete ih i dodatno nataknuti na male drvene štapiće kako bi ih bilo lakše umakati u gazpacho.
2. Napravite mješavinu od svih navedenih začina pa dobro obložite batake i prelijte uljem. Neka malo odleže u ulju prije pečenja.
3. Ispecite batake na roštilju.
4. Ogulite voće i povrće, krastavac operite, iscijedite sok od naranče i limuna.
5. U blender ubacite, mango, 1/2 avokada 1/2 ananasa, malo ljute zelene papričice, 1/2 krastavca, sok od jedne i pol naranče i jednog limuna te peršin. Sve smiksajte i dodajte par kapi tabasca, mrvicu soli.
Nasjeckajte: ¼ ananasa na sitne kockice, pola crvene slatke papričice što sitnije, 2 mlada luka i pola krastavca. Pola naranče nasjeckajte na trokutiće. Razlijte gazpacho u čaše koje ste kratko stavili u frizer. Nasjeckano povrće rasporedite po čašama i ukrasite trokutićima naranče. Zalijte s mrvicu maslinovog ulja. Ulijte gazpacho u smrznute čaše, dodajte malo
Poslužite ljute batake s roštilja i hladnim gazpachom od manga. Nevjerojatno dobra kombinacija!
HUMUS
Ako volite slanutak, ovaj odlični bliskoistočni namaz bit će dobra ideja kad ne znate što biste još osim klasičnih narezaka pripremili za druženje s prijateljima.
SASTOJCI:
2 limenke od 400 g slanutka (slanutak/chickpeas)
1 žličica soli
1 režanj češnjaka
2-3 žlice tahinija (paste od sezama)
sok pola limuna
1/2 dcl vode
prstohvat bijelog papra
1/2 dcl maslinovog ulja
Prepržene sjemenke sezama
PRIPREMA:
Slanutak isperite po mlazom hladne vode i očistite od opni ako ih ima. Ubacite u multipraktik zajedno s češnjakom, limunovim sokom i soli. Dodajte malo vode i počnite miksati. Malo po malo dodajte maslinovo ulje. Ako je smjesa previše gusta, dodajte još malo vode. Servirajte u zdjelu za posluživanje, napravite utore malom žlicom i pospite preprženim sezamom i prelijte maslinovim uljem. Poslužite uz preprženi kruh ili tortilje. Ponekad umjesto sezama odvojim jednu količinu slanutka, prepržim ga na tavici da bude malo hrskav pa začinim slatkom crvenom paprikom i kurkumom.
Od gradskih terasa u srcu Zagreba, poput Botaničkog vrta ili Tkalčićeve ulice, do lounge barova na obali u Splitu ili Dubrovniku, slavimo ga na ljetnim zabavama, vjenčanjima ili kao idealan predah na plaži, a svjedoče o tome i nasmijana lica, instagramske priče i sve češće zdravice u njegovo ime.
Ako ste mislili da ste probali sve verzije talijanskih klasika - razmislite ponovno. Ovo nisu obične lazanje, niti je ovo klasična focaccia. Ovo je dekadentna, sočna, hrskava fuzija koja miriše na nedjeljni ručak i izgleda kao san u obliku kruha. Tri sloja tijesta, bogat bešamel, moćan mesni ragu s crnim vinom i dašak parmezana za hrskavi završetak.
Rodom iz Makarske, Marko Andrijašević se nakon 15 godina provedenih u Francuskoj vratio kući i pokrenuo Marendologiju - projekt čije nas fotografije i snimke ljeta u Dalmaciji vraćaju u djetinjstvo.
Moda nikada nije bila samo prostor za kreativnost – ona je oduvijek i poprište dramatičnih priča. Jer, iako je vanjski sloj ove industrije obavijen sjajem, sofisticiranošću i ljepotom, ispod površine često vrije.
Premda današnjim očima djeluje sasvim uobičajeno, naslovnica američkog Voguea iz studenoga 1988. godine bila je prava modna prekretnica. Ispod natpisa “stvarna cijena izgleda”, izraelska manekenka Michaela Bercu gleda mimo objektiva, ima razbarušenu kosu i nosi sjajnu, draguljima ukrašenu couture jaknu Christiana Lacroixa, vrijednu deset tisuća dolara.
Nakon gotovo četiri desetljeća na čelnoj poziciji američkog izdanja magazina Vogue, legendarna urednica Anna Wintour odlučila je napraviti korak unatrag. No, iako napušta ulogu glavne urednice, ovo nije njezino umirovljenje – Wintour će i dalje ostati jedna od ključnih figura u upravljačkoj strukturi izdavačke kuće Condé Nast, pod čijom kapom se, uz Vogue, nalaze i drugi globalno relevantni naslovi poput Vanity Faira i Glamoura.