Kada posao završi, Fooling Around počinje: Esplanadina Oleander terasa ponovno postaje najpoželjniji zagrebački afterwork
Zagreb ovih dana službeno ulazi u svoju najčarobniju sezonu — onu u kojoj se grad oblači u sjajna svjetla, a ritam poslijepodnevnih druženja postaje topliji, spontaniji i neopisivo uzbudljiv. Ako postoji mjesto koje savršeno spaja sve ono zbog čega volimo adventsku atmosferu, onda je to Oleander terasa hotela Esplanade, koja se i ove godine pretvara u najpoželjniji afterwork u gradu zahvaljujući jedinstvenoj priči Fooling Arounda.
Na pretpremijernom druženju u Esplanade 1925 Lobby & Cocktail Baru organizatori — agencije Kokoš ili jaje i MPG, uz hotel Esplanade — predstavili su novi bistro koncept koji će obilježiti ovu adventsku sezonu. Ako je suditi prema prvom dojmu uzvanika, Fooling Around by Fuliranje ove će zime biti epicentar dobre energije, kreativnih okusa i najzabavnijih blagdanskih rituala.
Blagdanski Orient Express vraća se – ali u potpuno novom izdanju
Od 26. studenoga 2025. do 1. siječnja 2026. Oleander terasa ponovno postaje dom blagdanskog Orient Expressa. Ove godine donosi važan novitet: svaki od devet vagona spajat će po jedan restoran i jedan bar u posebne “gastro-and-cocktail” tandeme. Savršeno za sve koji obožavaju mix’n’match filozofiju — malo fino, malo zabavno, malo neočekivano.
Na predstavljanju je vladalo uzbuđenje jer su uzvanici prvi imali priliku kušati uzorke ovogodišnjih kreacija: od hrskavih losos štapića i Esplanadinih štrukli do slatkog čokoladnog moussea sa začinima slastičarke Mirjane Špoljar. Uz sve to, bar tim predvođen Vjenceslavom Madijevm poslužio je selekciju toplih, aromatičnih koktela koji kao da su stvoreni za razigrane zimske večeri.
Zvijezda među njima? The Štrukli Affair — koktel koji uspijeva spojiti liker od jogurta, slanu karamelu, krušku, gin i hrskavi parmezan-disk. Da, zvuči neočekivano. I upravo zato savršeno paše ovoj priči.
Mladi bistro chefovi, top barovi i najbolje klupske večeri – sve na jednom mjestu
Fooling Around ove godine donosi potpuno novu dinamiku zagrebačke adventske scene. Novi bistro koncept spaja talente mlade bistro kulture i vrhunske chefove koji su stvarali kultna jela zagrebačke restoranske scene. Od gluten-free i veganskih opcija do raskošnih blagdanskih zalogaja, sve je dizajnirano tako da potakne radoznalost i razigra nepce.
Tu su i gostovanja barova iz Zadra, Beograda i s Hvara, dok će večernji ritam oblikovati najpoznatiji klupski programi — RNB Confusion i FRKA. Srijede su rezervirane za latino plesne radionice, utorci za akustiku, a vikendi za bubbly bruncheve koji prizivaju one najljepše, bezbrižne trenutke usred prosinca.
Najveći hitovi adventske gastronomije — na jednom mjestu
Ove godine ponuda je raskošnija nego ikad prije:
Noel* ponovno donosi Michelinovu estetiku u funky blagdanskom formatu, s kroketima od dimljenog bunceka, arancinima s pečenom puretinom i porchetta burgerima.
Peti Kupe x Bora Winery stiže s talijanskim sendvičima, domaćim lasagnama i vinima koja griju dušu.
BioMania će oduševiti sve koji traže vegansku, organsku i bezglutensku gastronomiju — od Sarma burgera do zimske curry juhe.
Debeli Dabar x Urania Bar donosi comfort street food inspiriran domaćim blagdanskim stolom (picek u pecivu kao reinterpretacija mlinaca – apsolutni hit!).
SoHo Sushi x KOi Bar u advent unose japansku fuziju — sushi boxevi, tempura shrimp i topli kokteli s dalekim aromama.
Melt x Ginglebells brinu se za sve ljubitelje slatkog i toplih zimskih koktela.
Acrobat Svijet Vina donosi kobe specijalitete i prestižne vinske etikete.
Institut za kobasice Mate Jankovića brine se da najpopularniji adventski klasik – kobasica – i ove godine bude podignut na sasvim novu razinu.
Sve to zaokruženo je Centralnom stanicom, koju vodi miksolog Filip Lipnik, uz gostovanja barova iz Zadra, Beograda i Hvara te posebne tople koktele, alkoholne čokolade i desertne poslastice.
Advent u Zagrebu nikad nije zvučao bolje
Fooling Around svake večeri donosi novi afterwork vibe — od akustičnih nastupa do plesnih večeri, kultnih party programa i iznenađenja koja su organizatori pripremili u povodu 100. obljetnice hotela Esplanade.
Uz besplatan ulaz, radno vrijeme prilagođeno spontanim susretima i program koji iz dana u dan iznenađuje, Oleander terasa ponovno postaje adventska destinacija o kojoj se govori, koju se fotografira i na koju se svi uvijek vraćaju. Jer kada posao završi… Fooling Around tek počinje!
U iščekivanju Božića, ali i posljednje epizode, donosimo recept za doboš tortu – savršen klasik za blagdanski stol, koji spaja tradiciju i nezaboravne okuse Austro-Ugarske.
Bakalar, skandinavska riba koja je stoljećima bila specijalitet hladnih sjevernih mora, danas je nezaobilazna delicija mediteranske kuhinje, posebno tijekom blagdana. Taj fascinantni spoj tradicije i okusa u Istri doživljava pravu renesansu, a recept za jednostavno i brzo jelo koje oduševljava i najmlađe otkriva Aleksandar Stefanov, majstor bakalara s iskustvom od gotovo tri desetljeća.
U trenutku kada namirnica postaje glavna priča, a jednostavnost prostor za kreativnost, nastaje zimski meni koji slavi čiste okuse, tišinu prostora i večeri koje se pamte – bez žurbe, bez viška, s jasnim karakterom.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
U danu koji prirodno poziva na tišinu, usporavanje i povratak sebi, Matija Cvek objavio je novu pjesmu – onu koja ne traži pažnju glasno, ali je dobiva iskreno. Objavljena na Božić, pjesma Dom su ljudi (radni naziv prema poruci) donosi jednostavnu, ali duboko univerzalnu misao: dom nisu ni gradovi ni adrese, nego ljudi s kojima dijelimo život.
U Ujedinjenom Kraljevstvu utrka za vrh glazbenih ljestvica svake je godine u prosincu žešća nego u bilo kojem drugom razdoblju. Tijekom božićnog tjedna i najveće zvijezde i manje poznata imena ulažu iznimne napore kako bi s pjesmom ili albumom dosegli prvo mjesto – jer se božićni broj jedan smatra osobito prestižnim i simbolički snažnim uspjehom.
Vratimo se nakratko u veljaču. Dodjela Grammyja 2025. godine i Beyoncé koja ispisuje povijest. Ne samo da joj je napokon dodijeljena najvažnija nagrada večeri, album godine, nego je postala i prva crna žena koja je osvojila Grammy za najbolji country album – za Cowboy Carter. Nedavne promjene koje je uvela Recording Academy tu pobjedu čine još monumentalnijom: moguće je da je Beyoncé ujedno i posljednja osoba koja će ikada osvojiti tu nagradu u tom obliku.
Godinama se činilo da je Gmail adresa nešto što dobiješ jednom – i zauvijek ostaje isto. Bez obzira na to jesi li je otvorio kao tinejdžer, pod nadimkom koji danas zvuči neugodno, ili prije nego što si mogao predvidjeti koliko će Google račun postati važan dio svakodnevice.