Postoji li osoba koju ne oduševljava juha od rajčice? Ovu ukusnu juhu obožavaju i maleni i veliki, a premda je sasvim dobra u instant izdanju, ništa se ne može mjeriti s domaćom juhom od rajčice, koja je puna nevjerojatnih okusa.
Ako ste od pripremanja juhe od rajčica kod kuće odustali još u djetinjstvu kad ste gledali baku kako pažljivo guli rajčice, ne brinite se, postoji puno lakših metoda, a Jamie Oliver predlaže da u svojem loncu pomiješate konzervirane rajčice sa svježim rajčicama koje uopće ne treba ni guliti.
Savršeno ukusna juha od rajčice može se napraviti i samo od rajčica, luka i vode i temeljca, no mi vam savjetujemo da isprobate slavni recept britanskog “Golog kuhara”, u kojem se nalaze i mrkva i celer.
SASTOJCI:
2 mrkve
2 štapića celera
2 srednje glavice luka
2 češnja češnjaka
maslinovo ulje
2 organske kocke pilećeg ili povrtnog temeljca sa smanjenim udjelom soli
2 x 400 g konzerve kvalitetnih rajčica šljive
6 velikih zrelih rajčica
½ vezice svježeg bosiljka (15 g)
Juha od rajčica a la Jamie
Ogulite i grubo narežite mrkvu, celer narežite na ploške, a luk ogulite i nasjeckajte na grubo. Ogulite i narežite češnjak.
Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, dodajte sve pripremljene sastojke, pa kuhajte s odignutim poklopcem 10 do 15 minuta, ili dok ne omekšaju.
Kocke za juhu izmrvite u vrč, prelijte s 1,5 litre kipuće vode i miješajte dok se ne otope.
Dodajte temeljac u tavu s povrćem s konzerviranim i svježim rajčicama (nemojte ih guliti).
Dobro promiješajte i pustite da zakipi, a zatim smanjite na laganoj vatri 10 minuta s poklopcem. U međuvremenu naberite lišće bosiljka.
Maknite posudu s vatre. Začinite po ukusu morskom soli i crnim paprom, a zatim promiješajte kroz listove bosiljka.
Običnim ili štapnim mikserom izmiksajte juhu dok ne postane glatka. Kušajte i provjerite začine, a zatim poslužite.
Ako juhu želite pretvoriti u cijeli obrok, iskopirajte trik iz američkih filmova i uz nju pojedite tostirani sendvič s topljenim sirom.