Postoji li osoba koju ne oduševljava juha od rajčice? Ovu ukusnu juhu obožavaju i maleni i veliki, a premda je sasvim dobra u instant izdanju, ništa se ne može mjeriti s domaćom juhom od rajčice, koja je puna nevjerojatnih okusa.
Ako ste od pripremanja juhe od rajčica kod kuće odustali još u djetinjstvu kad ste gledali baku kako pažljivo guli rajčice, ne brinite se, postoji puno lakših metoda, a Jamie Oliver predlaže da u svojem loncu pomiješate konzervirane rajčice sa svježim rajčicama koje uopće ne treba ni guliti.
Savršeno ukusna juha od rajčice može se napraviti i samo od rajčica, luka i vode i temeljca, no mi vam savjetujemo da isprobate slavni recept britanskog “Golog kuhara”, u kojem se nalaze i mrkva i celer.
SASTOJCI:
2 mrkve
2 štapića celera
2 srednje glavice luka
2 češnja češnjaka
maslinovo ulje
2 organske kocke pilećeg ili povrtnog temeljca sa smanjenim udjelom soli
2 x 400 g konzerve kvalitetnih rajčica šljive
6 velikih zrelih rajčica
½ vezice svježeg bosiljka (15 g)
Juha od rajčica a la Jamie
Ogulite i grubo narežite mrkvu, celer narežite na ploške, a luk ogulite i nasjeckajte na grubo. Ogulite i narežite češnjak.
Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, dodajte sve pripremljene sastojke, pa kuhajte s odignutim poklopcem 10 do 15 minuta, ili dok ne omekšaju.
Kocke za juhu izmrvite u vrč, prelijte s 1,5 litre kipuće vode i miješajte dok se ne otope.
Dodajte temeljac u tavu s povrćem s konzerviranim i svježim rajčicama (nemojte ih guliti).
Dobro promiješajte i pustite da zakipi, a zatim smanjite na laganoj vatri 10 minuta s poklopcem. U međuvremenu naberite lišće bosiljka.
Maknite posudu s vatre. Začinite po ukusu morskom soli i crnim paprom, a zatim promiješajte kroz listove bosiljka.
Običnim ili štapnim mikserom izmiksajte juhu dok ne postane glatka. Kušajte i provjerite začine, a zatim poslužite.
Ako juhu želite pretvoriti u cijeli obrok, iskopirajte trik iz američkih filmova i uz nju pojedite tostirani sendvič s topljenim sirom.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Britanski PR stručnjak tvrdi da su Harryjeve šale i medijski nastupi postali neučinkoviti te znak gubitka identiteta nakon odlaska iz kraljevske obitelji.
Glumac otkriva kako je politički govor o Tibetu doveo do dvadesetogodišnje zabrane prisustvovanja Oscaru i zašto nikada nije požalio što ga je izrekao.