Jinglingz na Kvatriću neće opustošiti vaše džepove: Isprobajte Zege Cheese Steak, germknedle od 6 eura i najveću kobasicu Adventa
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
Drugu godinu zaredom, Jinglingz festival unio je novu energiju u prostor udaljen svega nekoliko minuta od centra grada, no dovoljno daleko od redova i gužvi, pružajući svakodnevni zabavni program za sve generacije. Uz live svirke, DJ nastupe te raznoliku ponudu hrane i zimskih koktela, svatko može pronaći nešto po svom ukusu – čak i oni najzahtjevniji.
„Feel good“ osjećaj topline i zajedništva, kakav pamtimo iz prvih godina Adventa, ponovno je ispunio Kvatrić. Festival se i ove godine cijenama prilagodio Zagrepčanima, omogućujući svima da uživaju u predblagdanskom razdoblju bez straha za svoje džepove.
Već tijekom prvih dana ovogodišnjeg Adventa na Kvatriću izdvojilo se nekoliko jela koja su brzo osvojila brojne posjetitelje, a među favoritima očekivano se našla „zimska kraljica“ – germknedla. Ove godine dolazi u posebno maštovitoj verziji Bakinih slastica: poslužuje se u kremastom umaku od bijele čokolade, uz dodatak vruće čokolade s pistacijom. Neobično slatki doživljaj izgleda jednako dobro kao što i miriše, a pritom ostaje pristupačan po cijeni od 6 eura, što ga čini jednim od najtraženijih deserata.
No kakav bi to Advent bio bez fritula? Za one koji ne mogu bez njih i kojima je klasični čokoladni preljev pomalo dosadio, Jinglingz ove godine donosi originalnu i bogatu varijantu – fritule s preljevom od bijele čokolade i pistacija. Cijene se kreću od 4 eura nadalje, što dokazuje da omiljeni adventski zalogaji ne moraju biti luksuz, već dostupni svima.
“Najjači” sendvič Adventa pronaći ćete u kućici Vaya con Cobaya. Teško ga je riječima opisati, ali njihov Zege Cheese Steak ostat će još dugo zapamćen, kako zbog impresivne veličine, tako i zbog savršeno zapečenog mesa i bogate kombinacije sastojaka koji ga već sada čine jednim od najprepoznatljivijih hitova adventske sezone. A kad smo već kod veličine – za sve koji dolaze stvarno gladni pripremljen je pravi gurmanski izazov: najveća kobasica Adventa. Debrecinka duga čak 35 centimetara privlači poglede i prije nego što stigne do stola.
Za one najhrabrije i istinske ljubitelje tradicionalnih okusa, tu je zvijezda ponude – trgani buncek s čvarcima, zeljem i senfom, poslužen u mekanoj krafni by Crofna. Neobična kombinacija koju nećete pronaći nigdje drugdje na Adventu osvojila je i poznate domaće food blogere, koji su jednoglasno zaključili: fantastična ideja, vrhunski okus i nula kompromisa po pitanju štednje na sastojcima. Cijena mu je 10 eura.
Na Kvatriću ove godine nitko neće ostati gladan, ali ni s opustošenim džepovima. Sve novosti o Jinglingzu pratite svakodnevno na službenom Instagram profilu te nam se pridružite na najopuštenijoj zabavi u gradu!
U iščekivanju Božića, ali i posljednje epizode, donosimo recept za doboš tortu – savršen klasik za blagdanski stol, koji spaja tradiciju i nezaboravne okuse Austro-Ugarske.
Bakalar, skandinavska riba koja je stoljećima bila specijalitet hladnih sjevernih mora, danas je nezaobilazna delicija mediteranske kuhinje, posebno tijekom blagdana. Taj fascinantni spoj tradicije i okusa u Istri doživljava pravu renesansu, a recept za jednostavno i brzo jelo koje oduševljava i najmlađe otkriva Aleksandar Stefanov, majstor bakalara s iskustvom od gotovo tri desetljeća.
U trenutku kada namirnica postaje glavna priča, a jednostavnost prostor za kreativnost, nastaje zimski meni koji slavi čiste okuse, tišinu prostora i večeri koje se pamte – bez žurbe, bez viška, s jasnim karakterom.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
U danu koji prirodno poziva na tišinu, usporavanje i povratak sebi, Matija Cvek objavio je novu pjesmu – onu koja ne traži pažnju glasno, ali je dobiva iskreno. Objavljena na Božić, pjesma Dom su ljudi (radni naziv prema poruci) donosi jednostavnu, ali duboko univerzalnu misao: dom nisu ni gradovi ni adrese, nego ljudi s kojima dijelimo život.
U Ujedinjenom Kraljevstvu utrka za vrh glazbenih ljestvica svake je godine u prosincu žešća nego u bilo kojem drugom razdoblju. Tijekom božićnog tjedna i najveće zvijezde i manje poznata imena ulažu iznimne napore kako bi s pjesmom ili albumom dosegli prvo mjesto – jer se božićni broj jedan smatra osobito prestižnim i simbolički snažnim uspjehom.
Vratimo se nakratko u veljaču. Dodjela Grammyja 2025. godine i Beyoncé koja ispisuje povijest. Ne samo da joj je napokon dodijeljena najvažnija nagrada večeri, album godine, nego je postala i prva crna žena koja je osvojila Grammy za najbolji country album – za Cowboy Carter. Nedavne promjene koje je uvela Recording Academy tu pobjedu čine još monumentalnijom: moguće je da je Beyoncé ujedno i posljednja osoba koja će ikada osvojiti tu nagradu u tom obliku.
Godinama se činilo da je Gmail adresa nešto što dobiješ jednom – i zauvijek ostaje isto. Bez obzira na to jesi li je otvorio kao tinejdžer, pod nadimkom koji danas zvuči neugodno, ili prije nego što si mogao predvidjeti koliko će Google račun postati važan dio svakodnevice.