Nema ništa bolje od dobrog noćnog provoda – do sljedećeg jutra, kada se probudite s najgorim mamurlukom na svijetu. Ali do dana kada netko izmisli čudotvoran lijek, najbolja prevencija mamurluka je (nažalost) prestati piti alkohol – ili barem uvesti pažljiviji pristup pijenju.
Ako još niste spremni odreći se alkohola, postoje neki savjeti i trikovi koje možete pokušati pomoći da se osjećate manje neugodno ujutro. Tajna? Vaša prehrana.
Da, stručnjaci kažu da ako odaberete pravu hranu prije izlaska, obrok koji ste konzumirali prije pijenja može vam pomoći da ostanete hidrirani, siti i (nadajmo se) otupite svaki nadolazeći mamurluk. Međutim, odaberete li pogrešnu hranu prije pijenja, mogli biste se sljedeći dan osjećati još više napuhnuto, tromo i pokvareno.
Ovo je hrana koju preporučuju stručnjaci:
Pijte puno vode
Prije izlaska navečer, tijekom dana nastojte popiti najmanje dvije litre vode. Također preporuka je da prije samog izlaska, uz večeru popijete pola litre vode. Ljudi, ključno je ostati hidriran!
Možete čak dodati i krišku limuna za dodatno poboljšanje zdravlja – jetra obožavaju limun.
Pijte voćni sok ili kombuchu
Osim toga, mogli biste popiti čašu voćnog soka kako biste održali razinu vitamina C (budući da je vitamin C jedan od hranjivih tvari koje alkohol iscrpljuje) ili kombuchu – fermentirani čaj koji pogoduje crijevima. Također bi i probiotik, poput kefira, mogao dati vašem mikrobiomu poticaj prijateljskim bakterijama, kao i pomoći vam da obložite želudac i usporite stopu apsorpcije alkohola u vašoj krvi.
Natrpajte se (zdravim) mastima
Hrana s većim udjelom masnoće dulje ostaje u želucu – dakle, što je trbuh dulje ‘obložen’, to će se alkohol sporije apsorbirati u krv (i nadamo se da je manja vjerojatnost da ćete se sljedećeg jutra osjećati kao da ste umrli).
Sushi, ramen, miso juha, kimchi i pomfrit, koji su osnova mnogih azijskih kultura, idealni su za jačanje crijevnih bakterija. Ako jedete kod kuće, pokušajte potražiti recept za miso smeđu rižu i losos, pečenje s rezancima od tofua ili, kao alternativu za vegane, tofu ramen.
Dodajte neke sastojke koje jetra voli
Kurkuma, cimet, kelj, brokula, cikla, avokado i limun fantastične su namirnice koje pomažu u održavanju jetre, stoga nije loše pojesti ih dosta tijekom dana prije nego što odete u izlazak.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Britanski PR stručnjak tvrdi da su Harryjeve šale i medijski nastupi postali neučinkoviti te znak gubitka identiteta nakon odlaska iz kraljevske obitelji.
Glumac otkriva kako je politički govor o Tibetu doveo do dvadesetogodišnje zabrane prisustvovanja Oscaru i zašto nikada nije požalio što ga je izrekao.