Gabriela Filca donosi okuse Like i Gacke u nezaboravnom spoju tradicije i modernih tehnika
Gabriela Filca, glavna kuharica renomiranog hrvatskog restorana Nebo, nedavno je predstavila svoj prvi samostalni meni u prirodnom okruženju Like, na obali rijeke Gacke.
Ovaj događaj označava važnu prekretnicu u njezinoj karijeri, donoseći na stol konceptualnu i osmišljenu kolekciju jela koja spajaju suvremene tehnike s bogatstvom tradicije i prirode.
U rustikalnoj atmosferi, u okruženju koje ističe ljepotu netaknutih prirodnih krajolika, Gabriela Filca je ugostila niz zaljubljenika u gastronomiju, prikazujući specifičan pristup kuhinji i filozofiju koja stoji iza njezina rada.
Svojim menijem Gabriela Filca oslanja se na posvetu bliskim osobama
Njezin novi meni u Nebu oslanja se na osobnu inspiraciju i posvetu bliskim osobama koje su obilježile njezin život i usmjerile je prema svijetu kulinarstva. Gabriela ističe kako je odrastanje u obitelji koja njeguje domaću hranu i autentične okuse bilo presudno za formiranje njezinog stila kuhanja. Domaći njoki, koji su prisutni u novom meniju, evociraju sjećanja na recepte njezine majke, dok je jelo „Kovač“, koje se temelji na ribljim filetima, posvećeno mentoru i kolegi chefu Deniju. On je igrao ključnu ulogu u njezinom usavršavanju tehnika odležavanja i pripreme morskih delicija. Ovim je izborom jela Gabriela dala intiman pogled u svoj kulinarski svijet, spajajući profesionalno i osobno u jedinstven doživljaj.
Posebnu pažnju zaslužuju neka od jela koja ističu autentičnost i raznolikost hrvatskih regija. Jelo koje uključuje puža u kombinaciji s bukovačom, celerom i grožđicama očituje njeno majstorstvo u balansiranju tekstura i okusa, dok je simentalka sa šipkom, broskvom i crnim korijenom dokaz njezine predanosti lokalnim i sezonskim namirnicama. Osim toga, Gabriela je u meni uvrstila i jelo od drena s kremom i pirovim žitaricama, naglašavajući bogatstvo plodova hrvatske jeseni, a jelo „More“ s dominantnim okusima srednje Dalmacije još je jedno od njenih inovativnih kreacija.
Odrastanje na vlastitoj zemlji u Prokiku, u Lici, gdje je od malih nogu sudjelovala u uzgoju hrane i stvaranju obiteljskih jela, ostavilo je dubok trag na njezin način razmišljanja o hrani i kulinarstvu. Filca naglašava kako je osnovna ideja ovog menija „s farme na stol“, čime želi istaknuti važnost sezonskih i lokalno uzgojenih sastojaka. Prirodni okoliš Like nije samo kontekst u kojem je njezin kulinarski put započeo već i inspiracija za održivu kuhinju kojoj je posvećena. Uz pravu dozu inovativnosti, svaki je tanjur prepoznatljiv, ali istovremeno prizeman i povezan s njezinim korijenima.
Gabriela Filca ističe i važnost ekološke odgovornosti u svojem radu, s posebnim naglaskom na „zero waste“ filozofiju
U suradnji s timom restorana Nebo, trudi se iskoristiti svaki sastojak do maksimuma, a posebna pažnja posvećena je očuvanju prirodnih resursa. Ovakva posvećenost ne samo da pridonosi ekološkoj održivosti nego i podupire visok standard kvalitete koji je Nebo doveo do prestižnog MICHELIN priznanja. Uz filozofiju ekološke odgovornosti, Gabriela vjeruje da će nova generacija hrvatskih kuhara svojim svježim idejama i kreativnošću dodatno obogatiti gastronomsku scenu Hrvatske.
Uz Gabrielu, restoran Nebo ima i talentiranog glavnog sommeliera Tomislava Mikinca, koji se može pohvaliti titulom sommelierskog prvaka Istre i Kvarnera. Mikinac je kreirao vinsku kartu koja broji više od 500 etiketa te je u stalnom procesu nadopunjavanja i prilagodbe sezonskom meniju restorana. Njegovo znanje i preciznost u slaganju vinskih kombinacija koje savršeno nadopunjuju Gabrieline kulinarske kreacije dodaju novu dimenziju cjelokupnom gastronomskom iskustvu koje Nebo pruža svojim gostima.
Restoran Nebo, smješten u Rijeci s pogledom na Jadransko more, spaja inovativne i tradicionalne hrvatske okuse u jedinstveno iskustvo koje nadilazi standardni fine dining. Uz gurmanske kreacije u elegantnom ambijentu restorana, gosti mogu uživati i u večernjim koktelima u lounge dijelu, pružajući im cjelovito iskustvo hrvatske gastronomije u suvremenom ruhu. Nebo je stoga postao destinacija koja odražava vrhunsku kuhinju, lokalne okuse i prirodne ljepote, vodeći posjetitelje na putovanje kroz okuse i mirise Hrvatske.
Od gradskih terasa u srcu Zagreba, poput Botaničkog vrta ili Tkalčićeve ulice, do lounge barova na obali u Splitu ili Dubrovniku, slavimo ga na ljetnim zabavama, vjenčanjima ili kao idealan predah na plaži, a svjedoče o tome i nasmijana lica, instagramske priče i sve češće zdravice u njegovo ime.
Ako ste mislili da ste probali sve verzije talijanskih klasika - razmislite ponovno. Ovo nisu obične lazanje, niti je ovo klasična focaccia. Ovo je dekadentna, sočna, hrskava fuzija koja miriše na nedjeljni ručak i izgleda kao san u obliku kruha. Tri sloja tijesta, bogat bešamel, moćan mesni ragu s crnim vinom i dašak parmezana za hrskavi završetak.
Rodom iz Makarske, Marko Andrijašević se nakon 15 godina provedenih u Francuskoj vratio kući i pokrenuo Marendologiju - projekt čije nas fotografije i snimke ljeta u Dalmaciji vraćaju u djetinjstvo.
Ako ste se posljednjih godina zatekli na bilo kojem važnom zagrebačkom eventu – od art otvaranja do rooftop partyja – velike su šanse da ste uočili jednog od najoriginalnijih muškaraca domaće modne scene: Matu Rončevića. Karizmatični PR-ovac iz agencije PRiredba nezaustavljivo dominira gradskim asfaltom i društvenim kalendarom, a njegov najnoviji styling samo potvrđuje ono što već dobro znamo – Mate ne slijedi trendove, on ih postavlja.
Neki glasovi ne prestaju odjekivati – čak ni kada se oko njih sve promijeni. Takav je glas Pere Galića, kultnog frontmena Opće opasnosti, koji nakon emotivnog i glazbeno intenzivnog razdoblja odlučuje napraviti hrabar korak: započinje samostalnu karijeru i predstavlja svoj prvi solo singl Na kraju. I to na način koji je i moćan i ranjiv – točno onakav kakvog ga pamtimo.
Svi želimo znati što nas čeka u danima pred nama, pogotovo kad su u pitanju ljubav, posao i zdravlje. Zvijezde ne lažu, a njihovi tajni signali mogu nas voditi kroz složene životne situacije. Ovaj tjedan donosi uzbudljive promjene, nepredvidive prilike i neizbježne izazove, ali samo ako znate gdje gledati i kako slušati svoj unutarnji glas.