Fuliranje je otvoreno: Otkrijte najčarobniji adventski kutak Zagreba
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
Na 16 ugostiteljskih kućica izmjenjuju se poznata i nova imena, a svaka donosi vlastiti potpis, vlastiti mali svemir. Od šiš kobasica i mirisnog bunceka koji budi nostalgiju, preko gulaša od divljači, punjenih paprika i odvažnih tapasa, pa sve do hobotnice u tempuri i tunina gulaša – ponuda je ove godine nikad raznolikija i nikad razigranija. Street food klasici poput burgera i pizze dobivaju svoje kreativne interpretacije, dok zimski napitci i maštoviti kokteli stvaraju savršenu ravnotežu između tradicije i modernog gastro užitka.
Noel*, Buncek, Spud Bud, Brûlée Bar, Rakijarnica, Pastamisee, Strikoman’s, GINgle Bells, Dante tapas & more, Gdje je Jura?, Mama zakucava, Pizza Social Club, Picnic Mingle & Fun, ŠišCo by Mario Mihelj, Chef’s Burger by Ivan Pažanin i Institut za kobasice by Mate Janković – sve su to imena koja ove zime potpisuju Fuliranje i dokazuju da je gurmanski užitak jedan od glavnih razloga zbog kojih se ovamo dolazi.
Mjesto gdje plešu sve generacije
Glazbeni program Fuliranja podsjeća na ono najbolje iz gradskih festivala – živ, raznolik, iskren. Ponedjeljkom Strossmayerov trg postaje rasplesani podij za „Superseniore“, u suradnji s Maticom umirovljenika grada Zagreba. Miro Ungar, Šleper Šlager, Kristijan Beluhan, Ajngemahtec band, Robert Mareković i Swingers band vraćaju neke zaboravljene melodije u srce grada, a umirovljenici ne samo da plešu – oni i nastupaju, donoseći svoju toplinu i zajedništvo.
Utorci pripadaju glazbenoj kuhinji, srijede Cro danceu koji puni trg smijehom i nostalgijom, a četvrtci vatrenim latino ritmovima i povratku legendarnog besplatnog plesnog tečaja koji pamti svatko tko je ikad prošao Fiesticu Latinu. Petak donosi after work vibru uz Pepermint fresh funk, savršeno zagrijavanje za vikend, dok subotom u sklopu Ladies First DJ pult preuzimaju DJ-ice – od DJ Ele do posebnih nastupa Zborkinja i Plesne skupine SVE za NJU. Vrhunac glazbene čarolije stiže 19. prosinca s grupom E.T., a u Novu godinu ulazimo uz Zoster – idealan soundtrack za otvoreno, urbano slavlje.
Advent s misijom – humanitarno, inkluzivno i odgovorno
Fuliranje nije samo festival zabave i dobre hrane – ono je i platforma koja vraća zajednici. Prihod od svih ružičastih pića u sklopu programa Ladies First donira se Udruzi Sve za NJU, uz snažnu poruku o prevenciji i podršci ženama oboljelima od malignih bolesti.
U suradnji s platformom Crumbs svakodnevno se izdvaja 15 porcija hrane koje se nude po povoljnijim cijenama kako bi se smanjilo bacanje hrane i omogućio pristup kvalitetnim obrocima. Štićenici Udruge UNUO kuhaju s chefom Temšićem na Noel* kućici, a sav prihod pomaže osnaživanju osoba s invaliditetom, djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i mladih u ranjivim situacijama.
Ekologija kao nit vodilja
Ovogodišnje Fuliranje snažno progovara o održivosti. ART Waste Challenge, u suradnji s HDLU-om i METRO-om, donosi pobjedničku skulpturu “Mrtva priroda” Roberta Fenricha i Lane Đurđek – impresivnu instalaciju od recikliranih materijala koja će zasigurno postati novi foto-magnet Adventa.
Zelena akcija donosi kreativne radionice izrade poklona od tekstilnog otpada, SWAP PARTY razmjene odjeće te edukacije o recikliranju i odgovornijoj svakodnevici. Uz Zero Waste radionice Marka Capeka i predavanja inicijative Čisto podzemlje, Fuliranje nas uči kako voljeti grad još malo više – i činima, ne samo riječima.
Priča za najmlađe
Nedjelje su rezervirane za djecu – dječji zbor Zagrepčanke i dečki, posebne predstave i susreti sa Svetim Nikolom i Djedom Božićnjakom stvaraju pravu adventsku čaroliju. Od ponedjeljka do četvrtka školarke i školarci otkrivaju Strossmayerov trg kroz Nature & History Trail, učeći priče koje ovaj dio grada krije u svojim tišim kutovima.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Ako si ovih dana prošetala Petrinjskom, možda te već negdje između jutarnje žurbe i popodnevnog posla presreo onaj topli, domaći miris koji se ne zaboravlja. Da, to je soparnik – onaj poljički, “prvi i pravi” – koji je napokon stigao u samo srce grada. Na adresi Petrinjska 28 otvoren je Soparnik To Go, treća lokacija brenda koji su Lucija i Mario Stipetić pokrenuli tamo gdje je ova delicija i nastala – u Tugarama, u srcu Poljica.
Britanski PR stručnjak tvrdi da su Harryjeve šale i medijski nastupi postali neučinkoviti te znak gubitka identiteta nakon odlaska iz kraljevske obitelji.
Glumac otkriva kako je politički govor o Tibetu doveo do dvadesetogodišnje zabrane prisustvovanja Oscaru i zašto nikada nije požalio što ga je izrekao.