
Bonton u restoranu: 10 pravila koja bi svi trebali slijediti
Donosimo vam deset pravila za bonton u restoranu, kako biste sljedeći put kada vas netko pozove znali kako se ponašati na večeri.
21 ožujka 2025
Folna kiselina bitna je u trudnoći. Ali to ne znači da je korisna samo trudnicama.
Folna kiselina neophodna je tijekom trudnoće, ali čak i ako ne čekate dijete ona je važan nutrijent.
Prosječna odrasla osoba treba 400 mikrograma dnevno kako bi održala energiju, snagu mišića i koncentraciju, kaže Erin Palinski-Wade, autorica knjige Belly Fat Diet For Dummies. I dok je mnoge trudnice uzimaju putem suplemenata, folna kiselina se također nalazi u hrani. Ovo su neke od namirnica u kojima se nalazi.
Crnooki grah ima najviše folne kiseline od svih vrsta graha, a pola šalice ovog graha ima 105 mikrograma folne kiseline, kaže Palinski-Wade.
Nije važno jesu li konzervirani ili pripremljeni od nule, ali ako pazite na unos natrija, svakako dobro isperite konzervirani grah prije kuhanja.
Glavna namirnica na mnogim tanjurima, kuhana brokula sadrži 52 mikrograma folne kiseline, zajedno s vlaknima, kalijem i vitaminom C.
Palinski-Wade preporučuje kuhanje povrća poput brokule na pari umjesto u vodi, budući da je folna kiselina topljivi vitamin koji se može isprati. Možete ga dodati i u juhu, kako biste jeli juhu bogatu vitaminima.
Prema Palinski-Wade, samo četiri šparoge sadrže 89 mikrograma folne kiseline.
Ako ih ne želite jesti same, ispecite ih sa soli i paprom i poslužite kao prilog ili ih nasjeckajte i umiješajte u ukusnu salatu.
Popaj dobiva snagu od ovog povrća, a možete i vi. Pola šalice kuhanog špinata sadrži oko 130 mikrograma folne kiseline, što je više od četvrtine dnevne preporučene doze. I da, kuhanje je važno jer kuhani špinat ima više folne nego sirovi, kaže Palinski-Wade. Probajte pirjati listove na maslinovom ulju i začiniti po želji.
Ako jednostavno želite da je hrana spremna čim je narežete, avokado je izbor za vas. Polovica avokada sadrži otprilike 59 mikrograma folne kiseline pa ga dodajte svome sendviču ili zgnječite u ukusni guacamole.
Jedna srednje velika banana ima 44 mikrograma folne kiseline, a lako ih je pojesti. Ubacite jednu u smoothie ako više volite piti svoje vitamine ili dodajte kriške banane u zdjelu obogaćenih žitarica, koje također često sadrže i folnu kiselinu.
Mala, obična naranča ima 29 mikrograma folne kiseline, kaže Palinski-Wade. Dakle, ne, ne biste se trebali oslanjati na njih kao na jedini izvor folne kiseline (trebalo bi puno naranči da biste se približili preporučenoj dnevnoj dozi), ali svakako je sjajno voće koje možete imati pri ruci. Poslužite ga kao međuobrok tijekom dana ili ga pokušajte dodati inače slanim jelima poput riže.
Jaja su su solidan izvor folne kiseline s 22 mikrograma po jajetu, kaže Palinski-Wade.
Omlet od tri jaja donijet će vam gotovo četvrtinu preporučene dnevne doze folne kiseline.
Prokulice su također dobar izbor za dobivanje odgovarajuće količine folata, kaže Palinski-Wade. Prerežite ih na pola, polijte maslinovim uljem, pospite solju i paprom pa pecite dok ne postanu hrskave.
Od svih namirnica na ovom popisu, goveđa jetra sadrže najviše folne kiseline, čak 215 mikrograma na 100 mililitara. (To je više od polovice preporučene dnevne doze).
Ako ste voljni probati, kuhajte ih s rajčicom i lukom kako biste dobili specijalitet iz talijanske kuhinje.
Ben Affleck prvi put otvoreno govori o razvodu s Jennifer Lopez, ističući da nije bilo drame, već obična priča dvoje ljudi koji pokušavaju razumjeti svoje odnose.
25 ožujka 2025
Danijela Dvornik rastužila je pratitelje tužnom objavom o smrti svoje kujice Obame, koja je bila njezina vjerna prijateljica i s njom je provela 16,5 godina.
25 ožujka 2025
Iskreno je rekla sve što misli.
25 ožujka 2025
Ostavila je bez daha objavom na Instagramu.
25 ožujka 2025