Siječanj u Zagrebu upravo je postao uzbudljiviji uz novi zimski jelovnik koji u Le Bistro donosi chefica Ana Grgić Tomić. Za sve kojima zima teško pada, fantastična paleta okusa u novom jelovniku Esplanadina Le Bistroa uljepšat će hladne zimske dane u Zagrebu. Kako izgleda Esplanade jelovnik za siječanj? Pun je raskošnih okusa, idealnih za zimu i start nove, uzbudljive godine.
Esplanade jelovnik za siječanj: Poznati okusi i nove forme
Wagyu tartar od mesa japanskoga goveda s briošem od tartufa, kroket od sporo kuhane svinjske koljenice, mousse od guščje jetre s krekerom od medenjaka, raviolo punjen raguom od zeca, toplo-hladna salata od hlapa s mariniranom bučom, carpaccio od sabljarke u marinadi od kave, krem juha od celera i komorača s lollipopom od dimljenog lososa, file divljeg brancina s poširanom cvjetačom ili confit od pačjeg batka s pireom od pečene jabuke čine tek dio neodoljive ponude à la carte koja će vas ove zime privući u Le Bistro.
Poznati okusi, privlačni spojevi i nove interesantne forme, ovako Esplanadina šefica kuhinje Ana Grgić Tomić opisuje novi zimski jelovnik Le Bistroa.
Topla atmosfera, pariški šik, prijateljski raspoloženo osoblje i primamljiva ponuda već dugi niz godina u Le Bistro privlače mnoge domaće i strane goste koji iskreno cijene uživanje u pravim comfort food jelima, ali i novim okusima koje na tanjur donosi Esplanadina chefica poznata po svojoj kulinarskoj kreativnosti i estetici.
Među predjela je Ana ovaj put uvrstila wagyu tartar koji se priprema od vrlo specifičnog komada mesa. „Prošarano masnoćom, meso cijenjenog japanskoga goveda aromatično je, meko i vrlo ukusno. Upravo zbog toga pripremamo ga u obliku sirova tartara u kombinaciji s briošem od tartufa koji sami radimo i poslužujemo s ljutikom i pečenom baby salatom. Međutim, tartar od wagyua nije nimalo sličan klasičnom tartaru od bifteka. Dok u tatarski biftek ide čak 12 začina, wagyuu dodajemo samo sol i papar da bi se što bolje istaknula njegova sjajna kremoznost i aromatičnost mesa”, dodala je Ana.
Ljubitelji morskih okusa sigurno će biti oduševljeni carpacciom od sabljarke u zanimljivoj inačici u marinadi od limuna, kave i maslinovog ulja, uz prokulice i tuile od crnog češnjaka. „Limunov je sok dosta bazičan u carpacciu, pa sam se odlučila malo poigrati – kombinacija kave i maslinovog ulja daje mesu sabljarke zanimljiviji okus. Kava u ovom slučaju predstavlja savršenu ravnotežu između masnoće i svježine sabljarke, dok crni češnjak pojačava intenzitet okusa”, rekla je chefica.
Kao svojevrsnog favorita među predjelima Ana ističe toplo-hladnu salatu od hlapa s mariniranom bučom i pulpom od naranče, kao i gnud od kestena i skute. „Buča je namirnica koja je dostupna tijekom hladnijih dana, a u kombinaciji s hlapom stvara posebnu igru na nepcima. Da bismo iskoristili sve dijelove namirnica, od buče i oklopa hlapa uz dodatak naranče pripremamo velouté umak koji ovom jelu daje poseban baršunasti okus”, isti
e Ana i dodaje: „Gnud će, vjerujem, postati pravi hit. Gnudi se povezuju s njokima, no oni su znatno lakši. U ovom jelovniku pripremam ih od smjese ricotta sira i kreme od pečenog kestena. Kestene prvo pečem, potom od njih radim kremu i pomiješam je s ricottom te začinim samo solju i začinskim biljem. Tu smjesu potom istiskujem na brašno te ostavim preko noći i oblikujem u kuglice koje naposljetku kuham – božanstveno.”
Esplanade jelovnik za siječanj uključuje i slavni Anin rižoto
Zimski jelovnik Le Bistroa ne bi bio potpun bez juhe za okrepu i Aninog poznatog rižota. Ana je ovaj put složila poseban spoj koji na stol donosi pravi užitak koji će ugrijati duh i tijelo: krem juhu od celera i komorača spojila je s lollipopom od dimljenog lososa, dok je u rižoto dodala sok i marmeladu od cikle te poslužila u kobinaciji s ličkom basom i prženim ružmarinom.
Od glavnih jela posebnu pažnju privlače dimljeni rezanci od sipe koje Ana i njezin tim pripremaju na specifičan način. „Upotrebljavam isključivo svježu sipu, narežem je na tanke rezance i stavim dimiti, za čiju svrhu upotrebljavam drvo trešnje ili oraha. Rezanci od sipe dime se pet do deset minuta, ovisno o jačini dima koju želim da poprimi. Sipa je prilično jednostavna namirnica, čiji je okus odmah zanimljiviji i bogatiji uz notu dima. Rezance poslužujem uz kremu od graha, salatu od kelja, vinegret od datulja te prženi batat”, objašnjava chefica. Od glavnih jela Ana preporučuje i zapečenu pitu s raguom od jelena i vrganja, potom file divljeg brancina s karameliziranom cikorijom i poširanom cvjetačom te juneći biftek s kremom od kestena i meda.
Na jelovniku su i neizostavni klasici, a uz zapečene štrukle tu su i Cezar salata, zapečena francuska juha od luka, kao i primamljivi bečki odrezak s pire-krumpirom. Slastice iz Esplanadine slastičarnice savršeno zaokružuju cijelo iskustvo objedovanja u Le Bistrou, a dio primamljivog zimskog izbora čine badem streusel s kremom od naranče i badema te neobični biskvit od cikle i tamne čokolade koji sjajno dopunjuje mousse od jogurta i višnje.
Le Bistro svakodnevno nudi i Dnevni meni (Menu du Jour) po cijeni od 42 € koji uključuje dnevno svježa tri slijeda jela po izboru chefa, čašu vina kuće te kavu ili čaj. Dnevni meni poslužuje se svakog dana od 12 do 17 sati. Uživanju u okusima pridonosi i selekcija rashlađenih vina i pjenušaca na čaše, a za preporuku se svakako možete obratiti uslužnom osoblju. Za najljepši početak dana Le Bistro od 9 do 11 sati nudi i doručak à la carte, a neka od jela koja će vas ugrijati i napuniti energijom za ostatak dana čine jaja Benedict na toplom briošu, tost s kremom od avokada, poširanim jajetom i prženom pancetom, zobena kaša s cimetom i medom ili američke palačinke.
Le Bistro je otvoren svakog dana od 9 do 23 sata (kuhinja radi do 22:30), a rezervacije stolova primaju se putem telefona na 01 45 666 11 ili e-poštom na lebistro@esplanade.hr. Više informacija možete pronaći na internetskim stranicama Le Bistroa.
Ako poželite iznenaditi dragu osobu, obitelj ili poslovnog partnera doživljajem u Le Bistrou, preporučujemo vam kupnju digitalnog poklon-bona koji će zasigurno biti izvrstan dar i gastronomski užitak.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Američka voditeljica otvoreno podržala zakon koji će zabraniti korištenje društvenih mreža mladima do 16 godina i poručila da taj potez štiti djecu od ovisnosti, pornografije i gubitka socijalnih vještina.