Siječanj u Zagrebu upravo je postao uzbudljiviji uz novi zimski jelovnik koji u Le Bistro donosi chefica Ana Grgić Tomić. Za sve kojima zima teško pada, fantastična paleta okusa u novom jelovniku Esplanadina Le Bistroa uljepšat će hladne zimske dane u Zagrebu. Kako izgleda Esplanade jelovnik za siječanj? Pun je raskošnih okusa, idealnih za zimu i start nove, uzbudljive godine.
Esplanade jelovnik za siječanj: Poznati okusi i nove forme
Wagyu tartar od mesa japanskoga goveda s briošem od tartufa, kroket od sporo kuhane svinjske koljenice, mousse od guščje jetre s krekerom od medenjaka, raviolo punjen raguom od zeca, toplo-hladna salata od hlapa s mariniranom bučom, carpaccio od sabljarke u marinadi od kave, krem juha od celera i komorača s lollipopom od dimljenog lososa, file divljeg brancina s poširanom cvjetačom ili confit od pačjeg batka s pireom od pečene jabuke čine tek dio neodoljive ponude à la carte koja će vas ove zime privući u Le Bistro.
Poznati okusi, privlačni spojevi i nove interesantne forme, ovako Esplanadina šefica kuhinje Ana Grgić Tomić opisuje novi zimski jelovnik Le Bistroa.
Topla atmosfera, pariški šik, prijateljski raspoloženo osoblje i primamljiva ponuda već dugi niz godina u Le Bistro privlače mnoge domaće i strane goste koji iskreno cijene uživanje u pravim comfort food jelima, ali i novim okusima koje na tanjur donosi Esplanadina chefica poznata po svojoj kulinarskoj kreativnosti i estetici.
Među predjela je Ana ovaj put uvrstila wagyu tartar koji se priprema od vrlo specifičnog komada mesa. „Prošarano masnoćom, meso cijenjenog japanskoga goveda aromatično je, meko i vrlo ukusno. Upravo zbog toga pripremamo ga u obliku sirova tartara u kombinaciji s briošem od tartufa koji sami radimo i poslužujemo s ljutikom i pečenom baby salatom. Međutim, tartar od wagyua nije nimalo sličan klasičnom tartaru od bifteka. Dok u tatarski biftek ide čak 12 začina, wagyuu dodajemo samo sol i papar da bi se što bolje istaknula njegova sjajna kremoznost i aromatičnost mesa”, dodala je Ana.
Ljubitelji morskih okusa sigurno će biti oduševljeni carpacciom od sabljarke u zanimljivoj inačici u marinadi od limuna, kave i maslinovog ulja, uz prokulice i tuile od crnog češnjaka. „Limunov je sok dosta bazičan u carpacciu, pa sam se odlučila malo poigrati – kombinacija kave i maslinovog ulja daje mesu sabljarke zanimljiviji okus. Kava u ovom slučaju predstavlja savršenu ravnotežu između masnoće i svježine sabljarke, dok crni češnjak pojačava intenzitet okusa”, rekla je chefica.
Kao svojevrsnog favorita među predjelima Ana ističe toplo-hladnu salatu od hlapa s mariniranom bučom i pulpom od naranče, kao i gnud od kestena i skute. „Buča je namirnica koja je dostupna tijekom hladnijih dana, a u kombinaciji s hlapom stvara posebnu igru na nepcima. Da bismo iskoristili sve dijelove namirnica, od buče i oklopa hlapa uz dodatak naranče pripremamo velouté umak koji ovom jelu daje poseban baršunasti okus”, isti
e Ana i dodaje: „Gnud će, vjerujem, postati pravi hit. Gnudi se povezuju s njokima, no oni su znatno lakši. U ovom jelovniku pripremam ih od smjese ricotta sira i kreme od pečenog kestena. Kestene prvo pečem, potom od njih radim kremu i pomiješam je s ricottom te začinim samo solju i začinskim biljem. Tu smjesu potom istiskujem na brašno te ostavim preko noći i oblikujem u kuglice koje naposljetku kuham – božanstveno.”
Esplanade jelovnik za siječanj uključuje i slavni Anin rižoto
Zimski jelovnik Le Bistroa ne bi bio potpun bez juhe za okrepu i Aninog poznatog rižota. Ana je ovaj put složila poseban spoj koji na stol donosi pravi užitak koji će ugrijati duh i tijelo: krem juhu od celera i komorača spojila je s lollipopom od dimljenog lososa, dok je u rižoto dodala sok i marmeladu od cikle te poslužila u kobinaciji s ličkom basom i prženim ružmarinom.
Od glavnih jela posebnu pažnju privlače dimljeni rezanci od sipe koje Ana i njezin tim pripremaju na specifičan način. „Upotrebljavam isključivo svježu sipu, narežem je na tanke rezance i stavim dimiti, za čiju svrhu upotrebljavam drvo trešnje ili oraha. Rezanci od sipe dime se pet do deset minuta, ovisno o jačini dima koju želim da poprimi. Sipa je prilično jednostavna namirnica, čiji je okus odmah zanimljiviji i bogatiji uz notu dima. Rezance poslužujem uz kremu od graha, salatu od kelja, vinegret od datulja te prženi batat”, objašnjava chefica. Od glavnih jela Ana preporučuje i zapečenu pitu s raguom od jelena i vrganja, potom file divljeg brancina s karameliziranom cikorijom i poširanom cvjetačom te juneći biftek s kremom od kestena i meda.
Na jelovniku su i neizostavni klasici, a uz zapečene štrukle tu su i Cezar salata, zapečena francuska juha od luka, kao i primamljivi bečki odrezak s pire-krumpirom. Slastice iz Esplanadine slastičarnice savršeno zaokružuju cijelo iskustvo objedovanja u Le Bistrou, a dio primamljivog zimskog izbora čine badem streusel s kremom od naranče i badema te neobični biskvit od cikle i tamne čokolade koji sjajno dopunjuje mousse od jogurta i višnje.
Le Bistro svakodnevno nudi i Dnevni meni (Menu du Jour) po cijeni od 42 € koji uključuje dnevno svježa tri slijeda jela po izboru chefa, čašu vina kuće te kavu ili čaj. Dnevni meni poslužuje se svakog dana od 12 do 17 sati. Uživanju u okusima pridonosi i selekcija rashlađenih vina i pjenušaca na čaše, a za preporuku se svakako možete obratiti uslužnom osoblju. Za najljepši početak dana Le Bistro od 9 do 11 sati nudi i doručak à la carte, a neka od jela koja će vas ugrijati i napuniti energijom za ostatak dana čine jaja Benedict na toplom briošu, tost s kremom od avokada, poširanim jajetom i prženom pancetom, zobena kaša s cimetom i medom ili američke palačinke.
Le Bistro je otvoren svakog dana od 9 do 23 sata (kuhinja radi do 22:30), a rezervacije stolova primaju se putem telefona na 01 45 666 11 ili e-poštom na lebistro@esplanade.hr. Više informacija možete pronaći na internetskim stranicama Le Bistroa.
Ako poželite iznenaditi dragu osobu, obitelj ili poslovnog partnera doživljajem u Le Bistrou, preporučujemo vam kupnju digitalnog poklon-bona koji će zasigurno biti izvrstan dar i gastronomski užitak.
U studenom Esplanadin miksolog Vjenceslav Madić – Master Kishoni spaja najbolje od oba svijeta – ručnu izradu talijanskog gelata i umjetnost miksologije, stvarajući senzacionalne kombinacije okusa koje prkose sezoni i redefiniraju užitak.
U srcu najljepše zagrebačke ulice, novi Dežman Bistro nudi potpuno privatno iskustvo – prostor rezerviran za jedno društvo po terminu, savršen za poslovne ručkove, manje edukacije, doručke i ekskluzivne večere, uz pažljivo osmišljene menije i vinsku kartu koja rijetko koga ostavlja ravnodušnim.
U svijetu u kojem se teretane pune već od ranog jutra, a proteini se miješaju kao kava u kuhinji svakog ambicioznog muškarca, često se zaboravlja da najvažniji mišić ne raste od utega, nego od hrane. Svaka serija, svako ponavljanje, svaki znojavi dlan na šipci bezvrijedan je ako tijelo ne dobije ono što mu treba – gorivo prije treninga i materijal za obnovu nakon njega. Hrana nije nagrada, nije kazna i nije dodatak. Ona je srce svakog napretka, nevidljivi alat bez kojeg ni najbolji plan ni najskuplji suplement ne mogu napraviti ono što obećavaju. Muško tijelo, pogotovo tijelo koje se bori između posla, stresa, treninga i obitelji, ne traži ekstrem – traži ravnotežu, preciznost i razumijevanje vlastitog ritma.
Zagreb ove zime diše drugačije i priprema gastronomski comeback koji obećava uzbuđenje na svakom tanjuru. Noel zatvara godinu s velikim povratkom koji donosi novu energiju i novu priču. Prvi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom vraća Brunu Vokala u svoju kuhinju i najavljuje novi kreativni jelovnik od 14. studenog.
U vremenu koje nas neprestano vuče naprijed, sve je više onih koji pokušavaju pronaći način da se zaustave – barem na trenutak. Među njima su i oni koji su shvatili da ravnoteža ne dolazi iz novih trendova, nego iz povratka jednostavnosti. Upravo u toj potrebi za smirenjem, sok od cikle postao je tiha revolucija među onima koji vjeruju da zdravlje nije stvar estetike, nego svakodnevnog ritma. Na obiteljskom gospodarstvu OPG Rossi, taj se ritam pronalazi u zemlji, u radu rukama i u svakom plodu koji nastane iz nje.
Jesensko popodne u Zagrebu nosi svoje vlastite mirise, mješavinu svježeg lišća i laganog dimnog dima iz obližnjih pekarnica, ali u srcu grada, iza staklenih vrata Molino Pizza & Bara, događa se priča o promjeni okusa koja podiže ritam svih osjetila. Tri nove pizze, svaka s pažljivo odabranim sezonskim namirnicama, poput vrganja, buče i roast beefa sa smokvama, ne slijede prolazne trendove, nego grade vlastiti jezik gastronomskog izražaja koji poziva na otkrivanje, kušanje i promišljanje. Jesenska pizza u Zagrebu ovdje dobiva novo značenje, od onih prvih zalogaja toplog tijesta do posljednjeg traga sira koji se lagano topi i miješa s bogatim kremama i začinima.
U svijetu u kojem je zdravlje postalo trend, teško je razlikovati ono što doista vrijedi od onoga što traje tek dok ne prođe sezona. U tom moru obećanja i prolaznih formula, hladno prešani sokovi OPG-a Rossi pojavljuju se kao tiha suprotnost svemu što je nametnuto. Nastali su iz zemlje, iz rada i iz ideje da tijelo ne traži savršenstvo, nego ravnotežu. Njihova priča ne počinje u laboratoriju, nego u polju, i ne završava etiketom, nego trenutkom u kojem prvi gutljaj podsjeti na okus koji ne pokušava impresionirati – samo vratiti smisao.
U prepunoj zagrebačkoj Areni, pred desecima tisuća ljudi i pod svjetlima raskošne produkcije, dogodio se trenutak koji ni najveći scenski spektakl nije mogao zasjeniti – onaj između majke i kćeri. Severina je, u trenucima kada je emocija u dvorani dosegla vrhunac, posvetila pjesmu „Dalmatinka“ svojoj majci Ani, a prizor koji je uslijedio postao je jedan od najdirljivijih trenutaka cijelog koncerta – i interneta.
Platnene tenisice često se zaprljaju brzim hodom po gradu i zato zahtijevaju redovitu pažnju. Platnene tenisice perete nježno rukom u toploj vodi, pritom ih nikada ne potapate u cijelosti.
U srcu svakog muškarca leži želja za snagom, izdržljivošću i samopouzdanjem, a sve to može se postići i bez odlaska u teretanu, koristeći samo prostor svog doma i nekoliko ključnih rekvizita. Zamislite jutro u kojem se budite, ne zbog alarma, već zbog unutarnje motivacije koja vas pokreće da se posvetite svom tijelu i zdravlju. Bez gužve, bez čekanja na sprave, bez izgovora. Samo vi, vaša volja i minimalna oprema koja donosi maksimalne rezultate.
Miris nije samo dodatak odjeći ili modnom stilu; on je nevidljivi potpis ličnosti, tihi ambasador karaktera koji komunicira bez riječi i oblikuje dojam koji ostavljamo na druge. Upravo zato odabir parfema zahtijeva pažnju, razumijevanje vlastite kože i svjesnost o vlastitom karakteru, jer parfem reagira s kožom i otkriva svoju punu aromatičnu složenost tek kada se stopi s vašim prirodnim pH-om, razinom vlage i masnoćom kože.
Luciano Plazibat jedan je od onih likova koji ne prolaze nezapaženo – bilo da pleše, preživljava u divljini ili jednostavno hoda crvenim tepihom. Hrvatska ga je upoznala kao energičnog, iskrenog i karizmatičnog plesača, no pravi boom dogodio se kada je osvojio titulu pobjednika showa Survivor Hrvatska. U dominikanskoj prašumi pokazao je koliko daleko može ići kad se spoje snaga, disciplina i emocionalna inteligencija – a upravo to ga je lansiralo u novu sferu popularnosti. Prije toga, Luciano je već bio poznat iz plesnog svijeta – njegov scenski nastup, osjećaj za ritam i prepoznatljiva ekspresija učinili su ga jednim od upečatljivijih izvođača na domaćoj sceni. No Luciano nije samo plesač – on je performer u punom smislu te riječi, čovjek koji pokret pretvara u priču, a scenu u vlastiti svemir. Njegovi su plesni videi redovito viralni, a na društvenim mrežama okuplja zajednicu koja voli autentičnost, strast i dozu nepretenciozne iskrenosti. Nakon Survivora, iskreno je progovorio o izazovima koji su došli s pobjedom – od fizičkih promjena do suočavanja s vlastitim granicama. Time je još jednom pokazao da iza njegove vedre energije stoji i duboka introspekcija. HELLO! magazin ga je proglasio jednim od najintrigantnijih mladih lica na domaćoj sceni, a njegov modni izričaj – koji koketira s androginošću i avangardom – uspoređuju s ikonama poput Davida Bowieja. Na svakom eventu, Luciano djeluje kao da mu je pista pod nogama – samouvjeren, nekonvencionalan i beskompromisno svoj. Kombinira ples, modu i performans u osobni brend koji odiše slobodom i samopouzdanjem.