Intolerancija na laktozu je poremećaj probave koji ne treba uzimati olako. Nadutost i bolovi u trbuhu izazvani intolerancijom na laktozu mogu uvelike utjecati na naš svakodnevni život pa je prilagođena prehrana, s naglaskom na proizvode bez laktoze itekako potrebna kako bi ostvarili kvalitetan život u svakom smislu.
Život bez laktoze može biti predivan, a hrana jako ukusna
Uz današnju ponudu u trgovinama, život bez laktoze ne mora biti kompliciran ni pretjerano skup, što dokazuje nova linija proizvoda Live Free iz Plodina, bez laktoze i bez glutena.
Inspirirani ukusnim i povoljnim artiklima iz te linije, donosimo prijedlog za snackove i deserte bez laktoze kojima neće moći odoljeti ni vaši ukućani ni vaši gosti!
Smrznute pločice od jogurta bez laktoze
Ovaj brzi recept posebno će cijeniti mame koje svoje mališane žele naučiti na zdrav desert, ali i svi oni koji se žele počastiti nečim finim nakon ručka ili večere, a pritom izbjeći suvišne kalorije i laktozu.
Grčki jogurt bez laktoze Live Free pomiješajte sa svojim omiljenim voćem i orašastim plodovima, a zatim ravnomjerno rasporedite na pladanj koji ste prekrili papirom za pečenje. Debljina smjese neka bude 2 do 3 centimetra. Zamrznite preko noći, izrežite i poslužite!
PZdrave pločice od jogurta bez laktozeINSTAGRAM: @VEE_YOUR_EP
Caprese salata s mozzarellom bez laktoze
Gosti stižu u zadnji čas? Lako ćete ih impresionirati i oduševiti za samo nekoliko minuta! Narežite Live Freemozzarellu bez laktoze na šnite i poslužite uz kriške rajčice, bosiljak i malo preprženog tosta bez glutena. Za poseban dojam, kalupima za kolače mozzarellu bez laktoze narežite na zvjezdice ili srdašca, a kao glazbenu podlogu pustite talijanske šansone. Gosti vas neće prestati hvaliti.
Ako u kućanstvu imate osobu čiji želudac ne podnosi laktozu, a voli slatko, kantica ukusnog sladoleda bez laktoze u zamrzivaču uvijek je dobra ideja. Ako želite za neku posebnu prigodu sladoledni desert podići na novu razinu, predlažemo da napravite sendviče od sladoleda koje je zabavno izrađivati, a koji na stolu izgledaju vrlo efektno. Na keks bez glutena položite kuglicu smrznutog sladoleda bez laktoze, a zatim je pritisnite drugim keksom i žlicom uredno uklonite višak sa strana. Rubove po želji obložite čokoladnim mrvicama ili mrvicama keksa, a zatim zamrznite.
Sendviči od sladoleda bez laktozeINSTAGRAM: @TESTKITCHEN
“Ukrasni maslac” sa začinskim biljem i jestivim cvijećem
Maslac sa začinskim biljem ili jestivim cvijećem glamurozan je način da počastite svoje goste, a možete ga izraditi zaista brzo, jeftino, i još važnije bez laktoze. Nasjeckajte omiljeno začinsko bilje poput vlasca ili bosiljka na sitne komade, a zatim ga umijesite u Live Free maslac bez laktoze. Uz pomoć plastične folije, od maslaca napravite valjkasti oblik poput paštete u omotu. Ako možete nabaviti jestivo cvijeće, možete ga utisnuti na maslac (cvijeće MORA biti jestivo), u suprotnom vam kao ukras mogu poslužiti veći komadi i listovi začinskog bilja.
Maslac sa začinskim biljem bez laktozeINSTAGRAM: @KELLOGGARDEN
Mali trik vrhunskih slastičara glasi…
“Nekad se opustite”. Gotovi deserti koji niste sami pripremali “od prve do posljednje mrvice” mogu biti jednako ukusni te oduševiti one koji zbog činjenice da ne podnose laktozu često ostaju “kratkih rukava”. Jamčimo da ćete za Live Free tiramisu bez laktoze, poslužen na lijepim tanjurićima, uz listić mente ili jednu malinu, dobiti brojne komplimente.
Tiramisu bez laktoze iz PlodinaINSTAGRAM: @DORIAHOTELBODRUM
Uživajte u životu bez laktoze puneći košaricu zdravim, a pristupačnim proizvodima iz nove linije trgovine Plodine pod nazivom Live Free
Linija Live Free je razvijena za osobe intolerantne na gluten i laktozu, ali i u skladu s trendovima koji se prilagođavaju zdravijim prehrambenim navikama i odabirima ljudi općenito.
Plodine
Naime, proizvode bez glutena i laktoze danas sve više koriste i oni koji nemaju zdravstvenih
problema uzrokovanih glutenom i laktozom, ali su se odlučili na odabir zdravijih navika.
Linija proizvoda koji ne sadrže gluten Live GLUTEN free i linija proizvoda Live LACTOSE free osmišljeni su u suradnji s provjerenim proizvođačima kako bi dobili jednaku ili bolju
kvalitetu, ali cjenovno daleko povoljniju opciju u odnosu na postojeće poznate brendove. Svratite u Plodine i uvjerite se!
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Doktorica Vivian Jurković iz Matulja jedna je od onih stručnjakinja čiji profesionalni put odiše mirnom sigurnošću osobe koja točno zna što želi postići — spojiti medicinsku preciznost, estetsku suptilnost i duboko poštovanje prema prirodnoj ljepoti. Već pri prvom susretu s njenim radom jasno je da je riječ o liječnici koja ne pristupa licu kao površini, nego kao priči koju treba razumjeti, njegovati i pažljivo oblikovati. U ordinaciji koju je izgradila s istančanim osjećajem za detalj stvorila je okruženje u kojem se pacijenti osjećaju sigurno, saslušano i istinski zbrinuto. Godine usavršavanja u području neinvazivnih estetskih tretmana donijele su joj reputaciju jedne od najpouzdanijih stručnjakinja za suptilne, prirodne transformacije koje ističu, a ne mijenjaju osobu.
Pop boje, blagdanski motivi i luksuzne teksture definiraju Chanel Holiday ekskluzivnu blagdansku selekciju modnih dodataka koja u prvi plan stavlja sofisticiranu interpretaciju božićne estetike. Kolekcija je osmišljena kao hommage sezoni slavlja, uz naglasak na detalje koji čine razliku.
Postoje LEGO setovi koji se slažu, izlože i s vremenom padnu u zaborav. A postoje i oni rijetki, pomno osmišljeni modeli koji nadilaze granicu igračke i postaju predmet želje, razgovora i statusa. Upravo takav je novi LEGO Icons set inspiriran serijom Stranger Things – Creel House, mračna kuća iz Hawkinsa koja u Hrvatsku stiže za svega nekoliko dana i već sada se smatra jednim od najpoželjnijih kolekcionarskih izdanja ove godine.
Eurosong je desetljećima volio sebe zamišljati kao sigurno utočište glazbe – prostor u kojem se politika zaustavlja na vratima pozornice, a reflektori obasjavaju isključivo pjesme, izvođače i obećanje zajedništva. No povijest tog natjecanja pokazuje da se stvarnost uvijek, prije ili kasnije, probije kroz scenografiju. Odluka Nema, pobjednika Eurosonga 2024., da vrati svoj trofej Europskoj radiodifuznoj uniji (EBU), nije samo osobni čin savjesti, nego i simbolički rez u tkivu natjecanja koje se već godinama bori s vlastitim proturječnostima.