HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Jedenje u restoranima može biti lijepo iskustvo ako poznajete pravila ponašanja. Restorani pružaju iskustvo koje ne postoji kada jedete kod kuće.

Ambijent unutar restorana može napraviti značajnu razliku. Neki primjeri toga bili bi restorani s ugodnom glazbom, predanim osobljem i estetski dopadljivim umjetničkim djelima na zidovima. Poseban je osjećaj jesti hranu u finim objektima okružen drugima koji su na istoj valnoj duljini kao i vi. Sve što znate o bontonu trebalo bi doći u obzir kada večerate u restoranu.

Što je bonton u restoranu? Donosimo popis deset pravila koja bi svi trebali poštivati.

Bonton u restoranu – 10 pravila

Poštujte svoju rezervaciju dolaskom na vrijeme

Ako ste rezervirali stol u restoranu, dođite u vrijeme koje ste naznačili. Niti vlasnik niti konobari ne vole da stol stoji prazan.

Odjenite se prikladno

Prije nego što odete u novi restoran, provjerite na internetu ima li dress code.

bonton u restoranu

Neki od najuglednijih restorana možda vas odbiju poslužiti ako dođete neprikladno odjeveni.

Izbjegavajte gledati na mobitel

Gledanje u telefon izrazito je nepristojno prema ljudima s kojima večerate, bili to ljubavni partneri, članovi obitelji ili poslovni kolege. Kada gledate u mobitel umjesto da komunicirate s njima, poručujete da vam njihovo društvo nije važno.

Budite pristojni prema osoblju

Osim što je vrlo nekulturno ne ponašati se prema konobarima kao prema ljudskim bićima, nemojte zaboraviti i da su u pitanju ljudi kojima je posao nositi vašu hranu. Ne biste voljeli da joj se nešto dogodi na putu do stola.

Stavite platnenu salvetu u krilo dok jedete

Zadnja stvar koju želite jest zamazati odjeću tijekom večere u restoranu. Ovaj problem možete izbjeći stavljanjem platnene salvete u krilo prije nego što počnete jesti.

Koristite pravi pribor za jelo

U finim restoranima očekuje se da znate koja vrsta pribora za jelo pripada kojoj vrsti hrane. Ako nožem za maslac počnete rezati meso, svima ćete pokazati da niste čest gost uglednih restorana.

Zatvorite usta dok žvačete

Nitko ne želi vidjeti kako vaši zubi usitnjavaju hranu koju jedete.

bonton u restoranu

Ovaj savjet ne vrijedi samo u restoranu, nego u svakoj situaciji u kojoj jedete u društvu.

Pričekajte dok osoba koja vas je pozvala ne počne jesti

Posebice u slučajevima u kojima ste pozvani na večeru za više ljudi (različite proslave, poslovni ručkovi i slično) vrlo je važno da prepustite osobi koja vas je pozvala čast da prva počne jesti.

Držite laktove podalje od stola

Iako vam je tako vjerojatno udobnije sjediti, jedna od najnepristojnijih stvari koju možete učiniti jest staviti laktove na stol.

Probajte hranu prije dodavanja začina

Kuhari u restoranima su profesionalci. Zato je nepristojno krenuti s dodavanjem začina čim jelo dođe pred vas. Pružite priliku jelu kako ga je kuhar zamislio!

druge vijesti