Bezglutenska čokoladna torta Mirne Maras prava je poslastica: Evo recepta!
Prehrana bez glutena ne mora biti dosadna, a to dobro zna Mirna Maras.
20 studenoga 2024
Donosimo vam deset pravila za bonton u restoranu, kako biste sljedeći put kada vas netko pozove znali kako se ponašati na večeri.
Jedenje u restoranima može biti lijepo iskustvo ako poznajete pravila ponašanja. Restorani pružaju iskustvo koje ne postoji kada jedete kod kuće.
Ambijent unutar restorana može napraviti značajnu razliku. Neki primjeri toga bili bi restorani s ugodnom glazbom, predanim osobljem i estetski dopadljivim umjetničkim djelima na zidovima. Poseban je osjećaj jesti hranu u finim objektima okružen drugima koji su na istoj valnoj duljini kao i vi. Sve što znate o bontonu trebalo bi doći u obzir kada večerate u restoranu.
Što je bonton u restoranu? Donosimo popis deset pravila koja bi svi trebali poštivati.
Ako ste rezervirali stol u restoranu, dođite u vrijeme koje ste naznačili. Niti vlasnik niti konobari ne vole da stol stoji prazan.
Prije nego što odete u novi restoran, provjerite na internetu ima li dress code.
Neki od najuglednijih restorana možda vas odbiju poslužiti ako dođete neprikladno odjeveni.
Gledanje u telefon izrazito je nepristojno prema ljudima s kojima večerate, bili to ljubavni partneri, članovi obitelji ili poslovni kolege. Kada gledate u mobitel umjesto da komunicirate s njima, poručujete da vam njihovo društvo nije važno.
Osim što je vrlo nekulturno ne ponašati se prema konobarima kao prema ljudskim bićima, nemojte zaboraviti i da su u pitanju ljudi kojima je posao nositi vašu hranu. Ne biste voljeli da joj se nešto dogodi na putu do stola.
Zadnja stvar koju želite jest zamazati odjeću tijekom večere u restoranu. Ovaj problem možete izbjeći stavljanjem platnene salvete u krilo prije nego što počnete jesti.
U finim restoranima očekuje se da znate koja vrsta pribora za jelo pripada kojoj vrsti hrane. Ako nožem za maslac počnete rezati meso, svima ćete pokazati da niste čest gost uglednih restorana.
Nitko ne želi vidjeti kako vaši zubi usitnjavaju hranu koju jedete.
Ovaj savjet ne vrijedi samo u restoranu, nego u svakoj situaciji u kojoj jedete u društvu.
Posebice u slučajevima u kojima ste pozvani na večeru za više ljudi (različite proslave, poslovni ručkovi i slično) vrlo je važno da prepustite osobi koja vas je pozvala čast da prva počne jesti.
Iako vam je tako vjerojatno udobnije sjediti, jedna od najnepristojnijih stvari koju možete učiniti jest staviti laktove na stol.
Kuhari u restoranima su profesionalci. Zato je nepristojno krenuti s dodavanjem začina čim jelo dođe pred vas. Pružite priliku jelu kako ga je kuhar zamislio!
Lana Klingor Mihić predstavila štene koje smatra najljepšim u svojem uzgoju.
21 studenoga 2024
Doživite umjetnost na Adventu u Zagrebu – galerije, izložbe i mladih umjetnika s naglaskom na žensku perspektivu i inovativni pristup!
21 studenoga 2024
Doris Pinčić otkrila recept za svoj savršen obrok za svako doba godine.
21 studenoga 2024
Fani Stipković odmara u jednoj od najpoznatijih oaza na svijetu.
21 studenoga 2024
David Shiner, jedan od najvećih klaunova svijeta, donosi nezaboravnu predstavu Komik Motion u Zagrebu, Rijeci i Sisku!
21 studenoga 2024