Mirna Maras prava je maherica u kuhinji, na sreću svojih ukućana koji, uvjereni smo, s veseljem isprobavaju sve što zgodna voditeljica napravi. Poznato lice s malih ekrana jednako se dobro snalazi kad su slana i slatka jela u pitanju, a u jednoj od novijih objava otkrila je recept za tortu s čokoladom bez glutena. Bezglutenska čokoladna torta Mirne Maras izgleda uistinu nevjerojatno, a ako je želite ponoviti kod kuće – samo pratite recept koji je sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama podijelila simpatična voditeljica.
Bezglutenska čokoladna torta po receptu poznate voditeljice
Ukusna bezglutenska čokoladna torta – korak po korak
BISKVIT:
5 jaja
180 g MIX brašna
2 jušne žlice kakaa
4 jušne žlice šećera
60 g maslaca (rastopljenoga)
100 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
100 ml mlijeka za preljev biskvita
GLAZURA:
500 ml vrhnja za šlag
350 g čokolade za kuhanje
POSTUPAK:
U jednoj posudi odvojiti 5 žumanjaka od bjelanjaka. U žumanjke dodati šećer pa umutiti. Kad se šećer otopi, a smjesa postane pjenasta i svijetle žute boje, dodati ostale sastojke. Prvo dodajemo mlijeko i otopljen, ali malo rashlađen maslac.
Promiješamo da se sjedine sastojci. Zatim dodajemo brašno koje smo promiješali s praškom za pecivo i kakaom. Sve dobro izmiješati da se svi sastojci sjedine.
U drugoj posudi umutimo čvrsti snijeg od bjelanjaka. Kad je snijeg čvrst, lagano ga umješavamo kuhačom u smjesu koju smo prethodno napravili.
Sve ulijemo u kalup za torte od 26 cm promjera. Biskvit pečemo na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta. Kada je biskvit gotov i te kad se malo ohladi, prelijemo ga mlijekom.
Na pari rastopimo čokoladu pomiješanu s vrhnjem za šlag i miješamo dok se smjesa ne spoji. Čokoladnu glazuru preliti preko biskvita koji se nalazi u kalupu.
Tortu ostaviti na sobnoj temperaturi dok se potpuno ne ohladi, a zatim je staviti u hladnjak na par sati da se stisne. Kad se torta dobro stisne i ohladi, vadimo ju lagano iz kalupa.
Ja još dodatno napravim preljev od šumskog voća s kojim ukrasim svaki komad torte.
4 min na laganoj vatri kuham i miješam šumsko voće s 3 žlice šećera i to je to.