HELLO
Domagoj Kukec

Prašina može dovesti do zdravstvenih problema i nelagode zato što kod nekih ljudi izaziva alergije, napade astme i druge probleme s disanjem. Osim toga, kućanska prašina je neprivlačna. Sastavljena uglavnom od ljudske kože, grinja, izmeta grinja, dlaka kućnih ljubimaca, plijesni, bakterija i virusa.

Jednako kao kod mnogih čišćenja, kod brisanja prašine počnite od najviše točke. Dok brišete prašinu, čestice će padati, pa nije preporučljivo početi s brisanjem donjih polica. Najprije obrišite prašinu, a zatim usisajte, pometite ili operite to područje.

Postoje određeni predmeti u kući koji privlače prašinu.

brisanje prašine

Krpa od mikrovlakana i četka za brisanje prašine idealni su saveznici

Zbog statičkog elektriciteta, predmeti poput televizora, računala i stereo opreme privlače mnogo prašine. Koristite krpu od mikrovlakana ili četku za brisanje prašine.

Ravne površine, čak i vertikalne kao što su zidovi, mjesta su na kojima se prašina često nakuplja. Krpe od mikrovlakana su najbolji alat za čišćenje tih površina. Fleksibilni alati za brisanje olakšavaju čišćenje tih teško dostupnih mjesta.

Knjige također privlače prašinu, a police s knjigama su carstvo prašine. Najbolje je za ta mjesta koristiti četku za brisanje.

brisanje prašine

Općenito govoreći, četke nisu najbolji alat za brisanje prašine jer raspršuju prašinu umjesto da je uhvate, one ju razmazuju umjesto da je uklone. Međutim, kada je riječ o čišćenju polica prepunih sitnica, upravo su one glavno oružje protiv prašine.

Za temeljito čišćenje polica, izvadite stvari s polica i usišite, počevši od vrha prema dolje. Ako je riječ o samostojećoj jedinici, odmaknite police od zida i usišite područje oko njih.

PROČITAJTE: Kako očistiti nehrđajuće površine papirom za pečenje?

Kućanski uređaji poput hladnjaka, pećnica, perilica i sušilica privlače mnogo prašine. Nakupljena prašina na tim predmetima može se ukloniti usisivačem: jednostavno koristite nastavak za usisavanje prašine.

Kada se prašina nakupi na tkanini, može proći neprimijećeno. No, presvučeni namještaj, zavjese i rolete zadržavaju ogromnu količinu prašine i grinje ako se ne čiste redovito.

Isto vrijedi i za madrace i uzglavlja. Da biste imali krevete bez prašine, redovito usisavajte madrac i prostor oko kreveta.

Postoji nekoliko načina kako smanjiti količinu prašine u domu.

Brisanje prašine poboljšava kvalitetu zraka

Otvorena vrata i prozori omogućuju ulazak vanjske prašine, pa ih zatvorite.

Pukotine u zidu i podu također mogu propustiti prašinu. Provjerite, popravite, ili zamijenite brtve kako biste smanjili vanjsku prašinu.

brisanje prašine

Podmetači za vrata mogu pomoći u sprječavanju prašine i drugih vanjskih onečišćivača da uđu u vaš dom. Stvaranje mjesta za skidanje cipela na ulazu u dom također može smanjiti unos alergena i prašine.

Redovito njegovanje kućnih ljubimaca i održavanje njihovog prostora čistim, uključujući i  igračke, napravit će vidljivu razliku u kvaliteti zraka i količini prašine u vašem domu. Redovito četkanje i kupanje ljubimaca dodatan je plus. Budući da su kreveti za kućne ljubimce carstvo grinja, perive navlake operite vrućom vodom ili koristite usisivač kako biste uklonili grinje i perut.


Obložite teško dostupna mjesta poput vrhova ormara novinama, papirnatim ručnicima ili prozirnim plastičnim folijama. Na taj način možete lako zamijeniti te materijale i očistiti ih umjesto da se bavite napornim čišćenjem tih područja.

Redovito čišćenje prašine ne samo da poboljšava izgled vašeg doma, već i smanjuje alergene i održava kvalitetu zraka.

druge vijesti